News

NATO a primit cererile de aderare ale Suediei și Finlandei, dar Turcia se opune. Mesajul lui Erdogan. Update

Suedia și Finlanda şi-au depus miercuri cererile de aderare la NATO, moment considerat ”istoric” de secretarul general al Alianței Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg.
18.05.2022 | 17:19
NATO a primit cererile de aderare ale Suediei si Finlandei dar Turcia se opune Mesajul lui Erdogan Update
Cererile de aderare au fost depuse în două dosare albe pe care apăreau drapelele celor două țări. Foto: facebook.com/NATO - colaj FANATIK
ADVERTISEMENT
18-05-2022
14:19

Erdogan cere Suediei să-i predea pe ”teroriști”

În cadrul unor declarații de ultimă oră, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a reiterat că Suedia nu va avansa cu cererea de aderare la NATO fără ”să îi înapoieze teroriştii”.

Deci nu ne veţi înapoia teroriştii, dar ne cereţi aderarea la NATO? NATO este o entitate menită să asigure securitate, o organizaţie pentru securitate.  Prin urmare, nu putem aproba ca acestei organizaţii de securitate să fie privată de securitate.

Delegaţiile suedeze şi finlandeze nu ar trebui să vină în Turcia cu scopul de a convinge Ankara să susţină solicitările lor de aderare la Alianţa Nord-Atlantică”, a transmis Erdogan.

Președintele Turciei susține că opoziția țării sale față de aderarea la NATO a celor două țări nordice nu trebuie privită cu lejeritate de aliați: ”Avem nişte puncte sensibile în ceea ce priveşte protejarea frontierelor împotriva atacurilor organizaţiilor teroriste.

Extinderea NATO este semnificativă pentru noi doar în proporţie cu respectul care va fi arătat faţă de punctele noastre sensibile.” Reamintim că la această situație s-a ajuns după ce Turcia a acuzat Suedia şi Finlanda că adăpostesc persoane care ar avea legături cu grupuri pe care Ankara le consideră teroriste.

Printre ele s-ar afla inclusiv gruparea militantă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi adepţii lui Fethullah Gulen. Guvernul de la Ankara îl acuză pe Gulen că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

În acest context, merită amintită știrea publicată luni de televiziunea turcă TRT Haber, care anunţa că Suedia şi Finlanda nu au acordat aprobarea pentru repatrierea a 33 de persoane cerută de turci.

 

Mai departe redăm declarațiile lui Jens Stoltenberg din momentul în care a primit cererile de aderare din partea ambasadorilor celor două ţări:

Jens Stoltenberg vrea o procedură rapidă de aderare

Acesta este un moment istoric, într-un moment critic pentru securitatea. Sperăm să finalizăm rapid. Salut călduros cererile Finlandei şi Suediei de aderare la NATO. Sunteţi partenerii noştri cei mai apropiaţi şi aderarea voastră la NATO va consolida securitatea noastră comună.”

ADVERTISEMENT

Cererile de aderare au fost depuse în două dosare albe pe care apăreau drapelele celor două țări. La vârful NATO, aderarea Finlandei şi Suediei este considerată ca un element-cheie pentru apărarea regiunii de la Marea Baltică.

Cu privire la această aderare istorică, trebuie spus că aliații discută miercuri despre o modalitate de înlăturare a opoziţiei Turciei față de intențiile Suediei și Finlandei.

ADVERTISEMENT

Guvernul de la Ankara poate încetini procesul de aderare refuzând deschiderea discuţiilor în cadrul Consiliului Atlantic. Ne referim la prima etapă a procedurii.

Ulterior, Turcia poate bloca integrarea Suediei și a Finlandei în NATO refuzând semnarea protocoalelor de aderare. Asta ar duce la ratificarea procedurii.

ADVERTISEMENT

Reproșurile lui Recep Tayyip Erdogan

Poziția Turciei este foarte importantă pentru că Suedia și Finalanda au nevoie de unanimitatea celor 30 de membri ai Alianţei pentru aderare.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a explicat că poate discuta subiectul la summitul NATO de la Madrid (29-30 iunie). El a subliniat că Ankara ”nu va ceda” și acuză Suedia că este ”pepiniera unor organizaţii teroriste”.

ADVERTISEMENT

Erdogan s-a referit la Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi le reproşează ambelor ţări nordice că nu aprobă cererile de extrădare a unor persoane acuzate că sunt terorişti. De asemenea, acesta acuză că Suedia și Finlanda au îngheţat exporturile de arme spre Turcia.

Încă de la începutul săptămânii, Turcia a blocat o declaraţie a NATO favorabilă aderării celor două ţări. Asta înseamnă că în caz de agresiune, cele două state nordice nu pot beneficia de protecţia asigurată de NATO.

Interesele de securitate ale tuturor aliaţilor trebuie să fie luate în calcul şi noi suntem decişi să examinăm toate probleme şi să ajungem rapid la concluzii”, a transmis Stoltenberg celor doi ambasadori ai Suediei și Finlandei.

ADVERTISEMENT
Tags: