News

Moment istoric, racheta Artemis 1 a fost trimisă cu succes spre Lună. Lansarea a fost făcută, în premieră, de o femeie Video

NASA a lansat spre Lună o super-rachetă. Este un pas uriaş în misiunea de a duce acolo primul echipaj uman cu o femeie la bord, peste trei ani
16.11.2022 | 11:37
Moment istoric racheta Artemis 1 a fost trimisa cu succes spre Luna Lansarea a fost facuta in premiera de o femeie Video
NASA a lansat spre Lună o super-rachetă Foto: NASA
ADVERTISEMENT

După două încercări eșuate, NASA a reușit să lanseze către Lună noua sa mega-rachetă Artemis 1, de la Cape Canaveral, din Florida către Lună, la mai puțin de o săptămână după ce mașina gigantică a rezistat rafalelelor unui uragan puternic. “Motoarele arată bine”, a transmis NASA la aproximativ 5 minute după lansarea rachetei care călătorește cu aproape 10.000 km/h.

Aselenizarea va avea loc în 2025

Misiunea Artemis 1, un zbor de testare de șase săptămâni fără astronauți, este primul pas în planurile agenției spațiale americane de a stabili o colonie lunară pe termen lung pe Lună, ca o trambulină pentru viitoare și mai ambițioase călătorii cu echipaj uman pe Marte.

ADVERTISEMENT

Este primul zbor de testare al uriașei rachete Space Launch System (SLS), în două etape, și al capsulei sale fără pilot Orion. Deși nu vor fi oameni la bord, Orion va transporta un echipaj simulat format din trei – un manechin masculin și două femei – echipate cu senzori pentru a măsura nivelurile de radiații și alte stresuri pe care le-ar experimenta astronauții.

O premieră istorică este faptul că de lansare s-a ocupat o femeie, Charlie Blackwell-Thompson, aceasta fiind directorul de lansare al NASA. Ea a comparat dealtfel misiunile Apollo și Artemis, subliniind că în urmă cu zeci de ani, la lansarea Apollo 11, era doar o femeie în camera plină de 450 de bărbați, în timp ce miercuri, în ziua lansării lui Artemis 1, 30% din cei aproximativ 100 de ingineri din sala de lansare sunt femei.

ADVERTISEMENT

Potrivit NASA, Charlie Blackwell-Thompson supraveghează toată organizarea, instruirea și procedurile de numărătoare inversă, inclusiv dezvoltarea de planuri în cazul în care numărătoarea inversă trebuie oprită și lansarea reprogramată.

Charlie Blackwell-Thompson a absolvit Universitatea Clemson, din Carolina de Sud, în anul 1988, cu o diplomă în inginerie informatică. Ea a lucrat la misiunile navetelor spațiale NASA mai întâi ca inginer de software de zbor cu sarcină utilă pentru Boeing, un contractor NASA și a fost inginer electric principal în mai multe misiuni de reparații ale telescopului spațial Hubble. A devenit angajată NASA în 2004 și deține mai multe brevete privind sistemele de zboruri spațiale.

ADVERTISEMENT

Ea a fost numită prima femeie director de lansare al NASA în ianuarie 2016

Prezentat drept cea mai puternică și complexă rachetă din lume, SLS reprezintă cel mai mare nou sistem de lansare verticală construit de agenția spațială americană de când Saturn V a zburat pe Lună în timpul programului Apollo, în anii 1960 și 1970.

Numit după sora geamănă a lui Apollo din mitologia greacă, noul program spațial a fost dezvoltat la 50 de ani după ce oamenii au pus piciorul ultima dată pe solul lunar.

ADVERTISEMENT

Programul Artemis va fi format din trei misiuni principale numite Artemis 1, Artemis 2 și, respectiv, Artemis 3. NASA va duce primii astronauți pe Lună până în 2025 în misiunea Artemis 3 , după ce Artemis 2 va testa cu echipaj uman navele SLS și Orion.

Artemis 3 va fi nava care va duce în premieră pe suprafaţa Lunii în premieră o femeie şi o persoană de culoare, anunţă Agenţia Spaţială Americană.

Scopul principal al lui Artemis 1 este de a testa scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură cu jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui.

În total, nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific. Aterizarea în ocean este programată pentru data de 11 decembrie.

ADVERTISEMENT
Tags: