News

Moment suprarealist în cazul Caracal: ”Judecătoarea s-a culcat cu capul pe masă și l-a rugat pe Dincă să se grăbească”. Tribunalul Olt: ”No comment”

Avocata familiei Melencu a reclamat-o la Comisia pentru Abuzuri din Senat pe judecătoarea din dosarul Caracal, pe care o acuză de indolență și lipsă de compasiune.
25.10.2022 | 09:33
Moment suprarealist in cazul Caracal Judecatoarea sa culcat cu capul pe masa si la rugat pe Dinca sa se grabeasca Tribunalul Olt No comment
Gheorghe Dincă a fost judecat la Tribunalul Olt, unde a primit 30 de ani de închisoare pentru omor, viol și trafic de minori / Foto: Bogdan Dănescu, Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Săptămâna trecută, avocata Carmen Obârșanu, care a reprezentat rudele Luizei Melencu în dosarul Caracal, a depus o plângere la Comisia pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții din cadrul Senatului României. Femeia reclamă o serie de nereguli ale autorităților (polițiști, procurori și judecători) care au afectat rezultatele anchetei.

Avocata familiei Melencu susține că judecătoarea era atât de plictisită încât a vrut să plece din sală

Printre altele, avocata critică atitudinea lipsită de compasiune a judecătoarei de la Tribunalul Olt, care s-a ocupat de caz, precum și indolența cu care aceasta ar fi tratat lucrurile cel puțin într-una din ședințele de judecată.

ADVERTISEMENT

”În ziua de 20 aprilie 2022, la sfârșitul ședinței de judecată, când inculpatul Dincă își citea declarația, iar doamna judecător Cotoi Mihaela s-a ridicat de pe scaun, s-a îndreptat către ușa din stânga sa pentru a ieși din sala de judecată, când a ajuns în dreptul ușii, a fost strigată de către șeful de escortă al inculpaților: ”Doamna judecător, știți că nu aveți voie să ieșiți din sala de judecată înaintea inculpatului”.

Atunci, doamna judecător s-a întors, s-a reașezat pe scaun, și culcându-se cu capul pe masă l-a rugat pe inculpat să citească mai repede declarația, rugăminte nerespectată de inculpat timp de zeci de minute”, se arată în sesizarea pe care reprezentantul familiei Melencu a făcut-o în Senatul României.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea, acuzată că a umilit familia Melencu

Carmen Obârșanu mai susține că ”toate ședințele” din dosarul Caracal, judecate la Tribunalul Olt, au fost lipsite de orice interes din partea magistratului de a afla adevărul.

”Judecătorul cauzei s-a limitat doar la tergiversa cauza, de a respinge orice probă care ar fi dus la aflarea adevărului și de a exercita presiuni prin amenzi repetate, ridicarea tonului, umilință asupra familiei Luizei Melencu de a accepta varianta din rechizitoriu”, se mai arată în documentul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Avocata mai critică judecătoarea că prin atitudinea ei ”a jignit profund” familia victimei,spunându-I mamei Luizei: ”Nu vă caut eu fetele. Căutați-le dumneavoastră. Eu doar îl condamn sau îl achit pe inculpat”.

Majoritatea ședințelor din dosarul Caracal s-au judecat cu ușile închise, din cauza unor informații considerate mult prea sensibile, care vizau victimele minore ale lui Gheorghe Dincă.

ADVERTISEMENT

Tribunalul Olt: ”Nu este o informație de interes public”

FANATIK a trimis o adresă Tribunalului Olt prin care solicită un punct de vedere al instituției și o reacție din partea judecătoarei Diana Mihaela Cotoi, cea care s-a ocupat de dosarul Caracal, în legătură cu o posibilă încălcare a normelor de conduită, în cazul în care lucrurile chiar au stat așa cum a povestit avocata.

Oarecum surprinzător, răspunsul instituției face trimitere la lege și nu la problema în sine. Conform reprezentanților Tribunalului Olt, situația prezentată în cadrul petiției nu este de interes public, tocmai pentru că documentul respectiv nu era destinat publicității ci unei alte instituții (Senatul României).

”Conform art 2, lit b) din acest act normativ, ”În sensul prezentei legi, b) prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare”.

Prin raportare la acest temei legal, considerăm că exprimarea unui punct de vedere cu privire la o situație de fapt care este expusă de o persoană într-o petiție adresată altei instiuții nu reprezintă ”o informație de interes public”, astfel cum această sintagmă este definită de textul de lege citat anterior, motiv pentru care nu putem da curs solicitării dumneavoastră”, se arată în răspunsul Tribunalului Olt pentru FANATIK.

Șefa comisiei de abuzuri din Senat: ”Am solicitat audierea tuturor părților implicate în anchetă”

Săptămâna trecută, senatoarea Rodica Boancă, șefa Comisiei pentru Cercetarea Abuzurilor, Corupției și pentru Petiții s-a declarat șocată de cum a fost instrumentat și judecat dosarul Caracal.

Într-un interviu pentru FANATIK, senatoarea a dezvăluit că va solicita comisiei audierea tuturor șefilor de instituții care au luat parte la rezolvarea cazului Caracal.

”Am solicitat comisiei efectuarea unor audieri cu părțile implicare, reprezentând organele de anchetă, adică șefii instituțiilor care s-au ocupat de acest dosar. Practic, toți cei implicați”, a declarat Rodica Boancă pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT