News

Monede romane găsite cu detectorul de metale. Comoara de lângă Podul Dracului

Monede romane, găsite de un sibian pasionat de istorie. Valoroasa comoară pare din vremea împăratului Constantin al II-lea.
04.06.2023 | 14:57
Monede romane gasite cu detectorul de metale Comoara de langa Podul Dracului
Florin Dragoș a găsit 132 de monede cu ajutorul detectorului de metale / Foto: Ora de Sibiu
ADVERTISEMENT

Monede romane  au fost descoperite cu ajutorul detectorului de metale de către un pasionat de artefacte din județul Sibiu. Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu va analiza aceste monede pentru a stabili cu exactitate în ce perioadă și cine le-a emis.

Monede de pe vremea romanilor

Monede romane în număr mare și de o vechime excepțională au fost descoperite de către un sibian, Florin Dragoș, la scurt timp după ce acesta a obținut o autorizație pentru detectorul de metale pe care și l-a achiziționat. Conform legii, este necesară o autorizație din partea poliției pentru detectoare de metale. Detectorul de metale va fi deținut și folosit numai de titularul autorizației.

ADVERTISEMENT

În total, Florin Dragoș a descoperit cu ajutorul detectorului de metale nu mai puțin de 132 de monede și artefacte de mici dimensiuni. Cele 132 de monede au fost găsite la Miercurea Sibiului (județul Sibiu). Se pare că descoperirea este una importantă, monedele părând să dateze de pe vremea împăratului roman Constantin al II-lea.

Comoara de lângă Podul Dracului

Fratele lui Florin Dragoș, Samuel, a povestit că Florin și-a cumpărat un detector de metale pentru care a obținut recent autorizație. Odată autorizația primită, acesta a pornit în căutări. „Fratele meu, și-a făcut acum o săptămână autorizație pentru detectorul de metale pe care și l-a cumpărat și de vreo două zile a fost pe lângă Apoldu de Sus, pe undeva pe lângă linia ferată, lângă Podul Dracului cum i se spune pe aici”, a declarat Samuel Dragoș pentru Ora de Sibiu.

ADVERTISEMENT

„Și acolo, punându-se în locul celor care au ascuns comoara, s-a gândit că undeva pe o stâncă, ar putea să fie ceva îngropat și când s-a urcat acolo a început să sune aparatul, iar când a săpat a găsit prima monedă”, continuat Samuel.

132 de monede, scoase la lumină

Încurajat de prima monedă descoperită, Florin a continuat să sape în zona unde a indicat aparatul. Nu peste mult timp eforturile i-au fost răsplătite pentru că a găsit un pumn de monede, o adevărată comoară.

ADVERTISEMENT

„El mai era cu cineva și a zis să mai sape ca să mai găsească una pentru persoana respectivă și când a mai săpat puțin a scos un pumn plin de monede. În total au fost găsite 132 de obiecte”, a spust Samuel Dragoș.

Florin Dragoș s-a dus cu toate aceste monede romane la Direcția Juețeană de Cultură Sibiu, unde specialiștii le vor examina și voor determina cu siguranță din ce epocă datează. Deocamdată, aceste monede par să dateze din perioada împăratului roman Constantin al II-lea, care a domnit între anii 337-340 (d.Hr).

ADVERTISEMENT

Samuel Dragoș a ținut să sublinieze pasiunea fratelui său pentru istorie și obiecte vechi, Florin fiind singurul din familie aplecat către artă, „e tipul mai artistic de la noi din familie”. „A fost prima comoară pe care a găsit-o, în rest a mai găsit bucăți de fier, sârmă, conserve. El întotdeauna a fost pasionat de astfel de lucruri”.

”Se ocupă și de sculptură cu drujba, e tipul mai artistic de la noi din familie, e singurul care a luat talentele acestea, sculptură, pictură și este pasionat și de istorie și din aceste motive și-a luat detectorul de metale”, a spus Samuel. De precizat că pentru persoane fizice și juridice este necesară o autorizație din partea poliției pentru detectoare de metale. Detectorul de metale va fi deținut și folosit numai de titularul autorizației.

 

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată