Un moment emoționant a avut loc pe puntea centrală a navei-școală Mircea. Un caporal îmbarcat la bordul navei pe durata marșului international de instrucție al celebrului velier, a cerut-o în căsătorie pe aleasa inimii, Andreea.
Un moment inedit a avut loc, sâmbătă, la bordul navei-școală Mircea, cunoscut și sub numele de Bricul Mircea, celebrul velier al Forțelor Navale Române care a reprezentat România la marșurile de instrucție desfășurate de-a lungul anilor. Velier de clasa A, cu un deplasament de 1.844 de tone, construit în Germania, în 1938-1939 de șantierul Blohm und Woss, Mircea a beneficiat de atunci de diverse îmbunătățiri și modernizări
„De nava-școală MIRCEA se leagă nenumărate amintiri, majoritatea legate de marșurile de instrucție și emoțiile pe care acestea le creează în memoria fiecărui marinar. Însă pentru unii marinari, MIRCEA va rămâne în suflet drept locul în care încep noi călătorii: nu pe mare, ci în viață alături de persoana iubită”, se poate citi pe pagina oficială Facebook Nava-Școală Mircea.
Aceasta pentru că, sâmbătă, Traian Pușcă, caporal clasa al II-a, care s-a ambarcat ca scafandru pe durata marșului de instrucție, a decis să o ceară în căsătorie pe iubita lui, Andreea. Evenimentul, care a emoționat întregul echipaj alcătuit din 180 de oameni, a avut loc pe puntea centru a lui Mircea și a fost salutat, după răspunsul „da” din partea Andreei, inclusiv cu sirena navei.
„Traian a decis, pe puntea velierului, să își unească destinul cu femeia iubită, Andreea, cea care îl așteaptă după fiecare misiune să revină sănătos acasă, la fel cum l-a așteptat și de această dată să revină după 43 de zile pe mare la bordul N.Ș. “MIRCEA”!.
Cererea în căsătorie a avut loc la puntea centru a navei, unde 180 de membri ai echipajului au așteptat cu emoție răspunsul: DA ! Le dorim tinerilor logodiți o viață împreună, plină de iubire, sănătate și împliniri”, se mai arată pe pagina Facebook a velierului Mircea.
Nava-școală Mircea a revenit în portul Constanța, joi, după 43 de zile de mars de instrucție, care a început la 26 iunie. Velierul a intrat în port cu studenții de anul II ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” pe vergile catargelor, după ce au parcurs 3.500 de mile marine, nava încheind încă un ciclu de formare de studenți militari.
Cei 180 de marinari care au navigat pe mare timp de o lună și jumătate au fost așteptați de cei apropiați la dana O a portului militar Constanța. „Marșul internațional de instrucție, deși plin de provocări, a creat amintiri și experiențe pe care tinerii cadeți le vor purta în suflet și le vor folosi în viitoarea carieră”, se arată pe pagina Facebook a navei.
„Strâmtorile Turciei, navigația cu vele, canalul Corint, vulcanul Stromboli, riviera franceză, splendoarea Siciliei și Marea Egee – toate aceste repere memorabile ale marșului de instrucție s-au împletit cu muncă, dedicare, optimism, spirit de echipă, uneori cu oboseala de după carturile lungi, dar împreună au contribuit la șlefuirea de caractere puternice cu o pregătire temeinică – calități esențiale pentru viitoarea generație de ofițeri ai Forțelor Navale Române”, se mai precizează.