Silviu Prigoană a provocat un adevărat șoc la începutul singurului său mandat de deputat, după ce a propus desființarea DNA, instituția care avea să devină o adevărată sperietoare pentru politicienii corupți.
În aprilie 2009, Silviu Prigoană a dezvăluit că are sprijinul mai multor parlamentari PSD, PNL și PDL, care cred că Direcția Națională Anticorupție ar trebui să dispară.
„Consider că o asemenea instituţie nu trebuia creată, nu îşi are rostul, toţi cetăţenii, indiferent de fapte, sunt egali în faţa legii şi trebuie cercetaţi de aceleaşi organisme, fără discriminare. De aceea, am în pregătire pentru viitorul apropiat o initativa legislativă menită să ducă la desfiinţarea acestui Departament şi înglobarea procurorilor săi în Parchetul General”, a declarat Silviu Prigoană, într-un interviu pentru QMagazine.
Prigoană spunea, la acea vreme, că DNA a fost înființat ”la dorința unui singur om, un politician, care a vrut să aibă un buton pe care să apese când vrea el, ca să-și intimdeze adevrsarii”. Culmea ironiei, acesta ar fi ajuns să fie el însuși anchetat de Direcția Națională Anticorupție. Cel mai probabil, omul de afaceri se referea la Adrian Năstase, sub mandatul căruia a fost înființat PNA (Parchetul Național Anticorupție), precursorul DNA.
Premierul de la acea vreme, Emil Boc, a respins categoric propunerea lui Silviu Prigoană, cu care era coleg de partid. “Partidul Democrat Liberal respinge ferm ideea deputatului Silviu Prigoana privind desfiintarea Departamentului National Anticoruptie”, spunea premierul care era și președintele PDL. El mai declara că ”deputatul Silviu Prigoană a exprimat o părere personală care nu are nicio legătură cu politica Partidului Democrat Liberal”.
Până la urmă, propunerea lui Prigoană nu s-a mai materializat, iar DNA a devenit una dintre cele mai puternice structuri de forță din România. Silviu Prigoană s-a retras din politică în 2012, fiind unul dintre foștii parlamentari care nu au avut dosar la DNA.
Direcția Națională Anticorupție a apărut în anul 2006, înlocuind vechiul PNA, care rămăsese fără dreptul de a mai ancheta parlamentari, după o decizie a Curții Constituționale. Decizia fusese luată în urma unei sesizări depuse tocmai de un grup de parlamentari PSD și PRM.
În 2005, Uniunea Europeană critica constant și arăta cu degetul corupția de la București, precum și lipsa voinței politice de a lupta cu acest flagel.
Monica Macovei, fost ministru al justiției, este cea care a transformat PNA în DNA (Departamentul Național Anticorupție) și l-a trecut în subordinea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Un an mai târziu, departamentul a devenit direcție, iar procurorul-șef DNA a fost plasat în subordinea directă a procurorului general al României. Modificările au primit avizul CSM și au fost aprobate, prin decret, de președintele Traian Băsescu.
Așa a ajuns DNA marea sperietoare a corupților. În anii următori, au început să apară și rezultatele, cu zeci de politicieni arestați și apoi condamnați pentru fapte de corupție.
Nu în ultimul rând, DNA a fost acuzată de abuzuri dar și de faptul că are un apetit special pentru show. Toți demnitarii, în frunte cu Adrian Năstae sau Viorel Hrebenciuc, au fost puți în situația de a se lăsa filmați sau fotografiați în timp ce erau ”săltați” de procurori, într-un veritabil spectacol al cătușelor.
Silviu Prigoană a murit marți, 12 noiembrie, din cauza unui infarct miocardic. Milionarul se afla într-un local din zona Bran și se pregătea să ia masa. Joi, 14 noiembrie, băieții lui Silviu Prigoană au anunțat că tatăl lor a fost înmormântat într-un cadru restrâns, la Cimitirul Evanghelic Lutheran din București.