News

Molnupiravir, pastila anti-Covid produsă de Merck, aprobată de EMA. Cine o poate utiliza și cine nu

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, vineri, utilizarea în regim de urgență a Molnupiravir, pastilă anti-Covid produsă de compania Merck.
19.11.2021 | 20:07
Molnupiravir pastila antiCovid produsa de Merck aprobata de EMA Cine o poate utiliza si cine nu
ADVERTISEMENT

EMA a făcut anunțul aprobării spre utilizare a Molnupiravir, în Uniunea Europeană, cu toate că medicamentul împotriva coronavirusului mai trebuie să primească încă o altă autorizare de punere pe piaţă.

EMA și-a justificat demersul ca un sprijin față de țările din UE de a putea administra pastila pacienților, în cazul unui vârf al infecţiilor. Însă, iată cine poate folosi acest tratament anti-Covid și cine nu.

ADVERTISEMENT

Adulții cu risc de dezvoltare a unei forme severe Covid pot lua Molnupiravir

Agenția a explicat și cine poate lua Molnupiravir, medicament cu administrare orală. Este benefic adulților cu risc de îmbolnăvire severă sau celor care nu au nevoie de oxigen suplimentar.

”Medicamentul, care în prezent nu este autorizat în UE, poate fi utilizat pentru a trata adulţii cu COVID-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

ADVERTISEMENT

EMA a emis acest aviz pentru a sprijini autorităţile naţionale care pot decide cu privire la o posibilă utilizare timpurie a medicamentului înainte de acordarea autorizaţiei de introducere pe piaţă, de exemplu în situaţii de urgenţă având în vedere ratele în creştere ale infectărilor şi deceselor provocate de COVID-19 în cadrul UE”, a anunțat EMA într-un comunicat de presă.

Femeile însărcinate și care nu apelează la contraceptive nu au voie să ia Molnupiravir. Explicația EMA

Pastila creată de compania farmaceutică Merck nu este recomandată de EMA viitoarelor mame sau femeilor care nu apelează la metode contraceptive în timpul unui act sexual și riscă să rămână însărcinate. Molnupiravir ar afecta în astfel de cazuri dezvoltarea fătului.

ADVERTISEMENT

”Aceste recomandări sunt oferite deoarece studiile de laborator pe animale au arătat că (pilula Merck) în doze mari poate avea un impact asupra creşterii şi dezvoltării fătului”, a mai informat EMA.

Autoritatea de reglementare speră să dea și o autorizarea oficială a pastilei produsă de Merck, până la finalul lui 2021. EMA analizează în momentul de față și pastila anti-Covid de la Pfizer, Paxlovid.

ADVERTISEMENT

”EMA examinează datele disponibile în prezent privind utilizarea Paxlovid, un tratament oral împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer”, a mai spus autoritatea de reglementare.

Potrivit studiilor, Molnupiravir ar reduce riscul de deces și internare într-un procent de 50%.

“Acest produs va schimba discuţiile despre modul în care trebuie să gestionăm maladia COVID-19”, a transmis lui Robert Davis, CEO-ul grupului Merck.

ADVERTISEMENT