News

Momentul în care un butoi cu azot lichid explodează la festival de știință în Spania a fost filmat. 18 participanți au fost răniți, dintre care 10 sunt copii

18 persoane au fost rănite, dintre care 10 copii, în urma exploziei unui recipient cu azot lichid în timpul unui eveniment științific
01.10.2022 | 21:55
Momentul in care un butoi cu azot lichid explodeaza la festival de stiinta in Spania a fost filmat 18 participanti au fost raniti dintre care 10 sunt copii
Unul dintre copiii răniți este în stare gravă Foto: El Periodico
ADVERTISEMENT

Evenimentul a fost organizat la Casa de la Cultura din Girona, Spania, și își propunea să aducă știința mai aproape de copii.

Un experiment științific ratat a făcut 18 răniți, dintre care 10 copii

Printre răniți se numără zece copii, dintre care unul în stare gravă, doi mai puțin grav și șapte cu răni minore, și opt adulți, dintre care unul în stare mai puțin gravă și șapte cu răni minore.

ADVERTISEMENT

Potrivit unor surse din cadrul Departamentului de Sănătate al guvernului catalan, cinci dintre răniți se află la Spitalul Josep Trueta din Girona: o fetiță de cinci ani în stare gravă, doi copii de 10 și 12 ani în stare mai puțin gravă, precum și o femeie de 47 de ani în stare ușoară și un bărbat de 31 de ani în stare mai puțin gravă, care rămâne sub observație la urgențe, relatează TeleCinco.

Alte șapte persoane cu răni ușoare au fost tratate la spitalul Santa Caterina din Salt: două fete de 11 și 13 ani, un băiat de 11 ani, trei femei de 23, 42 și 44 de ani și un bărbat de 52 de ani.

ADVERTISEMENT

La Centrul de Primire a Urgențelor (CUAP) Güell, șase persoane au fost tratate pentru răni și leziuni la nivelul membrelor, toate minore: trei fete de 10, 11 și 12 ani, un băiat de 3 ani și două femei de 22 și 37 de ani.

În plus, alte treisprezece persoane tratate în ultimele două centre de sănătate au fost externate.

ADVERTISEMENT

La eveniment au participat peste 200 de persoane

Explozia a avut loc în jurul orei 19.45, când conducătorul experimentului de popularizare a științei și asistentul său manipulau două recipiente mari de metal, dintre care unul conținea azot lichid și celălalt apă fierbinte.

Acest eveniment educațional, care a îmbinat magia și știința, a avut loc în curtea interioară a Casei de Cultură și Știință și a atras peste 200 de persoane, inclusiv mulți minori.

ADVERTISEMENT

În momentul în care asistentul conducătorului demonstrației științifice manipula tamburul din partea de jos, a avut loc o explozie puternică care a trimis fragmente din aceste recipiente metalice în aer, provocând rănile.

Responsabilul demonstrației a fost dus la secția de poliție Mossos d’Esquadra pentru a fi interogat cu privire la circumstanțele exploziei.

Universitatea din Girona a emis un comunicat în care “regretă accidentul care a avut loc în timpul celei de-a 16-a Nopți a Cercetării”, speră ca răniții “să se recupereze cât mai curând posibil” și “se află în slujba tuturor celor care ar fi putut fi afectați de acest accident”.

ADVERTISEMENT
Tags: