Sport

Prima sportivă transgender a încheiat competiția de la Tokyo pe ultimul loc. Ce decizie a luat după JO

Prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice a reprezentat Noua Zeelandă la haltere și a încheiat competiția pe ultimul loc.
04.08.2021 | 09:41
Prima sportiva transgender a incheiat competitia de la Tokyo pe ultimul loc Ce decizie a luat dupa JO
ADVERTISEMENT
04-08-2021
06:40

Laurel Hubbard şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă

Halterofila neo-zeelandeză Laurel Hubbard, prima sportivă transgender din istoria Jocurilor Olimpice, şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă.

”Vârsta m-a prins din urmă. Şi, pentru a fi corectă, probabil m-a prins deja de mult timp. Faptul că sunt încă în competiţie se datorează, între altele, şi unei cantităţi astronomice de antiinflamatorii şi acum clar a venit vremea să mă dedic altor lucruri din viaţa mea”, a declarat sportiva de 43 de ani, conform L’Equipe.

Hubbard a mulţumit Comitetului Internaţional Olimpic pentru rolul său de pioner jucat prin participarea la JO. ”Nu sunt sigură dacă voi fi inspiraţie pentru alţii, dar sper că prezenţa mea poate constitui o formă de încurajare”, a explicat ea.

02-08-2021
12:10

Laurel Hubbard, primul sportiv transgender care a concurat la JO, a încheiat întrecerea de haltere, +87 kg, pe ultimul loc

Primul sportiv transgender din istoria Jocurilor Olimpice, Laurel Hubbard, a concura, luni, în proba feminină de haltere, la categoria +87 kg. În ciuda nuneroaselor reacții negative conform cărora ar fi avantajată de faptul că în pubertate a fost de sex masculin, sportiva din Noua Zeelandă a încheiat întrecerea fără să fi ridicat măcar o dată bara deasupra capului. 

Hubbard a intrat în concurs la 120 de kilograme și a ratat. A cerut, la următoarea încercare, ca reutatea să fie mărită la 125 de kilograme și a ratat din nou. Nici a treia încercare nu a fost cu noroc, astfel că sportiva de la antipozi a încheiat ultima în clasamentul categoriei +87 kg. 

În vârstă de 43 de ani Laurel Hubbard a fost cel mai bătrân sportiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Până în 2013, când a decis să-și facă schimbarea de sex, Hubbard concurase în întrecerile masculine. 

02-08-2021
03:59

Primul sportiv transgender luptă pentru o medalie la Tokyo!

Este un moment istoric pentru Jocurile Olimpice. Laurel Hubbard este primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice. Sportiva va lupta pentru medalii la haltere, categoria 87+ kg. 

Hubbard intră în concurs luni, de la ora 13:50, ora României, în grupa A. Controversa iscată de sportiva din Noua Zeelandă este uriașă, existând foarte multe voci că ea ar fi avantajată de faptul că în pubertate a fost de sex masculin. Rămâne de văzut cum va fi primit acest moment în presa internațională, însă indiferent de rezultat, luni se va scrie istorie la Jocurile Olimpice. 

Sportivele din grupa A 87+ kg
Sportivele din grupa A 87+ kg

Laurel Hubbard este prima sportivă transgender care va concura în întrecerile olimpice. În vârstă de 43 de ani aceasta va fi cea mai bătrână sportivă de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Până în 2013, când a decis să-și facă schimbarea de sex, Hubbard concurase în întrecerile masculine. Acum va reprezenta Noua Zeelandă în întrecerea feminină de haltere, la categoria +87 de kilograme.

ADVERTISEMENT

Gavin a devenit Laurel și va lupta pentru o medalie olimpică

Comitetul Național Olimpic din Noua Zeelandă (NZOC) a confirmat că fostul halterofil Gavin Hubbard, devenit între timp sportiva Laurel Hubbard, va reprezenta Noua Zeelandă la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Aceasta a participat recent la competiții, în cadrul sistemelor de calificare revizuite de către federațiile internaționale, alături de mai mulți halterofili din Noua Zeelandă.

ADVERTISEMENT

Laurel Hubbard s-a impus în limitele categoriei +87 de kilograme și a primit propunerea de a reprezenta Noua Zeelandă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, devenind astfel, prima sportivă transgender care va concura în competiția olimpică de haltere.

”Sunt recunoscătoare și fericită de bunătatea și sprijinul care mi-au fost oferite de atât de mulți neo-zeelandezi”, a spus Hubbard, citat de NZOC.

ADVERTISEMENT

Șefa NZOC, Kereyn Smith, a salutat decizia de a-i acorda sportivei Laurel Hubbart șansa de a concura la JO: ”Este un moment istoric pentru sport și pentru echipa din Noua Zeelandă. Ea este primul nostru sportiv olimpic care a trecut de la bărbat la femeie”, a declarat șefa Comitetul Național Olimpic din Noua Zeelandă.

Hubbart era eligibilă să concureze în întrecerile feminine încă din 2015

Laurel Hubbart a primit dreptul de a concura în întrecerile feminine de haltere în 2015, la doi ani după schimbarea de sex.

ADVERTISEMENT

Acest lucru a fost posibil după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a emis un ordin prin care permite oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie, cu condiția ca nivelul de testosteron să fie sub 10 nanomoli pe litru timp de cel puțin 12 luni înainte de prima lor competiție.

Kereyn Smith, președinta Comitetul Național Olimpic din Noua Zeelandă a ținut să asigure pe toată lumea că Laurel Hubbart a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate solicitate de CIO.

”Știu că există multe întrebări cu privire la corectitudinea sportivilor transgender care concurează la Jocurile Olimpice, dar aș dori să profit de această ocazie pentru a le reaminti tuturor că Laurel a îndeplinit toate criteriile cerute”, a spus Kereyn Smith.

Și ministrul Sportului din Noua Zeelandă, Grant Robertson, și-a declarat susținerea necondiționată pentru noua sportivă olimpică a țării sale.

”Suntem mândri de ea, precum suntem mândri de toți sportivii noștri. O vom sprijini până la capăt”, a spus ministrul sporturilor.

ADVERTISEMENT