News

Autorul primei monede de 1 Euro din Croația, acuzat de plagiat. A copiat imaginea unui fotograf National Geographic

Autorul designului primei monede de 1 Euro din Croația este acuzat de plagiat. Acesta a fost prins cu minciuna de internauți și de un fotograf de la National Geographic.
07.02.2022 | 21:07
Autorul primei monede de 1 Euro din Croatia acuzat de plagiat A copiat imaginea unui fotograf National Geographic
ADVERTISEMENT

Vineri, 4 februarie, Guvernul de la Zagreb și Banca Națională Croată (CNB) au anunțat numele celor 4 câștigători ai concursului de propuneri de proiectare a monedelor euro croate.

Într-o ședință guvernamentală de atunci, s-a confirmat că moneda de 2 euro va prezenta harta geografică a Croației, moneda de 1 euro va prezenta kuna, animalul simbolic al Croației, monedele de 50, 20 și 10 cenți ar prezenta imaginea inventatorului Nikola Tesla și monedele de 5, 2 și 1 cent ar prezenta alfabetul glagolitic.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după anunțul câștigătorilor, în social-media croată au început să apară semne de întrebare în privința monedei de 1 Euro. Internauților li s-a părut imaginea destul de familiară.

Autorul monedei de 1 Euro din Croația, acuzat de plagiat. Cum a fost prins designerul

Designerul care a câștigat la categoria reprezentării monedei de 1 Euro este Stjepan Pranjkovic. Acesta a prezentat o imagine cu un jder, referinţă la actuala monedă naţională, kuna.

ADVERTISEMENT

Spre ghinionul său, utilizatorii croați de internet au observat asemănarea imaginii propuse cu o fotografie a autorului scoţian Iain Leach, care reprezintă tot un jder pe o creangă.

Totodată, fotograful scoțian, care lucrează și la National Geographic, a susținut că designul premiat al monedei de 1 euro, cu un jder, a fost aproape identic cu o fotografie pe care a făcut-o cu animalul și a publicat-o. Fotografia se găsește cu ușurință sub ”pine marten side view” în căutările pe Google.

ADVERTISEMENT


După ce a fost prins cu plagiatul, Pranjkovic și-a recunoscut greșeala și și-a retras propunerea. Într-o scrisoare publicată de banca centrală, Prankovic a spus că ”din cauza atmosferei neplăcute din presă şi din mediile sociale, precum şi a presiunilor la care am fost expus în legătură cu designul meu pentru reversul monedei cu jderul, am decis să îmi retrag propunerea”.

Pentru alegerea inițială a fotografie sale, designerul a primit și suma de circa 9.300 de euro. A anunţat imediat că va returna şi premiul.

ADVERTISEMENT

”A fost o mare onoare pentru mine să particip la procesul de selectare a designului naționale a monedei euro croate”, a mai spus Pranjkovic, conform TotalCroatia.

Reacția fotografului National Geographic

În ceea ce-l privește, scoțianul Iain Leach a avut o primă reacție. Acesta a spus că se bucură de faptul modelul a fost retras. ”Nu voi da pe nimeni în judecată. S-a luat decizia corectă, iar cu asta s-a încheiat din punctul meu de vedere”, a scris el în online.

În zilele care urmează, Banca centrală din Croația va decide dacă va fi declarat câştigător al doilea clasat sau se va organiza un nou concurs pentru moneda de 1 Euro.

ADVERTISEMENT
Tags: