ADVERTISEMENT
Sport

Moment istoric la Jocurile Olimpice: echipa Noii Zeelande va avea în componență primul sportiv transgender!

Primul sportiv transgender din istoria Jocurilor Olimpice este din Noua Zeelanda și va participa la Tokyo în proba feminină de haltere.
Autor: Patrice Podina | 27.06.2021 | 15:59
Moment istoric la Jocurile Olimpice: echipa Noii Zeelande va avea în componență primul sportiv transgender!
Sursa foto: L'Equipe

Laurel Hubbard este primul sportiv transgender care va concura în întrecerile olimpice. În vârstă de 43 de ani acesta va fi cel mai bătrân sportiv de la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

Până în 2013, când a decis să-și facă schimbarea de sex, Hubbard concurase în întrecerile masculine. Acum va reprezenta Noua Zeelandă în întrecerea feminină de haltere, la categoria +87 de kilograme.

Gavin a devenit Laurel și va lupta pentru o medalie olimpică

Comitetul Național Olimpic din Noua Zeelandă (NZOC) a confirmat că fostul halterofil Gavin Hubbard, devenit între timp sportiva Laurel Hubbard, va reprezenta Noua Zeelandă la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

ADVERTISEMENT

Aceasta a participat recent la competiții, în cadrul sistemelor de calificare revizuite de către federațiile internaționale, alături de mai mulți halterofili din Noua Zeelandă.

Laurel Hubbard s-a impus în limitele categoriei +87 de kilograme și a primit propunerea de a reprezenta Noua Zeelandă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, devenind astfel, primul sportiv transgender care va concura în competiția olimpică de haltere.

ADVERTISEMENT

”Sunt recunoscător și fericit de bunătatea și sprijinul care mi-au fost oferite de atât de mulți neo-zeelandezi”, a spus Hubbard, citat de NZOC.

Șefa NZOC, Kereyn Smith, a salutat decizia de a-i acorda sportivei Laurel Hubbart șansa de a concura la JO: ”Este un moment istoric pentru sport și pentru echipa din Noua Zeelandă. Ea este primul nostru sportiv olimpic care a trecut de la bărbat la femeie”, a declarat șefa Comitetul Național Olimpic din Noua Zeelandă.

ADVERTISEMENT

Hubbart era eligibil să concureze în întrecerile feminine încă din 2015

Aurel Hubbart a primit dreptul de a concura în întrecerile feminine de haltere în 2015, la doi ani după schimbarea de sex.

Acest lucru a fost posibil după ce Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a emis un ordin prin care permite oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie, cu condiția ca nivelul de testosteron să fie sub 10 nanomoli pe litru timp de cel puțin 12 luni înainte de prima lor competiție.

ADVERTISEMENT

Kereyn Smith, președinta Comitetul Național Olimpic din Noua Zeelandă a ținut să asigure pe toată lumea că Laurel Hubbart a îndeplinit toate criteriile de eligibilitate solicitate de CIO.

”Știu că există multe întrebări cu privire la corectitudinea sportivilor transgender care concurează la Jocurile Olimpice, dar aș dori să profit de această ocazie pentru a le reaminti tuturor că Laurel a îndeplinit toate criteriile cerute”, a spus Kereyn Smith.

ADVERTISEMENT

Și ministrul Sportului din Noua Zeelandă, Grant Robertson, și-a declarat susținerea necondiționată pentru noua sportivă olimpică a țării sale.

”Suntem mândri de ea, precum suntem mândri de toți sportivii noștri. O vom sprijini până la capăt”, a spus ministrul sporturilor.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Fanatik
  • Nr. 724: 40 de pagini + Poster. Doar 10 lei!
  • Super-Poster cu programul complet al sezonului regulat din Liga 1