Fotbal international

Momentul ZERO! Naţiunea care a descoperit fotbalul acum 25 de ani A DISTRUS campioana mondială şi Olanda în 5 zile

Reprezentativa Statelor Unite este una dintre cele mai surprinzătoare echipe din fotbalul actual. Americanii conduşi de Jurgen Klinsmann au învins în decurs de cîteva zile campioana mondială,...
15.06.2015 | 00:00
Momentul ZERO Natiunea care a descoperit fotbalul acum 25 de ani A DISTRUS campioana mondiala si Olanda in 5 zile

Reprezentativa Statelor Unite este una dintre cele mai surprinzătoare echipe din fotbalul actual. Americanii conduşi de Jurgen Klinsmann au învins în decurs de cîteva zile campioana mondială, Germania şi medaliata cu bronz de la Mondial, Olanda. Statele Unite nu au o mare tradiţie în sportul numit de ei “soccer” şi pînă în anul 1990, echipa naţională era formată din amatori. 

Ascensiunea fotbalului din SUA a început în 1990 pe stadionul din Firenze, cînd pe teren au intrat 11 necunoscuţi care aveau să schimbe percepţia acestui sport în ochii americanilor.

Din epoca de piatră

În anul 1989, Statele Unite se chinuia să formeze o echipă din amatori şi să adune sposnsori astfel încît să poată să se bată pentru calificarea la Campionatul Mondial din 1990 din Italia. “Nu exista fotbal profesionist în State pe acea vreme”, îşi aminteşte Bob Gansler, selecţionerul american de atunci. 

Se făceau 40 de ani de cînd Statele Unite nu au mai participat la un Campionat Mondial şi ar fi fost o ruşine pentru americani să nu reuşească nici o calificare înainte de ediţia găzduită de ei în 1994.

BOMBĂ! Real Madrid a acceptat 120 de milioane de euro pentru Ronaldo

Din fericire, americanii nu aveau adversari redutabili în calificări şi se luptau pentru unul din cele două locuri care duceau la turneul final din Italia cu Trinidad -Tobago, Costa Rica, Guatemala şi El Salvador.

Dar, cum nici americanii nu erau vreo super echipă, ci un lot de amatori care jucau fotbal în timpul liber, calificarea a fost cu peripeţii şi avea să se decidă la ultimul meci.

Cel mai important gol din istoria recentă

Costa Rica s-a impus în grupă şi meciul dintre Statele United şi Trinidad-Tobago din ultima etapă a preliminariilor a fost decisiv pentru calificarea la mondial. Americanii aveau doar varianta unei victorii şi evoluau în deplasare.

Meciul s-a jucat pe data de 19 noiembrie 1989 pe stadionul naţional din Trinidad. Unul dintre jucătorii americani îşi amintesc atmosfera dinainte de meci, Polis spunînd: “Erau 10-15 mii de oameni pe stradă care strigau: <<No way, USA!>>”, îşi aminteşte jucătorul.

Cei din Trinidad se pregăteau de calificare, aveau toate atuurile de partea lor. Guvernul ţării din Caraibe a decretat ca ziua de după meci să fie liberă pentru toată lumea, astfel încît toţi să sărbătorească calificarea.

Blatter se joacă de-a DEMISIA de la FIFA! Preşedintele vrea să continue în fruntea forului mondial

Bruce Murray îşi aminteşte că 35.000 de oameni erau pe stadion şi alţi 100.000 vroiau să intre pe stadion urcîndu-se pe garduri. Meciul a fost echilibrat, tensionat, presiunea era uriaşă şi totul s-a decis în cîteva secunde.

Paul Caligiuri a primi o minge de la Ramos, a driblat un adversar şi a trimis mingea în poartă cu un şut superb. A fost momentul de sclipire de care aveau nevoie americanii. Caraibienii au alergat după golul egalizatori, însă s-a încheiat 1-0 şi golul lui Caligiuri a fost unul dintre cele mai importante din istoria ţării.

