News

Moment inedit în timpul ceremoniei de învestire a lui Joe Biden. Cum au fost transferate codurile nucleare de la Donald Trump

21.01.2021 | 11:37
Moment inedit in timpul ceremoniei de investire a lui Joe Biden Cum au fost transferate codurile nucleare de la Donald Trump
ADVERTISEMENT

Absența lui Donald Trump de la ceremonia de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii a creat o fisură în protocolul de transmitere a codurilor nucleare și le-a obligat pe autorități să recurgă la măsuri cel puțin inedite pentru a duce la bun sfârșit unul dintre momentele cheie ale evenimentului.

Acesta este motivul pentru care în întregul proces de predare-primire a „valizei nucleare” și-au făcut loc și doi „biscuiți” (carduri prezidențiale care conțin codurile de lansare). Conform The Guardian, obiectul propriu-zis nu este altceva decât o valiză metalică Zero Halliburton îmbrăcată în piele care cântărește aproximativ 20 de kilograme și seamănă izbitor cu o geantă medicală veche.

ADVERTISEMENT

În interior se află așa-numita „Carte Neagră” (Black Book), meniul de opțiuni nucleare aflat la dispoziția președintelui SUA, cardul unic prin care se certifică faptul că ordinul vine direct de la șeful statului și un sistem de comunicații de urgență prin care acesta poate transmite ordinele (dacă se întâmplă să fie izolat altundeva decât într-un buncăr sau centru de comandă).

Transferul codurilor nucleare între Donald Trump și Joe Biden s-a realizat fără ca aceștia să se întâlnească

În dimineața zilei de 20 ianuarie, un militar a cărui unică misiune era aceea de a căra valiza nucleară s-a aflat în preajma lui Donald Trump până când Joe Biden a depus jurământul și a devenit oficial cel de-al 46-lea președinte al SUA.

ADVERTISEMENT

În mod normal, dacă fostul președinte participa la ceremonia de învestire a succesorului său, militarul respectiv trebuia doar să înmâneze, pur și simplu, valiza unui alt militar care ar fi devenit automat aghiotantul noului lider de la Casa Albă.

În condițiile în care cei doi președinți nu s-au aflat, fizic, unul lângă celălalt, protocolul a suferit schimbări majore: au existat doi militari, două valize și doi „biscuiți”.

ADVERTISEMENT

Astfel, o valiză s-a aflat pe 20 ianuarie, până la ora 11:59:59 în Florida, în preajma lui Trump, în timp ce a doua valiză era la Washington, lângă Biden. Transferul propriu-zis s-a realizat la prânz, când codurile nucleare de pe „biscuitele” lui Trump au devenit inutilizabile, ca în cazul unei cărți de credit expirate.

Cu alte cuvinte, cardul lui Biden nu era valabil la ora 11:59, în vreme ce cardul lui Trump nu mai era valid la 12:01”, a declarat, pentru CNN Vipin Narang, expert în domeniul nuclear.

ADVERTISEMENT

De asemenea, un jurnalist Washington Post a reușit să surprindă miercuri dimineaţa, chiar înaintea ceremoniei de învestire a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA, momentul în care un militar a intrat în clădirea Capitoliului cărând valiza nucleară.

ADVERTISEMENT
Tags: