Fotbal intern

Super-interviu cu Moldovan: cum a fost vîndut un jucător peste capul lui şi de cîte ori a vrut să demisioneze!

Antrenorul Rapidului, Viorel Moldovan, a oferit un interviu pentru FANATIK.RO, în care a vorbit despre viitorul său pe banca grupării giuleştene şi cum pot fi reţinuţi jucătorii la echipă,...
14.06.2014 | 15:16
Superinterviu cu Moldovan cum a fost vindut un jucator peste capul lui si de cite ori a vrut sa demisioneze
ADVERTISEMENT

Antrenorul Rapidului, Viorel Moldovan, a oferit un interviu pentru FANATIK.RO, în care a vorbit despre viitorul său pe banca grupării giuleştene şi cum pot fi reţinuţi jucătorii la echipă, deşi majoritatea vor să plece.

Domnule Moldovan, cum a fost acest sezon pentru dumneavoastră?

– A fost hiper dificil! A fost foarte greu de gestionat un grup care nu şi-a primit salariul de foarte mult timp, la care se adaugă foarte multe probleme care nu au nimic în comun cu fotbalul profesionist. Faptul că am promovat reprezintă o realizare enormă. Au fost multe momente de cumpănă în acest an, dar mă bucur că am reuşit să le gestionez inteligent şi, împreună cu aceşti băieţi minunaţi, să ne îndeplinim obiectivul în pofida tuturor dificultăţilor. Această performanţă trebuie reţinută de toţi fanii, trebuie să rămînă în istorie.

ADVERTISEMENT

Rămînerea la Rapid depinde de verdictul de la TAS?

– Foarte mult. Vom vedea ce va fi. Contractul meu expiră la sfîrşitul acestei luni. E foarte important pentru toţi să avem o decizie favorabilă la TAS. Dar şi atunci trebuie să vină cineva care să susţină echipa, avem nevoie de un om potent financiar, un om care să aducă echilibrul necesar pentru a face faţă primei ligi.

“Cu lotul actual ne clasăm pe locul zece în Liga 1”

Sînteţi dispus să mai rămîneţi încă un an în Liga 2?

– E foarte greu să o luăm de la capăt, atît pentru mine, cît şi pentru jucători. Hai, poate că eu aş putea să rămîn, dar mă gîndesc la aceşti jucători care au muncit un an pentru a avea satisfacţia de juca în prima ligă. Lăsînd la o parte aspectul financiar, va interveni o frustrare enormă şi va fi foarte greu să continui cu aceşti băieţi. Mulţi dintre ei au oferte din Liga 1, iar dacă li se va lua acest drept, vor fi greu de motivat. Oricum, şi în liga secundă va fi mult mai greu ca anul trecut. Avem nevoie de un om potent financiar pentru că nu se mai poate cu cîrpeli. Am dus-o cum am dus-o un an, am muncit mult, am făcut eforturi, dar va fi greu să mai stăm încă un an în liga secundă.

ADVERTISEMENT

Multă lume din fotbal susţine că Rapid nu ar face faţă în Liga 1.

– Ştiu că sînt mulţi „experţi”. Cînd am preluat echipa, mulţi au spus că nu am nici o şansă să promovez, că nu avem echipă, că nu avem potenţă, mulţi ne prevedeau un orizont extrem de obscur. Nu vreau să dau nume, dar mulţi „experţi” şi “specialişti” în fotbal nu au crezut în această echipă. Le-am închis gura tuturor! Într-adevăr, în prima ligă va fi altceva, trebuie să ne întărim, să existe un lot echilibrat valoric şi numeric. Dar consider că nu sîntem mai proşti decît alţii care au activat în Liga 1 în sezonul trecut. Şi anul trecut, cu acest lot, am fi putut face faţă. Am fi putut fi o echipă de la locul zece în jos pentru că restul nu mi s-au părut echipe peste nivelul Rapidului. Mulţi îşi dau cu părerea, dar nu ştiu cu ce se mănîncă acest fenomen. Am încredere că acest grup, plombat cu cîţiva jucători cu experienţă şi de valoare, poate face faţă liniştit în prima ligă.

“Ioniţă a fost vîndut peste capul meu, am vrut să plec atunci”

În toată această perioadă v-aţi gîndit să demisionaţi?