VEZI VIDEO:

A renunţat la job pentru a pleca la Mondial

Americanii erau după o pauză de 40 ani calificaţi la campionatul mondial de fotbal. Toată lumea a fost bulversată la început. Jucătorii nu ştiau ce se va întîmpla. Majoritatea aveau job-uri pe care nu puteau să le părăsească pe perioada verii.

Era şi problema contractelor de publicitate. Paul Krumpe a declarat că federaţia nici nu ştia cum să reacţioneze după această performanţă. Pînă la urmă, s-au stabilit prime de 40.000 de dolari pentru fiecare jucător.

Paul Krumpe avea însă o cumpănă înainte de Campionatul Mondial: “Aveam o diplomă în inginerie aerospaţială şi am avut un job de vis la McDonell Douglas unde mă ocupam de design-ul avionului MD-90. Nu mi-a venit să cred că am ales să renunţ la job ca să plec la mondial”, îşi aduce aminte Krumpe.

Se aşteptau la lux, însă au sfîrşit în “puşcărie” 

Americanii se aşteptau ca totul să fie lapte şi miere în Italia. Era cea mai tare competiţie din fotbal, celebra actriţă Sophia Loreen a trimis Statele Unite în grupa A a competiţiei alături de Italia, Cehoslovacia şi Austria.

Jucătorii se aşteptau să fie cazaţi în hoteluri de lux şi înţelegerea era să împartă terenul de antrenament de la Corverciano alături de Italia. Totuşi, a intervenit o schimbare de ultim moment şi americanii au fost trimişi în altă parte, la Terrenia.

Fotbaliştii din Feroe au oferit IMAGINEA serii! Au fost îmbrăţişaţi de mame după ce au învins Grecia

“Ei spuneau că ne trimit într-o bază olimpică puţin mai departe de Coverciano, la Terrenia”, îşi aminteşte Gansler. Un alt jucător, Polis a declarat: “Nu ştiam la ce să ne aşteptăm. Baza era în afara oraşului, la ţară. Ţin minte că erau mulţi carabinieri, bine înarmaţi”.

Peter Vermes era însă cel mai şocat: “Mă uitam la televizor şi vedeam celelalte echipe cum stăteau în hoteluri de 5 stele, iar la noi era ca în puşcărie. De fiecare dată cînd vroiam să ies, eram escortat de un om de ordine”, a declarat Vermes.

“Am fost zdrobiţi”

Începutul de turneu nu era deloc bun pentru americani. Au venit cu mari speranţe la mondial, însă toţi jucătorii erau amatori. Primul meci a fost o dezamăgire, Cehoslovacia umilind echipa cu 5-1. Murray îşi aminteşte: “Am fost zdrobiţi!” 

Presa din Italia ironiza naţionala americană şi se făceau pariuri cît va fi scorul: “Citeam Gazzetta dello Sport şi principala întrebare era dacă puteau să marcheze 12 cu noi. Italia avea cea mai bună echipă, o selecţionată ridicol de bună”, spunea Murray.

Umăr la umăr: Marele Baggio cu amatorul Trittschuh

Meciul cu Italia se disputa pe Olimpico din Roma. În sfîrşit, americanii simţeau că se apropie un mare meci şi erau uimiţi de amploarea fenomenului: “Am mers cu autocarul la Roma şi un elicopter ne survola. Existau cîteva ameninţări teroriste, aveam puţine emoţii, dar atmosfera dinaintea meciului a fost fantastică”, îşi aminteşte Murray.

Nu s-a repetat scenariul cu Cehoslovacia şi americanii au dat o replică puternică Italiei pe Olimpico. Gianinni a marcat  în minutul 11 pentru italieni, însă naţionala “Stars and Stripes” a luptat şi a ţinut mereu aproape de adversară. Golul din debutul meciului a fost singura sincopă a echipei amatoare, care a ieşit cu capul sus de pe Olimpico, cîştigînd respectul tuturor.

