Informația a fost confirmată pentru Wall Street Journal de un oficial american din domeniul apărării dar și prin imaginile din satelit care au surprins mai multe macarale într-un șantier naval din apropiere de Wuhan. Incidentul s-ar fi petrecut în primăvară, iar autoritățile de la Beijing încă încearcă să ascundă evenimentul.
China a încercat să mușamalizeze scufundarea celui mai nou submarin nuclear al său, a declarat joi un înalt oficial american din domeniul apărării.
Scufundarea la un șantier naval la începutul acestui an a fost raportată pentru prima dată de Wall Street Journal, care a mai spus că imaginile din satelit au arătat ulterior macarale plutitoare mari care au sosit pentru a-l salva.
„Nu este surprinzător faptul că Marina PLA ar încerca să ascundă faptul că noul lor submarin de atac cu propulsie nucleară, primul din clasă, s-a scufundat la chei”, a declarat înaltul oficial american din domeniul apărării, sub rezerva anonimatului, referindu-se la Marina Armatei Populare de Eliberare din Beijing.
„Pe lângă întrebările evidente privind standardele de pregătire și calitatea echipamentelor, incidentul ridică întrebări mai profunde privind responsabilitatea internă a APL și supravegherea industriei de apărare din China – care a fost mult timp afectată de corupție”, a declarat oficialul.
Incidentul este un eșec pentru China, care încearcă să își modernizeze marina – cea mai mare din lume, dar care include multe nave de război mai mici, cum ar fi fregatele și corvetele. Întrebat vineri despre aceste rapoarte, Ministerul de Externe al Chinei a declarat că „nu are cunoștință” de incidentul privind submarinul.
Între timp, Statele Unite și Marea Britanie lucrează pentru a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară – o măsură care ar extinde numărul țărilor care dispun de aceste nave submarine avansate.
Beijingul a criticat acest efort, care prevede, de asemenea, dezvoltarea în comun a unor capacități avansate de luptă și este considerat un răspuns strategic la ambițiile militare chineze în regiunea Pacificului.
Thomas Shugart, fost submarinist al Marinei SUA și analist la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană, a observat pentru prima dată incidentul în care a fost implicat submarinul în luna iulie, deși la momentul respectiv nu se știa public că este vorba despre noua navă din clasa Zhou.
Imaginile din satelit ale Planet Labs PBC analizate de Associated Press arată ceea ce pare a fi un submarin ancorat la șantierul naval Shuangliu de pe râul Yangtze înainte de incident.
O imagine luată la 15 iunie pare să arate submarinul scufundat total sau parțial chiar sub suprafața râului, cu echipamente de salvare și macarale în jurul său. Barierele îl înconjoară pentru a preveni orice scurgere de petrol sau alte scurgeri de pe navă.
O imagine din satelit luată la 25 august arată un submarin în același doc cu nava scufundată. Nu este clar dacă era vorba de același submarin. Rămâne neclar dacă submarinul afectat fusese încărcat cu combustibil nuclear sau dacă reactorul său funcționa la momentul incidentului. Cu toate acestea, nu a fost raportată nicio eliberare de radiații în zonă de atunci.
Anul trecut, China opera șase submarine cu rachete balistice cu propulsie nucleară, șase submarine de atac cu propulsie nucleară și 48 de submarine de atac cu propulsie diesel, conform unui raport militar american.