Momentul antologic cu Ilie Bărbulescu la finala de la Sevilla: “Ce, eu am venit până aici să-l iau pe Duckadam?” + povestea transferului la Steaua

SPECIAL FANATIK
Silviu Ghering    Razvan Nicolae   
în Steaua
01/02/2020, 16:18
Momentul antologic cu Ilie Bărbulescu la finala de la Sevilla: “Ce, eu am venit până aici să-l iau pe Duckadam?” + povestea transferului la Steaua SPECIAL FANATIK
Momentul antologic cu Ilie Bărbulescu la finala de la Sevilla: "Ce, eu am venit până aici să-l iau pe Duckadam?" + povestea transferului la Steaua

Ilie Bărbulescu s-a stins din viaţă la 62 de ani, pe 1 februarie 2020, fiind al doilea component al echipei care câştiga Cupa Campionilor Europeni în 1986. FANATIK îţi prezintă un moment antologic, de la finalul meciului cu Barcelona, în care fundaşul de bandă a fost protagonist, dar şi modul prin care a ajuns să joace la Steaua Bucureşti.

Ilie Bărbulescu şi momentul antologic după finala de la Sevilla

Ilie Bărbulescu a fost unul dintre oamenii cheie în parcursul de vis al Stelei în campania europeană din sezonul 1985-1986. Titular în toate cele nouă meciuri din Cupa Campionilor Europeni şi autor al unui gol antologic în victoria cu Honved Budapesta în meciul de la Bucureşti, fundaşul de bandă a fost protagonistul unui moment antologic în finala cu Barcelona.

Întâi, pe finalul primei reprize, la un sprint al lui Marcos Alonso, Ilie Bărbulescu a avut o intervenţie magistrală şi şi-a ajutat echipa să nu primească un gol care ar fi putut să cântărească greu. Fostul fundaş a respins mingea în corner, la o fază în care atacantul spaniol se îndrepta periculos spre poarta lui Duckadam.

Momentul antologic a venit după executarea loviturilor de la 11 metri, unde Helmuth Duckadam a făcut minuni. Toţi jucătorii lui Emerich Jenei s-au îndreptat spre eroul de la Sevilla, în timp ce Ilie Bărbulescu a spintat spre trofeu, pentru a sărbători incredibilul succes. Peste ani, fostul fundaş a explicat, cu o doză mare de umor, faza antologică din finala cu Barcelona.

“La revenirea în ţară toată lumea m-a întrebat de ce nu m-am dus şi eu să-l îmbrăţişez pe Duckadam după ultimul penalty apărat. Televiziunea surprinsese bine imaginea aceea. Am rămas mut. Păi, ce, eu mersesem la Sevilla să-l iau pe Duckadam sau să iau Cupa?”, a povestit Ilie Bărbulescu în cartea “SuperSteaua” scrisă de jurnalistul Andrei Vochin.

Ilie Bărbulescu, transferat de la Petrolul Ploieşti în 1984

Înainte de sezonul 1984-1985, oficialii clubului Steaua Bucureşti au decis să-l înlocuiasă pe Emerich Jenei cu Florin Halagian. “Armeanul”  a venit cu o listă de jucători pe care îi dorea, iar Ilie Bărbulescu era una dintre ţinte. Fotbalistul juca la Petrolul Ploieşti, după ce evoluase în sezonul 1982-1983 la FC Olt.

Florin Halagian şi Ilie Bărbulescu lucraseră la FC Argeş, dar şi la FC Olt, însă relaţia lor se deteriorase la Scorniceşti, motiv pentru care a şi plecat la Petrolul Ploieşti. De această dată, antrenorul, care scrisese istorie la Piteşti, avea nevoie de fundaşul pe care se bazase în trecut.

Ilie Ceauşescu şi Ion Alecsandrescu s-au ocupat de tratative, iar Ilie Bărbulescu nu a avut cerinţe prea mari. Fundaşul a cerut 40.000 de lei, gradul de locotenent, o aprobare de Dacie şi un post de subofiţer pentru soţie. În plus, jucătorul a mai primit o repartiţie de apartament în Centrul Civic, pe care a cedat-o la scurt timp.

Ilie Bărbulescu a jucat la Steaua Bucureşti până în 1987, fiind titular şi în Supercupa Europei, trofeu câştigat de stelişti după o finală cu Dinamo Kiev. După trei ani petrecuţi în Ghencea, fotbalistul s-a întors la Petrolul Ploieşti. Pe finalul carierei a mai jucat la FC Argeş, Dacia Piteşti şi la Callatis Mangalia.

  • 7 trofee a câştigat Ilie Bărbulescu în cei trei ani petrecuţi la Steaua Bucureşti
Închide ×