ADVERTISEMENT
News

Moldova, amenințată de ape. Cod roșu de inundații în Suceava. Alte 4 județe din zonă, sub cod portocaliu

Autor: Adrian Baciu | 07.07.2020 | 08:29
Moldova, amenințată de ape. Cod roșu de inundații în Suceava. Alte 4 județe din zonă, sub cod portocaliu
Avertizare meteo. Cod portocaliu de inundații în 5 județe din țară.Foto: hepta.ro

Vremea a întors foaia în ultime ore, iar locul căldurii sufocante a fost luat de căderi masive de precipitații în majoritatea regiunilor țării.

ADVERTISEMENT

Astfel, hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru județul Suceava, o zonă lovită crunt și de pandemia de coronavirus în 2020.

Pentru alte patru județe ale Moldovei, Botoșani, Iași, Vaslui și Galați sunt în vigoare, marți, coduri portocalii pentru inundații.

ADVERTISEMENT

Cod roșu de inundații pentru județul Suceava

Specialiștii din hidrologie Hidrologii au emis, marți dimineață, o avertizare cod roșu de inundații pe râuri din județul Suceava.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

ADVERTISEMENT

Tot în această zonă sunt așteptate creșteri de debite cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic Suceava – bazin amonte S.H. Brodina, județul: Suceava.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Tinos, avertizează specialiștii.

ADVERTISEMENT

O altă avertizare cod portocaliu vizează râurile din bazinele hidrografice: Suceava – bazin amonte S.H. Țibeni, Moldovița – bazin amonte S.H. Dragoșa, județul: Suceava. Ambele avertizări sunt în vigoare până la ora 10.00.

Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, sub cod portocaliu de inundații

Alte patru județe din Moldova au fost ore bune sub avertizare cod portocaliu de inundații. În Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, râul Prut a atins cote alarmante.

ADVERTISEMENT

Conform prognozei, pe durata avertizării Cod portocaliu s-au așteptat scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râul Prut – sector aval de Acumularea Stânca Costeşti, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea în ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!