Ministerul Justiției, a anunțat că a trimis către Comisia Europeană proiectele unor legi care vizează codurile penale și reforma sistemului judiciar, ca parte a MCV, Mecanismul de Cooperare și Verificare.
Ministerul Justiției subliniază că, prin Planul Național de Redresare și Reziliență ( PNRR), România și-a asumat modificarea Codurilor penale până la finalul anului 2022. În ceea ce privește legea sistemului judiciar, acesta ar trebui adoptată până la 30 iunie 2023.
Informațiile pe această temă au fost oferite de Ministerul Justiției într-un comunicat de presă. Reprezentanții instituției explicând că această etapă face parte din dialogul constant pe care Cătălin Predoiu, ministrul de resort, îl menține cu oficialii europeni.
“În cadrul cooperării permanente dintre Ministerul Justiției și Comisia Europeană, menținută atât la nivel de experți, cât și prin dialogul constant și direct dintre ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, cu reprezentanții Comisiei Europene, Vera Jourova, vicepreședinta Comisiei, și Didier Reynders, comisarul pentru Justiție, Ministerul Justiției a transmis, astăzi, 18 aprilie 2022, la Bruxelles, proiectele legilor Justiției și ale Codurilor penale”, au transmis oficialii ministerului.
Aceștia mai adaugă faptul că proiectele care vizează modificarea Codurilor penale și a legilor justiției au fost promovate de minister și că s-au aflat în dezbatere publică până în primăvara anului 2021.
Procesul de adoptare a legii justiției a fost întrerupt la jumătatea anului 2021, fiind reluat la finalul anului. Noile variante ale acestor inițiative înglobează propunerile și amendamentele făcute în timpul dezbaterilor publice.
“Proiectele au făcut obiectul discuțiilor dintre delegația Comisiei Europene privind evaluarea PNRR, precum și delegația Comisiei Europene din cadrul mecanismului „Rule of Law”, pe de o parte, și delegația Ministerului Justiției, condusă de ministrul Justiției, în două sesiuni de lucru care au avut loc la începutul lunii aprilie”, mai transmite ministerul.
În ceea de privește modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dezbaterea publică a avut loc până la finalul anului trecut. Propunerile și amendamentele fiind integrate de-a lungul ultimelor luni. De asemenea, proiectul nu a mai ajuns pe masa cabinetului Ciucă sau a parlamentarilor.
“Definitivarea proiectelor noilor legi ale Justiţiei, precum şi a proiectelor de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală reprezintă un obiectiv prioritar în cadrul Programului de Guvernare și, în același timp, un obiectiv al MCV pe Justiție, prevăzut și în cadrul PNRR”, se mai arată în comunicatul de presă