La finalul meciului Roberto Baggio a mers la amatorul Trittschuh. Starul italienilor l-a felicitat pe fundaşul de 25 de ani născut în Granite City şi i-a propus să facă schimbi de short-uri. Fundaşul american a rămas mască şi a declarat că acel moment îl va marca pe veci: “A venit la mine marele Baggio. <<Hey>> îmi spunea. Nici nu mi-am dat seama ce se întîmplă. Era o tăcere ciudată pentru că nici eu nici el nu ne spuneam nimic. El mi-a dat apoi short-ul său şi eu am rămas mască. În final, am apucat să îi mulţumesc şi să îi dau şi eu short-ul meu. Nu voi uita niciodată”, a declarat fundaşul.

Lecţie pentru viitor

Ultimul meci cu Austria a fost tot o înfrîngere, 1-2, însă nu mai conta pentru americani. Au ieşit cu capul sus din competiţie şi americanii au prins după 40 de ani gustul pentru competiţia de elită a fotbalului. Chiar la timp s-ar putea spune, în condiţiile în care patru ani mai tîrziu au reuşit calificarea din grupe, la ediţia găzduită de ei.

Din 1990 pînă acum, SUA a participat la toate ediţiile de Campionat Mondial. În 2010 şi în 2014 s-au oprit în optimi, însă naţionala antrenată de Jurgen Klinsmann este acum una dintre cele mai puternice naţiuni din lume.

VIDEO / Start cu STÎNGUL pentru Argentina! Messi a marcat însă “pumele” s-au împiedicat de Paraguay

SUA e pe locul 27 în lume, însă şi-a dovedit valoarea în amicalele din lune iunie, reuşind să învingă în Olanda cu 4-3 şi în Germania cu scorul de 2-1. Campioana mondială şi medaliata cu bronz de la CM 2014 au fost învinse într-un interval de 5 zile de echipa Statelor Unite, care îşi propune obiective măreţe pe viitor.

Momentul 1990 a fost baza acestor performanţe, cel puţin aşa o spun fostele glorii ale americanilor. Poate Murray, Trittschuh, Caligiuri, Polis sau Vermes nu sînt foşti mari fotbalişti, însă sînt legende ale fotbalului din Statele Unite pentru că au calificat echipa la un turneu final după 40 de ani. Performanţa lor e cu atît mai meritorie, cu cît a doua zi erau nevoiţi să meargă la muncă pentru că nimeni nu trăia din fotbal în 1990 în SUA.

În anul 2009, la 20 de ani după meciul decisiv cu Trinidad Tobago, jucătorii de atunci ai americanilor au fost invitaţi pentru un meci revanşă. S-au adunat 9 jucători americani din acea echipă. Unul dintre fundaşii americanilor, Mike Windischmann a declarat că cei din Trinidad chiar s-au pregătit pentru revanşă: “Au făcut antrenamente împreună înainte să jucăm meciul demonstrativ. Erau organizaţi băieţii, vroiau revanşa”, a declarat fundaşul.

Meciul se juca tot în Trinidad şi după două minute de joc, eroul Caligiuri a lovit din nou: “A fost ironic. Stadionul a amuţit după două minute, Caligiuri a marcat din nou cu un super şut. Mi-am spus: <<Oh Doamne! Chiar se întîmplă din nou>>. Nu a fost chiar aşa pentru că Trinidad ne-a dat 3 goluri şi şi-au luat revanşa”, a spus Windishmann.

Krumpe a declarat că cei din Trinidad vroiau să le dea chiar şi bani pentru meciul revanşă: “Adversarii ne-au promis că ne plătesc pentru a face deplasarea, însă niciodată nu a fost vorba de aşa ceva. Pentru mine a fost şansa să mă reîntîlnesc cu băieţii, banii nu contează în astfel de situaţii”.