News

Modificări pe noul buletin electronic. Se revine la ”sex” în loc de ”gen”. Ce se întâmplă cu tricolorul

MAI anunță modificări pe noul buletin electronic. Se revine la termenul ”sex” în loc de ”gen”.
06.08.2021 | 17:10
Modificari pe noul buletin electronic Se revine la sex in loc de gen Ce se intampla cu tricolorul
ADVERTISEMENT

În urma controverselor și disputelor apărute în spațiul public pe tema noilor buletine electronice, oficialii din MAI au luat decizia de a face o serie importantă de modificări în structura acestui document.

Astfel, directorul de la Evidența Populației, chestorul Cătălin-Aurel Giulescu, a declarat vineri că noua carte de identitate electronică va fi modificată astfel încât mențiunea ”gen” să fie înlocuită cu ”sex”, la fel ca în cărțile clasice.

ADVERTISEMENT

MAI anunță revenirea la termenul ”sex” pe noile buletine electronice

Aceste reveniri la vechea formă vin după ce a lideri politici de la AUR și PNL au criticat noul document de identitate electronic.

Totodată, oficialul MAI a dezvăluit că pe cartea de identitate simplă (cea fără cip) vor apărea primele două versuri din imnul național, stema, drapelul, Ateneul și brâul maramureșan. ”Putem să avem și două versiuni pe an”, a mai precizat chestorul de poliție.

ADVERTISEMENT

”La nivel european s-a stabilit foarte clar că în ceea ce privește elementele distinctive, în ceea ce privește genul masculin sau feminin, se aplică legislația națională a statului membru.

Legislația stabilește foarte clar că există doar două opțiuni: F pentru feminin și M pentru masculin. Singurul element pe care l-am preluat din regulament este această opțiune referitoare la gen.

ADVERTISEMENT

Fiecare stat membru a avut posibilitatea să aplice dispozițiile regulamentului. Am ales să folosim explicit termenul folosit de regulamentul Uniunii Europene, fără niciun fel de altă interpretare. Reiterez ideea noastră, esența proiectului pilot a fost să vedem ce reacții primim de la populație.

Vă pot spune că începând de ieri, grupul de lucru deja lucrează. Opțiunile merg către schimbarea acestei mențiuni”, a spus chestorul Giulescu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu tricolorul

În ceea ce privește tricolorul, o altă problemă ridicată de unele voci din spectrul politic, acesta va apărea pe cărțile de identitate, însă doar pe cele simple, fără cip.

”Și, revenind la simbolurile naționale, este vorba de blancheta pentru cartea de identitate simplă, cea care este fără cip, avem simbolurile naționale: stema României, drapelul și pe spate este un element în relief care reprezintă primele două versuri din imnul național.

Documentul conține doar elemente naționale. Avem Ateneul care este desenat de mână, avem un brâu din zona Maramureșului, deci avem elemente distinctive naționale. În designul de fond avem crenelurile pe care o să le găsiți în stema națională”, a adăugat oficialul MAI.

ADVERTISEMENT