News

Moldova, amenințată de ape. Cod roșu de inundații în Suceava. Alte 4 județe din zonă, sub cod portocaliu

07.07.2020 | 08:29
Moldova amenintata de ape Cod rosu de inundatii in Suceava Alte 4 judete din zona sub cod portocaliu
ADVERTISEMENT

Vremea a întors foaia în ultime ore, iar locul căldurii sufocante a fost luat de căderi masive de precipitații în majoritatea regiunilor țării.

Astfel, hidrologii au emis un cod roșu de inundații pentru județul Suceava, o zonă lovită crunt și de pandemia de coronavirus în 2020.

ADVERTISEMENT

Pentru alte patru județe ale Moldovei, Botoșani, Iași, Vaslui și Galați sunt în vigoare, marți, coduri portocalii pentru inundații.

Cod roșu de inundații pentru județul Suceava

Specialiștii din hidrologie Hidrologii au emis, marți dimineață, o avertizare cod roșu de inundații pe râuri din județul Suceava.

ADVERTISEMENT

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

Tot în această zonă sunt așteptate creșteri de debite cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râurile din bazinul hidrografic Suceava – bazin amonte S.H. Brodina, județul: Suceava.

ADVERTISEMENT

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Tinos, avertizează specialiștii.

O altă avertizare cod portocaliu vizează râurile din bazinele hidrografice: Suceava – bazin amonte S.H. Țibeni, Moldovița – bazin amonte S.H. Dragoșa, județul: Suceava. Ambele avertizări sunt în vigoare până la ora 10.00.

ADVERTISEMENT

Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, sub cod portocaliu de inundații

Alte patru județe din Moldova au fost ore bune sub avertizare cod portocaliu de inundații. În Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, râul Prut a atins cote alarmante.

Conform prognozei, pe durata avertizării Cod portocaliu s-au așteptat scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, creşteri de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de apărare, pe râul Prut – sector aval de Acumularea Stânca Costeşti, ca urmare a tranzitării în regim controlat prin Acumularea Stânca Costeşti a viiturilor formate anterior în amonte de intrarea în ţară (judeţele: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi).

ADVERTISEMENT