News

Moneda nouă care apare în România. Ce valoare va avea și câte exemplare vor fi disponibile

Banca Națională a României lansează monedă de argint pentru a marca 100 de ani de la prima medalie olimpică obținută
06.06.2024 | 00:13
Moneda noua care apare in Romania Ce valoare va avea si cate exemplare vor fi disponibile
BNR celebrează un secol de la performanța olimpică a României și lansează o nouă monedă de argint. Sursa foto: Colaj foto / Facebook / Familia Regala a Romaniei / Comitetul Olimpic și Sportiv Român
ADVERTISEMENT

Banca Națională a României (BNR) va introduce în circulație miercuri o monedă de argint care să comemoreze un secol de la prima performanță olimpică a României.

BNR a lansat moneda de argint pentru a celebra 100 de ani de la prima medalie

Începând cu data de 5 iunie 2024, Banca Națională a României va emite în circuit o monedă de argint dedicată aniversării a 100 de ani de la obținerea primei medalii olimpice a României.

ADVERTISEMENT

Caracteristicile acestei monede sunt după cum urmează: Aversul prezintă o reprezentare a diplomelor primite de membrii echipei de rugby din 1924, după ce au câștigat prima medalie olimpică a României la Jocurile Olimpice din 1924 de la Paris. De asemenea, sunt inscripționate cuvintele “ROMANIA” într-o formă arcuită, valoarea nominală “10 LEI”, stema României și anul de emisiune “2024”.

Reversul monedei prezintă o compoziție ce include o minge de rugby, echipa de rugby a României din 1924 și inscripțiile “PRIMA MEDALIE OLIMPICA A ROMANIEI – 1924” și “100 DE ANI”, scrie adevărul.ro.

ADVERTISEMENT

Monedele de argint sunt protejate în capsule transparente din metacrilat și sunt însoțite de broșuri explicative și certificate de autenticitate redactate în limba română, engleză și franceză. Aceste certificate conțin semnăturile guvernatorului BNR și ale casierului central.

Cât costă noua monedă

Tirajul maxim pentru această monedă de argint este de 5.000 de exemplare, mai scrie sursa citată. Prețul de vânzare pentru moneda de argint este de 500,00 lei, fără TVA, și include broșura explicativă și certificatul de autenticitate.

ADVERTISEMENT

Monedele de argint dedicate aniversării a 100 de ani de la prima medalie olimpică a României vor avea curs legal în întreaga țară. Lansarea acestor monede va fi efectuată de sucursalele regionale ale Băncii Naționale a României din București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași și Timiș, potrivit adevărul.ro.

La a doua participare a României la Jocurile Olimpice, echipa de rugby a obținut medalia de bronz, marcând astfel prima medalie olimpică a României.

ADVERTISEMENT

Echipa s-a clasat pe locul trei din trei țări participante: SUA, Franța și România. Echipa de fotbal a fost eliminată în primul tur, după ce a pierdut cu 0-6 în fața Olandei.

În tenis, Gheorghe Lupu a reușit să se califice în turul secund, iar în tir, cel mai bun rezultat a fost locul 13 din 22 de echipe, obținut la competiția de trageri cu arma de calibru mare.

ADVERTISEMENT