News

Legea stării de alertă, în Camera Deputaţilor. Legea a fost adoptată cu 258 de voturi pentru

13.05.2020 | 20:22
Legea starii de alerta in Camera Deputatilor Legea a fost adoptata cu 258 de voturi pentru
ADVERTISEMENT

Camera Deputaţilor votează, miercuri, în ședința de plen proiectul Legii privind starea de alertă, proiect care a fost elaborat de Guvern şi care a suferit modificări substanțiale la Senat în urmă cu o zi. De asemenea, acesta a fost modificat și în comsiile de specialitate ale Camerei Deputaților.

UPDATE, 20:20: Legea stării de alertă a fost adoptată în Camera Deputaților. Au fost 258 de voturi pentru, 26 împotrivă, 4 abțineri. Nu au votat 3 parlamentari. Legea a fost adoptată de camera decizională, de Parlament și va ajunge la promulgare pe masa președintelui Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

UPDATE 18.10: Ședința comisiei Juridice s-a finalizat. S-au operat noi modificări. Amendamentul neconstitutional propus de PNL a rămas neschimbat. Potrivit ultimelor modificări se pot deschide mall-urile care au sub 15.000 mp. De asemenea, valoarea amenzilor poate fi de maximum 15.000 de lei. Se reia ședința de plen.

UPDATE 15.20: Discuțiile în ședința Comisiei Juridice au fost reluate pe tema raportului la legea stării de alertă.

ADVERTISEMENT

UPDATE 15.02: Ședinta Camerei Deputaților s-a oprit. Se așteaptă raportul Comsiei Juridice pentru a intra la vot final.

Ştirea iniţială:

Deputații din Comisia juridică au eliminat din proiectul Legii privind starea de alertă modificările făcute ieri de către senatori, astfel că au fost reintroduse prevederile referitoare la măsurile de carantină, izolare și restricțiile de circulație

ADVERTISEMENT

Măsurile ce pot fi luate în timpul stării de urgență

Practic, deputații juriști au reintrodus în corpul legii capitolul 3 pe care senatorii l-au eliminat cu o zi înainte, scrie Digi24.ro. Amendamentul a fost propus de către liderul deputaților PNL, Florin Roman. Tot acesta a inițiat în amendament prin care legea  va intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial.

Capitolul 3 prevede o serie de măsuri care pot fi dispuse de autorități pe durata stării  de urgență.

ADVERTISEMENT

(2) Măsurile pentru creșterea capacității de răspuns sunt: achiziționarea bunurilor și serviciilor de necesitate imediată în gestionarea situației de urgență pentru care a fost declarată starea de alertă, prin negocierea fără publicare prealabilă; suplimentarea, prin redistribuirea către zonele afectate, a tehnicii, echipamentelor și dispozitivelor necesare acțiunilor de răspuns; detașarea pe teritoriul național, în zonele afectate, a personalului care deține competențele adecvate gestionării situației de urgență; coordonarea operațională a unor servicii publice; adaptarea programului de lucru sau permanentizarea activității serviciilor de asistență socială; permanentizarea activității unor centre operative pentru situații de urgență cu activitate temporară.

(3) Măsurile pentru asigurarea rezilienței comunităților sunt: evacuarea temporară a persoanelor și bunurilor din zona afectată sau posibil a fi afectată; acordarea de ajutoare de primă necesitate pentru persoane și animale afectate; efectuarea lucrărilor pentru modificarea de urgență a mediului înconjurător și infrastructurii, stabilite de forțele de intervenție pentru oprirea sau limitarea efectelor situației de urgență; măsuri de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor, inclusiv instituirea carantinei sau a izolării la domiciliu;

(4) Măsurile pentru diminuarea impactului tipului de risc sunt: restrângerea sau interzicerea organizării și desfășurării unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise; restrângerea sau interzicerea circulației persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite; interzicerea ieșirii din zonele și, după caz, în intervalele orare stabilite sau instituirea carantinei asupra unor clădiri, localități sau zone geografice; restrângerea sau interzicerea circulației rutiere, feroviare, maritime, fluviale, aeriene sau cu metroul pe rutele și, după caz, în intervalele orare stabilite;
închiderea temporară a unor puncte de trecere a frontierei de stat; limitarea sau suspendarea pe durată determinată a activității unor instituții sau operatori economici; demolarea parțială sau totală a unor construcții, instalații sau amenajări, mutarea/dezmembrarea unor bunuri/mijloace mobile; inundarea controlată a unor terenuri, culturi, plantații sau păduri, indiferent de forma de proprietate; participarea cetățenilor și a operatorilor economici la unele activități în folosul comunităților locale.

După ce a fost modificată în Camera juridică, legea a intrat imediat la votul electronic în plenul Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT