Monedele vechi sunt la mare căutare în România. Așa se face că, pentru unele piese rare, colecționarii sunt dispuși să plătească o mică avere.
Monedele retrase din circulație au ajuns adevărate comori. Norocoșii care le au în posesie se pot îmbogăți peste noapte, mai ales că majoritatea costă destul de mult.
Colecționarii sunt mereu în căutare de piese rare. Din fericire pentru ei, anunțurile cu monede de vânzare sunt numeroase, astfel că au de unde alege.
Așa cum era de așteptat, monedele vechi au ajuns să coste în prezent o mică avere. Însă, dintre toate, una singura este evaluată ca fiind cea mai scumpă de pe piață.
Până acum, bancnota de 2.000 de lei cu eclipsa de soare era consideră o piesă scumpă. Ei bine, o altă monedă pe care o caută toată lumea îi poate îmbogăți pe posesori.
Este vorba despre moneda cu chipul lui Carol I, emisă în anul 1868, a cărei valoare nominală a fost de 20 de lei. Moneda din 90% aur și 10% cupru este o adevărată comoară, iar prețul ei este unul pe măsură.
Banca Națională a României a evaluat-o ca fiind cea mai scumpă monedă de pe piață. Colecționarii care vor să pună mâna pe ea, trebuie să fie dispuși să scoată din buzunar 100.000 de euro.
De ce este, totuși, atât de scumpă? Ei bine, moneda cu chipul lui Carol I simbolizează independența României. În catalogul semnat de Erwin Schaeffer și Bogdan Stambuliu, moneda românească costă 250.000 de euro, dar BNR a evaluat-o la 100.000 de euro.
”Moneda a fost emisă în anul 1870, odată cu deschiderea Monetăriei de la București, în luna februarie a aceluiași an, în același timp înainte de înfrângerea Franței la Sedan în fața Prusiei, abdicarea lui Napoleon al III-lea și căderea celui de al doilea imperiu francez.”, au spus specialiștii, potrivit dcnews.ro.
Cu alte cuvinte, cei care dispun de 100.000 de euro pot intra în posesia monedei rare cu chipul lui Carol I. Sau, dacă preferă un alt tip de investiție, își pot cumpăra un apartament decent în București.