News

Moment revoltător la meciul de hochei România-Ungaria. Jucătorii de la Naţională au cântat imnul Ţinutului Secuiesc. Reacţia ministrului Tanczos Barna, surprins în galeria maghiarilor

Un moment revoltător a avut loc în timpul unui meci de hochei al României cu Ungaria. Jucătorii de la Națională au cântat imnul Ținutului Secuiesc, trei dintre ei refuzând.
09.05.2022 | 16:55
Moment revoltator la meciul de hochei RomaniaUngaria Jucatorii de la Nationala au cantat imnul Tinutului Secuiesc Reactia ministrului Tanczos Barna surprins in galeria maghiarilor
Imnul Ținutului Secuiesc la meciul de hochei al României cu Ungaria. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Naționala de hochei a României a cântat imnul Ținutului Secuiesc la meciul cu Ungaria, fapt care a stârnit multă revoltă în spațiul public. Totul a avut loc duminică, în Slovenia, la Campionatul Mondial. Trei dintre jucătorii români au refuzat să se alăture demersului.

Jucătorii români de hochei au interpretat imnul Ținutului Secuiesc, la meciul cu Ungaria. La moment a asistat ministrul mediului

Concret, interpretarea imnului Ținului Secuiesc a avut loc la finalul meciului de hochei România-Ungaria, care s-a terminat cu 2-4 pentru Naționala noastră, scrie Prosport.

ADVERTISEMENT

Un alt lucru care a stârnit revoltă față de moment este că la întreaga scenă a asistat și ministrul mediului, Tánczos Barna. El s-a aflat în galeria Ungariei, îmbrăcat într-un tricou al formației din Miercurea Ciuc.

”Individul cu pălărie este ministru în Guvernul României, nu al Ungariei. Ministrul ăsta, care își încasează salariul de la statul român, a fost prezent ieri în galeria Ungariei la meciul de hochei dintre naționalele Ungariei și României ce a avut loc în Slovenia.

ADVERTISEMENT

Gestul lui Tánczos Barna reprezintă o insultă la adresa națiunii române. O insultă inacceptabilă care nu ar fi fost posibilă fără acordul PSD și PNL, formațiuni politice care au fost și sunt slugile UDMR și ale Ungariei”, a scris pe facebook deputatul AUR, Dan Tănasă.

Ministrul mediului, în galeria Ungariei
Ministrul mediului, în galeria Ungariei. Sursa foto: Facebook Dan Tănasă

Ministrul mediului, în tribuna Ungariei. Cum își explică gestul

După ce s-a afișat în tribuna Ungariei, ministrul mediului, Tánczos Barna, a reacționat. Întrebat de jurnaliștii gsp.ro dacă a stat printre fanii maghiari, răspunsul lui Tánczos Barna a fost următorul:

ADVERTISEMENT

”Am fost la campionatul mondial de hochei ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să țină naționala României în Divizia I, grupa A. 

Am participat alături de sute de suporteri din Harghita, Covasna și Brașov care ar fi vrut să asiste la o performanță istorică. Din păcate nu a fost să fie. Pe mulți dintre jucători îi cunosc, îmi sunt prieteni. Știu că și-au dorit un singur lucru: ca România să rămână în această grupă valorică.

ADVERTISEMENT

Toți suporterii au stat în această parte a patinoarului. Inclusiv suporterii români. La câțiva metri de mine stătea o familie din Iași, toată familia îmbrăcată în tricoul echipei naționale”, a explicat ministrul mediului pentru gsp.ro

Reacția ministrului sportului

FANATIK a încercat să ia legătura cu ministrul sportului, Eduard Novak, pe acest subiect, dar nu a răspuns. De altfel, Ținutul Secuiesc este un teritoriu controversat în România.

Compus din județele: Covasna, Harghita și o parte din județul Mureș, Ținutul Secuiesc este format din etnici maghiari care de-a lungul timpului și-au manifestat dorința unei autonomii independente față de celelalte provincii.

Cu toate acestea, autoritățile de la București au refuzat autonomia independentă, deoarece este anticonstituțională. De cealaltă parte, istoricii explică că nu există un ținut secuiesc în România.

”În prezent nu există ţinut secuiesc. Sunt câteva judeţe din România în care locuieşte şi populaţie maghiară. În acest context s-a promovat ideea unui teritoriu secuiesc în presa străină şi forurile internaţionale.

Denumirea nu ar trebui folosită, deoarece dă legitimitate ideii de autonomie, care a dispărut odată cu decizia statului ungar în 1876”, declara acum doi ani  istoricul Marius Diaconescu, conf. univ. dr. la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Un moment similar cu cel de duminică, 8 mai, a mai avut loc și în 2011, tot la un meci România -Ungaria, de la Miercurea Ciuc. Sportivii români au cântat atunci imnul Ungariei.

ADVERTISEMENT