– Am avut două momente de cumpănă. Primul, în iarnă, cînd a fost vîndut Ioniţă. Eu nu am fost de acord, a fost vîndut peste capul meu, atunci am fost la limită să renunţ. Dar am trecut peste orgoliul meu şi m-am gîndit că e o manevră bună, că vin nişte bani care ne-ar putea ajuta. Şi a mai fost un moment, înaintea play-off-ului, cînd am făcut o şedinţă cu băieţii, le-am cerut să-mi spună fiecare dacă aderă sau nu la ceea ce le cer eu. Intram în play-off şi era foarte important pentru mine să ştiu dacă pot să contez pe ei şi să ne batem pentru promovare. Au aderat toţi şi normal că am rămas. Mă bucur că am avut ocazia să lucrez cu nişte băieţi senzaţionali. Vorbeam cu cineva şi îmi spunea că performanţa realizată de noi este de cartea recordurilor. Am promovat fără logistică, fără conducere, fără bani, hăituiţi.

ADVERTISEMENT

De ce oamenii de afaceri aduşi de dumneavostră nu au preluat Rapidul?

– Pentru că au fost circumspecţi, au avut teamă de ceea ce ar fi putut găsi. Nu au vrut să rişte. Chiar dacă au luat documentaţia, au studiat-o, le-a fost frică de anumite datorii din urmă. Sînt foarte mulţi oameni care s-au perindat, dar toţi au avut îndoieli şi nu au avut curaj să se implice, să investească într-o gaură fără fund care se zvoneşte că ar fi.

“Mulţi jucători vor să plece, au oferte”

Totuşi, aţi avut mult curaj că aţi continuat.

– A fost amibiţia mea nebunească şi dorinţa mea de a reuşi. Am căutat să găsesc lucrurile pozitive şi perspectiva unei reuşite. Nu am renunţat pentru că am vrut să demonstrez tuturor că pot reuşi în pofida tuturor problemelor. Au fost mulţi care m-au dezamăgit, dar satisfacţia din final este mult mai importantă.

ADVERTISEMENT

Ce v-au transmis jucătorii înainte de intrarea în vacanţă?

– Mulţi dintre ei au oferte şi ar vrea să plece. Nu e uşor să-i ţii, să-i privezi de acest drept dacă tu nu reuşeşti să cîştigi la TAS. Au jucat un an pe gratis, au demonstrat că sînt trup şi suflet pentru Rapid şi nu-i poţi priva să aibe o carieră corectă şi decentă. Fiecare trebuie să se relizeze atît material, cît şi profesional. Dacă la Rapid nu se vor rezolva lucrurile, cred că foarte puţini dintre ei ar mai continua în Liga 2. Liga 2 va fi un dezastru pentru noi dacă nu vom reuşi la TAS. Sînt foarte mulţi care şi-au manifestat dorinţa de a pleca dacă nu vor juca în primul eşalon.

“Avem nevoie de investitor, s-a terminat cu cîrpelile”

Îi cunoaşteţi pe cei patru suporteri care vor să preia acţiunile de la Zamfir?

– Am discutat cu ei. Sînt suporteri aproape de echipă, nu ştiu care este situaţia negocierilor porivind preluarea acţiunilor. Dar nu poţi să ţii o echipă ca Rapid cu patru suporteri, cu cinci suporteri. Rapid are nevoie de un om potent financiar pentru că nu ştiu de ce capital dispus aceşti fani. Rapid are nevoie de bani, bani, bani foarte mulţi ca să redevină un club puternic. Cineva trebuie să vină să investească, să preia echipa pentru că altfel nu se poate. Gata, s-a terminat cu cîrpelile.

În final, cum caracterizaţi sezonul recent încheiat?

– Din punctul meu de vedere a fost o experienţă extraordinară. Am acumulat într-un an enorm de mult, lucru care mă va ajuta fără îndoială în cariera mea. Cred că oriunde m-aş duce în momenul de faţă m-aş plictisi fără adrenalina pe care am avut-o la Rapid. A fost un test psihic pentru mine şi mă bucur că am putut face faţă.

“Toate echipele jucau pe prime, erau motivate şi era normal să-i stimulez cu diverse sume de bani. Dar nu mă cramponez de acest lucru, trebuia să găsesc soluţii” (Viorel Moldovan)

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: