News

Urmează taxe de 30% pentru veniturile obținute din crypto. Țara care dă o lovitură serioasă amatorilor de investiții în monede virtuale

Amatorii de monede virtuale care vor să facă bani buni de pe urma acestor investiții vor fi nevoiți să își dea statului nu mai puțin de 30% din profituri.
02.02.2022 | 17:00
Urmeaza taxe de 30 pentru veniturile obtinute din crypto Tara care da o lovitura serioasa amatorilor de investitii in monede virtuale
ADVERTISEMENT

Monedele virtuale au trezit, în ultimii ani, interesul multor investitori de ocazie, care speră să dea lovitura și să se îmbogățească peste noapte. E drept, unii au reușit să o facă, în vreme ce alții mai degrabă au rămas să culeagă firimituri. Alții înțeleg investițiile din lumea crypto la fel ca pe cele obișnuite de la bursă, unde nu se așteaptă la venituri înzecite peste noapte, ci la înmulțirea banilor pe perioade mai lungi de timp.

Mulți tresar de fiecare dată când se întâmplă ceva cu Bitcoin, de bine sau de rău. În ultima perioadă, moneda virtuală ”de referință” n-a mai dus-o prea bine, astfel că și-a pierdut aproximativ jumătate din valoarea de vârf pe care o avea în urmă cu doar câteva luni. În prezent, oscilează în jurul valorii de 38.000 de dolari și e greu de estimat în ce direcție va merge. Fiecare are o altă părere, unii încă speră că va ajunge la 100.000 de dolari în curând, în vreme ce alții sunt de părere că urmează o scădere și mai importantă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere câți bani au ajuns să se învârtă în această sferă a monedelor virtuale, e clar că nu doar publicul larg va fi interesat de acestea, ci și autoritățile. Din ce în ce mai multe guverne și instituții internaționale susțin că monedele virtuale ar trebui reglementate, iar asta s-ar putea întâmpla, probabil, în viitor.

Statele au toate motivele să facă asta, mai ales că reglementările vin și cu responsabilități pentru posesorii acestor monede virtuale. Taxele sunt cel mai important stimulent pentru autorități, iar unele vor să ”taîe in carne vie” când vine vorba de impozitarea veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede.

ADVERTISEMENT

India lucrează la propria valută digitală, pe care o va lansa în 2023

India intră în rândul țărilor care vor să taxeze monedele virtuale, iar în același timp vrea să intre în clubul statelor care lansează o valută digitală pentru cetățeni.

Veniturile cetățenilor indieni ce tranzacționează monede virtuale ar urma să fie taxate cu 30%, conform unui anunț făcut recent de Nirmala Sitharaman, ministrul de finanțe al statului. Aceasta a propus și o deducere de 1% la sursă, în ceea ce privește plățile făcute pentru achiziționarea de bunuri virtuale.

ADVERTISEMENT

”Nu trebuie să permitem nicio deducere în ceea ce privește calculul acestor venituri, în afară de costul de achiziție. În plus, pierderile apărute în urma transferului de bunuri digitale nu pot fi alăturate altor venituri”, a declarat aceasta. ”Și cadourile în forma bunurilor digitale ar trebui să fie taxate la destinatar”, a mai arătat aceasta.

Propunerile vin într-un moment în care achiziția de monede virtuale și de NFT-uri capătă din ce în ce mai multă popularitate în India, cu toate că statul nu a luat măsuri pentru legiferarea acestor bunuri până acum.

ADVERTISEMENT

WazirX, platformă deținută de Binance, a transmis în ianuarie că volumul anual de tranzacții înregistrat în 2021 a fost de 43 de miliarde de dolari, în creștere cu 1.735% față de 2020!

Rata de adopție în creștere a monedelor virtuale în India a dus și la apariția unor start-up-uri care vor să inoveze peisajul crypto, dar care ridică întrebări referitoare la tehnicile lor de marketing. Andreessen Horowitz, o firmă americană de investiții în start-up-uri, a făcut prima infuzie de capital în 2011, oferind fonduri celor de la CoinSwitch Kuber, un exchange de monede virtuale.

”Dimensiunea și frecvența acestor tranzacții fac imperativă apariția unui regim de taxe specific”, spune Sitharaman.

Banca Centrală a Indiei va introduce în circulație o monedă digitală în următorul an financiar, a mai transmis ministrul de finanțe. Încă de acum câteva luni, au fost făcute teste cu această nouă monedă, pentru a fi examinat impactul acesteia asupra sistemelor monetare și bancare.

”Introducerea unei valute digitale a băncii centrale va oferi un avânt important economiei digitale. Această nouă formă de plată va duce și la un sistem mai eficient și mai ieftin de management al valutei”, a mai transmis ministrul finanțelor din India.

Unii investitori se tem că oamenii ar putea fi îndepărtați de monedele virtuale

Și China are în teste propria monedă digitală, iar recent statul a declarat că Banca Populară a procesat mai bine de 3 milioane de tranzacții cu yuan-ul digital, acestea însumând mai bine de 160 de milioane de dolari. În ceea ce privește atitudinea față de monedele virtuale, China a adoptat o politică ceva mai severă. Astfel, a ilegalizat toate tranzacțiile private cu criptomonede, într-o mișcare care a lovit puternic în această sferă, mai ales pentru că și activitățile de minerit ale monedelor au fost interzise.

Propunerile autorităților indiene au luat cumva pe nepregătite antreprenorii și pe uni i-a lăsat cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Pentru unii, se conturează ideea conform cărora guvernul de la New Delhi acceptă că aceste bunuri virtuale sunt o formă legală de plată, în vreme ce alții sunt de părere că guvernul vrea doar să-și ia partea din această industrie.

”Este încurajator să vedem că guvernul face un pas în direcția potrivită referitor la reglementarea bunurilor digitale. Asta va schimba o mulțime de prejudecăți referitoare la crypto și va deschide calea către clasificarea lor ca o categorie separată de bunuri”, spune Melbin Thomas, cofondator al Sahicoin.

În același timp, alții cred că valoarea taxei i-ar putea îndepărta pe unii de această formă de investiții. ”Mișcarea s-ar putea să-i forțeze pe unii să se orienteze către metode mai tradiționale de investiții, precum acțiunile, fondurile mutuale deoarece acestea nu sunt supuse unor taxe atât de mari, e 30%”, arată Sharat Chandra, un susținător important al monedelor virtuale.

ADVERTISEMENT
Tags: