News

Moment emoţionant din timpul cutremurului, transmis în direct. Un reporter salvează o fetiţă din zona periculoasă. Video

Al doilea cutremur care a lovit Turcia, luni, a fost suprins în direct la tv. În vâltoarea evenimentelor, un reporter a ajutat o fetiţă să ajungă într-o zonă sigură
06.02.2023 | 15:04
Moment emotionant din timpul cutremurului transmis in direct Un reporter salveaza o fetita din zona periculoasa Video
Dimensiunea tragediei din Turcia este apocaliptică Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Oraşul Malatya este unul dintre cele mai grav afectate de cele două cutremure de luni, cel puţin 77 de persoane pierzându-şi viaţa aici, potrivit unui bilanţ provizoriu făcut public de autorităţile locale.

Zăpadă, frig şi ploaie în zonele afectate de cutremur

După cutremurul cu magnitudinea 7,7 din districtul Kahramanmaraş Pazarcık, un alt cutremur cu magnitudinea 7,6 a avut loc după câteva ore, puţin după prânz. Un reporter de știri de la o televiziune locală a surprins cutremurul în timp ce se afla în direct.

ADVERTISEMENT

În timp ce transmitea, el a văzut cum o familie alcătuită dintr-o mamă şi doi copii tocmai reuşise să iasă dintr-o clădire prăbuşită şi încerca să-şi croiască drum prim praful dens. Reporterul a sesizat momentele de frică paralizantă care ţinutuiseră o fetiţă în zona primejdioasă şi a lăsat deoparte îndatoririle meseriei sale, pentru a o salva pe micuţă.

Momentul salvării fetiţei de la minutul 5.10 al videoclipului:

Bărbatul a luat în braţe fetiţa şi a dus-o la loc sigur, după care a mângâiat-o şi a încercat să o liniştească. Imaginile surprinse pe cameră relevă amploarea dezastrului după cutremurele de luni, în care numai în Turcia şi-au pierdut viaţa cel puţin 1.300 de persoane.

ADVERTISEMENT

După cutremur, norii de praf au limitat vizibilitatea, iar cetățenii s-au adunat rapid în mijlocul străzii. În timpul transmisiei în direct se pot auzi zgomotele clădirilor care se prăbuşesc total sau parţial în timp ce reporterul spune: “Ne mişcăm cu dificultate, din cauza norului de praf. Vă avertizăm încă o dată: Mergeți în locurile sigure de care v-au spus autoritățile. Şi nu staţi prea aproape de clădiri”.

În acelaşi timp, o altă fetiță, în vârstă de cinci ani, a fost salvată din ruine, la șapte ore după cutremur, potrivit presei turce. Micuța Ayse locuia cu mama ei, profesoară la o şcoală din oraşul Kahramanmaraş, tatăl și fratele ei, într-o clădire cu șase etaje. Când cutremurul a lovit zona, clădirea s-a prăbușit, iar familia a rămas prinsă sub dărâmături.

ADVERTISEMENT

Toți erau în viață, dar captivi sub dărâmături. Mama a fost cea care a reușit să trimită un mesaj pe grup colegilor de școală și a chemat ajutoare, iar mulți dintre ei au răspuns apelului. Mama, tatăl și fiul au fost salvați dis-de-dimineață, dar a fost mai greu să se ajungă la micuța Aysa.

Șapte ore mai târziu, fetița a fost scoasă de sub ruine, a fost pusă pe targă și dusă la ambulanță. Potrivit presei locale, ea s-a ținut strâns de mână tatăl parcursul drumului până la spital. Imediat după ce fata a fost salvată a avut loc un alt cutremur puternic, care a stârnit panică și a provocat prăbușirea unei clădiri din apropiere.

ADVERTISEMENT

Zăpada şi vremea foarte rece îngreunează și mai mult situația oamenilor aflaţi în regiunile afectate de cutremure. Iar numărul sinistraţilor este de ordinul zecilor de mii, din moment ce numărul oficial al clădirilor distruse până acum a fost anunțat la 2.818.

La Kahramanmaraş, epicentrul cutremurului, vremea este de aşteptat să fie foarte înnorată luni, cu ninsori intermitente, pe alocuri puternice. Temperatura minimă estimată a aerului va fi de 0 grade, iar cea maximă de doar 3 grade. De asemenea, este de așteptat să ningă și la Malatya și Gaziantep.

În schimb, va ploua la Adıyaman, Hatay, Şanlıurfa, Adana şi Osmaniye, oraşe afectate şi ele de cutremur.

ADVERTISEMENT