News

Momente dramatice în Turcia. Copii salvaţi de sub dărâmături, la aproape trei zile după cutremurul devastator. Video

02.11.2020 | 13:40
Momente dramatice in Turcia Copii salvati de sub daramaturi la aproape trei zile dupa cutremurul devastator Video
ADVERTISEMENT

O copilă de 3 ani a fost salvată de sub dărâmăturile unei clădiri de apartamente prăbușită în Izmir, după puternicul seism produs vineri. Fețița, Elif Perincek, a fost găsită în viață după mai bine de 65 de ore de la dezastru.

Micuța este a treia personă din familie care a supraviețuit cutremurului. Mama acesteia și unul dintre frați au fost și ei salvați de sub rămășițele clădirilor. Cel de al doilea frate al fetei a murit la spital, după cum a declarat ministrul turc al sănătății, Fahrettin Koca, scrie cnn.com.

ADVERTISEMENT

Vestea salvării fetiței a venit la doar câteva ore distanță după ce o altă adolescentă a fost găsită în viață sub dărâmături și adusă la suprafață în siguranță. Autoritatea turcă pentru gestionarea dezastrelor și urgențelor a anunțat că Idil Sirin, în vârstă de 14 ani, a petrecut 58 de ore prinsă sub o clădire prăbușită.

Copii salvați de sub dărâmături în Turcia

Momentele în care tinerii au fost scoși de sub ruinele clădirilor au provocat entuziasm printre oamenii care au asistat la respective scene, ei s-au manifestat prin aplauze și exclamații de fericire.

ADVERTISEMENT

Cutremurul de magnitudinea 7 a avut loc în Marea Egee, zguduind părți ale Greciei și Turciei, și a cauzat zeci de morți și sute de răniți. Seismul a lovit la 14 kilometri nord-est de orașul Néon Karlovásion din Samos, la o adâncime relativ mică de 21 de kilometri, și a avut un impact puternic resimțit la nivelul solului în jurul epicentrului.

Un total de 20 de clădiri au fost grav avariate în Izmir de cutremur, potrivit primarului Izmir Tunc Soyer, majoritatea din districtul de clasă mijlocie Bayrakli.

ADVERTISEMENT

Au fost înregistrate peste 900 de replici de la cutremurul inițial, iar 42 dintre ele au depășit magnitudinea de 4,0. Deasemenea, seismul a provocat și un mic tsunami, străzi din provinciile Izmir și Samos fiind inundate.

Autoritățile turce susțin că s-au mobilizat exemplar pentru salvarea victimelor, un număr de 1227 de echipaje de salvare fiind trimise la fața locului pentru a găsi supraviețuitori sub rămășițele clădirilor. „Transmiteți tuturor cetățenilor noștri afectați de #cutremurul din Izmir. Cu toate mijloacele statului nostru, suntem alături de cetățenii noștri afectați de cutremur. Am luat măsuri pentru a începe lucrările necesare în regiune împreună cu toate instituțiile și miniștrii implicați”, a scris președintele Turciei pe twitter.

ADVERTISEMENT

Totodată, cele două țări afectate de această catastrofă, Turcia și Grecia, sunt solidare în aceste clipe grele. „Turcia este mereu pregătită să ofere Greciei un ajutor pentru a-și vindeca rănile. Cele 2 țări arată că solidaritatea în vremurile dificile este mai importantă decât multe lucruri din viață”, a scris pe twitter președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

ADVERTISEMENT