Moment ISTORIC: Recep Erdogan şi Vladimir Putin s-au întâlnit la St. Petersburg

Ionuţ Cataramă   
in Hotnews
09/08/2016, 14:55
Moment ISTORIC: Recep Erdogan şi Vladimir Putin s-au întâlnit la St. Petersburg

Preşedintele turc Recep Erdogan şi omologul său rus Vladimir Putin s-au întâlnit azi la St. Pertersburg. Acest eveniment marchează prima întâlnire a celor doi lideri de stat, după reluarea relaţiilor diplomatice, precum şi prima vizită de stat la care participă preşedintele turc după lovitura de stat eşuată din noaptea de 15-16 iulie.

Cei doi lideri ar urma să discute despre problema ridicării embargoului rusesc asupra produselor alimentare, reluarea zborurilor charter, construcţia gazoductului TurkStream, situaţia din Siria sau lupta împotriva terorismului.

Relaţiile dintre cele două ţări au fost extrem de tensionate, fiind afectate de doborârea unui bombardier rusesc Su-24 de către aviaţia turcă la graniţa cu Siria în noiembrie anul trecut.

Luni, înainte de vizita sa în Rusia, preşedintele Turciei afirma că doreşte resetarea relaţiilor bilaterale turco-ruse şi reluarea cooperării esenţiale dintre cele două state în mai multe domenii.

“Această vizită este pentru mine o nouă piatră de temelie pentru relaţiile noastre bilaterale, care vor fi reluate în lipsa oricăror obstacole. O nouă pagină va fi deschisă în relaţiile turco-ruse. Această nouă pagină include cooperarea economică, militară şi culturală”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru agenţia de ştiri rusă TASS.

Ankara a iniţiat la începutul lunii iulie o apropiere a relaţiilor ruso-turce, după un blocaj de nouă luni, care a fost provocat de doborârea intentionaţă a unui avion militar rus de către soldaţii turci din apropierea frontierei siriene.

Între timp, Rusia a ridicat sancţiunile impuse asupra economiei şi turismului turc, ca un semn de bunăvoinţă.

La 29 iunie, Putin şi Erdogan au avut o convorbire telefonică în timpul căreia au convenit să ia măsuri pentru normalizarea relaţiilor dintre ţările lor, precum şi asupra unei întâlniri personale. Putin i-a spus lui Erdogan că mesajul său de la 27 iunie, când preşedintele turc a cerut scuze pentru moartea pilotului Su-24, a creat condiţiile prealabile pentru reluarea colaborării.

Sursă: www.realitatea.net

Ştirea MOMENTULUI

Gigi Becali a dezvăluit cum l-a transferat pe Alexandru Stan. “Am zis că-l iau împrumut o săptămână şi îl trimit înapoi!”

Orice informatie si/sau declaratie preluata din acest material se face numai cu citarea sursei FANATIK.RO si, obligatoriu, cu LINK ACTIV catre prezentul material. In caz contrar, persoanele fizice si/sau juridice care incalca drepturile de autor ale FANATIK.RO, prevazute si protejate de Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, sunt direct raspunzatoare legal pentru orice prejudiciu astfel cauzat.

Închide ×