News

PIERDEM Moldova?! SE ÎNTOARCE spre Rusia. SOCIALIŞTII conduc în alegerile locale

Zinaida Greceanii, candidata Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) si fost premier, este favorita la functia de primar al Chisinaului dupa primul tur al alegerilor locale, desfasurat...
15.06.2015 | 08:40
PIERDEM Moldova SE INTOARCE spre Rusia SOCIALISTII conduc in alegerile locale
ADVERTISEMENT

Zinaida Greceanii, candidata Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM) si fost premier, este favorita la functia de primar al Chisinaului dupa primul tur al alegerilor locale, desfasurat duminica. Ea il devanseaza pe primarul in exercitiu, liberalul Dorin Chirtoaca, indica rezultatele preliminare anuntate de Comisia Electorala Centrala dupa procesarea a 90,58% dintre procesele verbale, informeaza Unimedia.md. Zinaida Greceanii a obtinut 38,00%, iar Dorin Chirtoaca 36,10%. Greceanii si Chirtoaca vor merge in turul al doilea al alegerilor, clasandu-se la mare distanta de urmatorii candidati. Socialistii au obtinut si cel mai mare numar de mandate in Consiliul Municipal Chisinau. Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

Urmatorii clasati la alegerile pentru Primaria Chisinaului:

Oazu Nantoi (Blocul electoral “Platforma Populara Europeana din Moldova”, formatiune condusa de Iurie Leanca, fost premier) – 10,08%

ADVERTISEMENT

Ilian Casu (Partidul Nostru) – 4,88%

Vasili Chirtoca (Partidul Comunistilor) – 3,96%

Serafim Urechean (Partidul Liberal Democrat condus de Vlad Filat, fost premier) – 2,67%

Monica Babuc (Partidul Democrat condus de Marian Lupu) – 1,83%

Pentru Consiliul Municipal Chisinau au fost procesate 89,61% dintre procesele verbale procesate:

PSRM – 33,88% (20 mandate)

PL – 28,39% (17 mandate)

PPEM -11,50 % (6 mandate)

Partidul Nostru – 6,47 % (3 mandate)

PCRM – 5,00% (3 mandate)

PLDM – 3,15% (1 mandat)

PDM – 2,27% (1 mandat)

Alegeri locale au avut loc si in Balti si Orhei. Rezultatele preliminare (sursa: Publika.md):

BALTI, 27,12% procese verbale procesate:

PPPN, Renato Usatai – 73,12%

PCRM, Octavian Mahu – 8,22%

PLDM, Boric Marcoci – 4,36%

ORHEI, 20% procese verbale procesate:

MPR, Ilan Shor – 61,07%

PLDM, Colun Vitalie – 12,29%

PL, Botan Roman – 7,24%

PDM, Ion Stratulat – 4,68%

Rata de participare la localele din Republica Moldova – peste 48%

Sectiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au inchis duminica la ora 21:00, rata de participare la nivel national anuntata cu putin timp inainte de inchiderea urnelor fiind de 48,9%.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21:00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegatori inscrisi pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetateni cu drept de vot.

ADVERTISEMENT

Potrivit aceleiasi surse, nu au fost inregistrate abateri grave de la legislatie, ci doar cazuri izolate de propaganda electorala.

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de catre premierul Chiril Gaburici si in contextul crizei financiare generate de disparitia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

ADVERTISEMENT

Analistii politici considera ca de rezultatele alegerilor locale de duminica ar putea depinde si viitoarea coalitie majoritara de la Chisinau, in favoarea careia s-au pronuntat cele doua partide din actuala alianta minoritara aflata la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, si Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) dupa ce premierul Chiril Gaburici si-a prezentat demisia.

Sursa: hotnews.ro

Tags: