News

Momentele teribile prin care a trecut un tânăr, nevoit să caute ore întregi trupul tatălui, decedat din cauza COVID-19. “Este ca și cum ai fi în iad acolo”

08.05.2020 | 16:58
Momentele teribile prin care a trecut un tanar nevoit sa caute ore intregi trupul tatalui decedat din cauza COVID19 Este ca si cum ai fi in iad acolo
ADVERTISEMENT

Un tânăr din Ecuador povestește clipele de groază prin care a trecut cu tatăl său, decedat în cele din urmă din cauza infecției COVID-19, cum l-a plimbat pe la mai multe spitale și cum a fost nevoit să-l caute în zadar la morgă.

Povestea bărbatului decedat din cauza COVID-19, al cărui trup nu a mai fost găsit

Arturo Ramos, un bărbat din Guayaquil, Ecuador, a povestit despre momentele grele prin care a trecut cu tatăl său, decedat din cauza infecției COVID-19 și spune că nici la o lună după decesul bărbatului nu a reușit să-i găsească trupul neînsuflețit, potrivit CNN.

ADVERTISEMENT

Când Flavio Ramos a fost dus de urgență la spital, avea mari probleme în a respira și momente în care își pierdea cunoștința. În această stare a fost adus la unitatea medicală de către Arturo, fiul său, cel care a observat în camera de spital trupuri neînsuflețite.

Două cadavre erau întinse pe podea, iar până a doua zi a mai fost așezat încă unu. Cel de-al treilea era al lui Flavio Ramos.

ADVERTISEMENT

Nici la o lună după acest eveniment tragic, familia bărbatului nu a apucat să-l înmormânteze, întrucât reprezentanții spitalului le-au spus că au pierdut trupul acestuia.

Mărturiile emoționante ale fiului bărbatului

Flavio Ramos avea 55 de ani și este una dintre numeroasele victime ale noului coronavirus din Guayaquil, Ecuador, locul unuia dintre cele mai grave focare de infecție COVID-19.

ADVERTISEMENT

Moartea și dispariția bărbatului arată cum sistemul medical din cel de-al doilea oraș ca mărime din Ecuador s-a prăbușit în doar câteva săptămâni de la începutul epidemiei din martie.

Luna trecută, lumea întreagă rămânea uimită la vederea imaginilor filmate în același oraș, în care cadavrele celor decedați ca urmare a infecției COVID-19 erau lăsate pe străzi, ca urmare a suprasolicitării caselor funerare și a morgilor.

ADVERTISEMENT

Multe familii au recurs la metoda disperată de teamă că se vor îmbolnăvi dacă vor ține trupurile neînsuflețite în case, dar și din cauza mirosului greu.

“Oamenii erau înspăimântați și speriați. Bolnavii veneau în stare gravă și mureau. Aveai grijă de cineva, murea, apoi îngrjeai pe altcineva, care murea și tot așa”, povestește un medic din orașul cu pricina pentru CNN.

“La un moment dat erau zeci de cadavre în camerele de spital și la morgă, care așteptau să fie luate”, mai spune un alt medic.

Flavio Ramos și-a sărbătorit ziua de naștere în ianuarie, iar în ultima săptămână din martie a început să se simtă rău. Pe 31 martie problemele de respirație i s-au acutizat, astfel că fiul său, Arturo Roman, l-a dus de urgență la spital.

Când a ajuns acolo, i s-a spus însă că spitalul este plin de pacienți.

“Nu mai erau paturi pentru pacienți. Dacă stăteai la ușă ți se spunea că va fi chemată paza pentru a fi dat afară”, povestește Arturo despre acele momente.

Tânărul a încercat să își ducă tată la un alt spital, apoi la un altul și la altul. După patru ore de condus, Arturo spune că tatăl său a fost internat în cele din urmă la Spitalul General Guasmo Sur.

Acesta era al 11 spital la care au încercat, iar bărbatul spune că tatăl său și-a petrecut ultimele ore din viață într-o cameră cu doi pacienți decedați.

“Trupurile lor erau pe jos. Unul era băgat într-un sac negru, un sac de gunoi mai exact, iar celălalt era lăsat pur și simplu pe podea. Nimeni nu a venit să-i ia de acolo”, spune Arturo.

Tânărul spune că pe 1 aprilie, în jurul orei 09:30, a ieșit pentru a lua micul dejun. Când s-a întors, tatăl său era mort.

“Nu a fost nimeni alături de el când a murit”, mai povestește fiul lui Flavio Ramos.

Cine avea bani trăia, cine nu…

Ana Maria, o altă persoană care a trecut printr-o experiență asemănătoare, spune că a sosit la o clinică cu mama sa de 67 de ani, după ce femeia a dezvoltat simptome asemănătoare infecției COVID-19.

Medicii de aici i-au făcut o radiografie și i-au spus să meargă de urgență la spital pentru că are o formă gravă de pneumonie, cel mai probabil din cauza noului coronavirus.

În timp ce Ana Maria se îndrepta spre cel mai apropiat spital, Los Ceibos, pe 26 martie, buzele mamei sale deveneau tot mai albastre și abia mai putea să meargă. Ajunse la unitatea medicală, cele două au așteptat aproape 24 de ore pentru a se elibera un pat.

După ce a observat situația critică din spital, Ana Maria a luat decizia de a o trata pe mama ei acasă, lucru decis și în urma unei discuții cu o asistentă medicală

“Mi-a spus că dacă am bani pentru a o trata acasă, atunci să fac asta. <Dacă o vei ține aici, va muri>, mi-a mărturisit asistenta”, a declarat Ana Maria, potrivit CNN.

Drept urmare, aceasta și-a adus mama acasă, unde a fost tratată și în cele din urmă s-a vindecat. Același lucru nu s-a întâmplat și în cazul multor locuitori din Guayaquil, din cauza problemelor financiare.

Datele guvernului din Ecuador arată că în Guayaquil au decedat, în martie și aprilie, 533 de oameni, ca urmare a infecției COVID-19. Cu toate acestea, în aceeași perioadă, datele arată că au fost înregistrate 12.350 de decese în oraș, față de 2.695 și 2.903, cât au fost înregistrate în aceeași perioadă din 2018, respectiv 2019.

În plus, 3 epidemiologi au declarat că în orașul respectiv, bilanțul morților din cauza noului coronavirus este de peste 9.000.

Din fericire, numărul deceselor din Guayaquil este în scădere. Din prima săptămână a lunii aprilie, atunci când au fost înregistrate cele mai multe decese, numărul total al morților a scăzut foarte mult.

Distanțarea socială, care acum a început să fie mai relaxată, se pare că a funcționat. Pe măsură ce numărul zilnic de decese scade, atenția se îndreaptă către găsirea celor care au pierit de la începutul epidemiei și până în prezent.

Din cauza numărului mare de decese și a dezorganizării, numeroase trupuri neînsuflețite au fost identificate greșit sau transportate în alte locuri decât în cele în care ar fi trebuit duse, astfel că multe familii nu își pot lua rămas bun de la cei dragi.

Singura modalitate prin care Arturo ar putea să-și găsească tatăl ar fi să meargă la morgă și să caute în continuare printre cadavrele neidentificate.

“În interior, trupurile sunt așezate unele peste altele. Este ca și cum ai fi în iad acolo”, recunoaște bărbatul.

Timp de câteva ore, acesta spune că s-a uitat la peste 250 de trupuri neînsuflețite, dar nu a mai apucat să-și găsească tatăl.

ADVERTISEMENT