News

Modul barbar prin care a fost ucis Sfântul Ștefan, condamnat la moarte pentru blasfemie

26.12.2020 | 16:00
Modul barbar prin care a fost ucis Sfantul Stefan condamnat la moarte pentru blasfemie
Icoană reprezentândul pe sf. Ștefan/ Foto: calendarulortodox.ro
ADVERTISEMENT

În a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sf. Ștefan, primul martir creștin consemnat de istorie. Printre cei șapte diaconi ai comunității creștine care începuse să se extindă în Ierusalim, Ștefan a fost condamnat la moarte de un tribunal religios iudaic, Sanhedrinul.

Diaconii fuseseră desemnați de către cei 12 apostoli, la scurtă vreme după crucificarea lui Isus. Execuția Sf. Ștefan a avut loc în anul 34, acesta având, pare-se vârsta de 29 de ani. Sentința a fost dusă la îndeplinire prin lapidare, adică victima era lovită cu pietre până murea.

ADVERTISEMENT

Orice membru al comunității putea să participe la lapidare, iar Faptele Apostolilor menționează că printre călăii Sf. Ștefan s-a aflat și Saul, cel care mai târziu avea să fie cunoscut printre creștini sub numele de Sf. Apostol Pavel.

Sfântul Ștefan, unul dintre primii creștini

Ştefan, plin de har şi de putere, făcea minuni şi semne mari în popor. Şi s-au ridicat unii din sinagoga ce se zicea a libertinilor şi a cirenenilor şi a alexandrinilor şi a celor din Cilicia şi din Asia, sfădindu-se cu Ştefan. Şi nu puteau să stea împotriva înţelepciunii şi a Duhului cu care el vorbea. Atunci au pus pe nişte bărbaţi să zică: L-am auzit spunând cuvinte de hulă împotriva lui Moise şi a lui Dumnezeu. Şi au întărâtat poporul şi pe bătrâni şi pe cărturari şi, năvălind asupră-i, l-au răpit şi l-au dus în sinedriu.

ADVERTISEMENT

Şi au pus martori mincinoşi, care ziceau: Acest om nu încetează a vorbi cuvinte de hulă împotriva acestui loc sfânt şi a Legii. Că l-au auzit zicând că Acest Iisus Nazarineanul va strica locul acesta şi va schimba datinile pe care ni le-a lăsat nouă Moise. Şi aţintindu-şi ochii asupra lui, toţi cei ce şedeau în sinedriu au văzut faţa lui ca o faţă de înger”, se spune în capitolul 6 al Faptelor Apostolilor, una dintre cărțile Noului Testament.

În capitolul următor, este redat discursul lui Ștefan în fața acuzațiilor de blasfemie. În replică, diaconul i-a acuzat pe iudei că i-au prigonit pe proorocii din Vechiul Testament și că nu  au recunoscut că Isus este Mesia care fusese promis poporului ales.

ADVERTISEMENT

Voi cei tari în cerbice şi netăiaţi împrejur la inimă şi la urechi, voi pururea staţi împotriva Duhului Sfânt, precum Şi părinţii voştri, aşa şi voi! Pe care dintre prooroci nu l-au prigonit părinţii voştri? Şi au ucis pe cei ce au vestit mai dinainte sosirea Celui Drept, ai Cărui vânzători şi ucigaşi v-aţi făcut voi acum. Voi, care aţi primit Legea întru rânduieli de îngeri şi n-aţi păzit-o!”, a replicat Sf. Ștefan.

Lovit cu pietre până la moarte

Argumentele nu i-au convins pe învățații iudei  care l-au condamnat la moarte pentru blasfemie și, implicit, la lapidare, aceasta fiind pedeapsa standard pentru asemenea acuzații. De altfel, lapidarea este utilizată și astăzi în Orientul Mijlociu, ultimele cazuri documentate fiind câteva execuții făcute de către Statul Islamic în Siria și Irak.

ADVERTISEMENT

Iar ei, auzind acestea, fremătau de furie în inimile lor şi scrâşneau din dinţi împotriva lui. Iar Ştefan, fiind plin de Duh Sfânt şi privind la cer, a văzut slava lui Dumnezeu şi pe Iisus stând de-a dreapta lui Dumnezeu. Şi a zis: Iată, văd cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu!  Iar ei, strigând cu glas mare, şi-au astupat urechile şi au năvălit asupra lui. Şi scoţându-l afară din cetate, îl băteau cu pietre. Iar martorii şi-au pus hainele la picioarele unui tânăr, numit Saul. Şi îl băteau cu pietre pe Ştefan, care se ruga şi zicea: Doamne, Iisuse, primeşte duhul meu! Şi, îngenunchind, a strigat cu glas mare: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta! Şi zicând acestea, a murit. Şi Saul s-a făcut părtaş la uciderea lui”, se mai spune în Noul Testament despre moartea diaconului Ștefan.

Potrivit Basilica.ro, trupul său a fost îngropat într-un sat de lângă Ierusalim ce se numea Cafargamala de către renumitul învățător al legii evreiești, Gamaliel, iar în secolul al V-lea, soția împăratului Teodosie cel Mic, Evdochia, venind în pelerinaj la Locurile Sfinte, în Ierusalim, hotărăște zidirea unei biserici, chiar acolo unde Ștefan devenise primul martir al creștinismului.

Apostolul Pavel, printre ucigașii lui Ștefan

Saul menționat mai sus este viitorul aposotol Pavel. Acesta, în tinerețe, era unul dintre primii persecutori ai creștinilor, inclusiv după execuția lui Ștefan, când creștinii  din Ierusalim au fugit din oraș și au început să propovăduiască în ținuturile Iudeii și Samariei. „Saul pustiia Biserica, intrând prin case şi, târând pe bărbaţi şi pe femei, îi preda la temniţă”, se spune în Biblie.

Convertirea sa la creștinism a survenit când se îndrepta spre Damasc unde intenționa să-i captureze pe creștinii din oraș și să-i aducă la Ierusalim pentru judecată. Pe drumul Damascului, i-ar fi apărut Isus care i-a spus: „Saule, Saule, de ce mă prigonești?” Ulterior, Saul a devenit cel mai activ propovăduitor al creștinismului fiind apoi și el martirizat la Roma.

Cuvântul „martir” vine din limba greacă unde înseamnă „martor”. Astfel, martirii sunt cei care sunt mărturisitori ai credinței chiar și atunci când li acest lucru le atrage moartea. Spre deosebire de Ștefan, majoritatea martirilor creștini din perioadele intermitente de persecuție din  perioada romană au fost executați prin crucificare, ca și Isus. Pentru romani, era o pedeapsă deosebit de degradantă, rezervată infractorilor de drept comun, lucru indicat și de faptul că Isus a fost răstignit între doi tâlhari. Dacă pentru romani, crucea era un simbol infamant, pentru creștini a căpătat o puternică semnificație religioasă, tocmai pentru că fondatorul creștinismului și-a găsit astfel moartea.

ADVERTISEMENT