News

Monica Anisie anunț oficial. Când începe Evaluarea Națională și când se dă BAC-ul în 2020

04.05.2020 | 07:19
Monica Anisie anunt oficial Cand incepe Evaluarea Nationala si cand se da BACul in 2020
Monica Anisie, înainte de Evaluarea Națională: ”Toate centrele sunt pregătite”. Când se deschid grădinițele. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației Monica Anisie a anunțat care sunt datele la care se vor susține anul acesta examenul de Evaluare Națională și cel de Bacalaureat. De asemenea, politicianul a dezvăluit și care este motivul pentru care aceste examene nu se anulează ca-n ale țări din Uniunea Europeană.

Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat, stabilite de Ministerul Educației

Așteptarea a luat sfârșit pentru elevii din anii terminali care urmează să susțină anul acesta examenul de Evaluare Națională, respectiv Bacalaureat. Monica Anisie, ministrul Educației, a precizat că datele au fost stabilite, așadar cei din clasa a VIII-a vor da examenul pe 15 iunie, în timp ce elevii din clasa a XII-a vor susține bacalaureatul pe 22 iunie.

ADVERTISEMENT

„Decizia este deja luată, şi anume că examenul de Evaluare naţională începe pe data de 15 iunie şi cel de Bacalaureat pe data de 22 iunie. Noutatea pe care o avem o avem la examenele de certificare a competenţelor profesionale (…).

Este vorba de certificarea competenţelor pentru nivelul 3, 4 şi 5, conform cadrului naţional al calificărilor”, a declarat Monica Anisie, într-o intervenție telefonică la Digi24.

ADVERTISEMENT

Care este motivul pentru care examenele nu se anulează

„Pentru învăţământul vocaţional, profesional şi profesional dual, precum şi cele din învăţământul postliceal, vor fi realizate acest examene numai pe bază de proiect, iar proba practică va fi echivalată în conformitate cu metodologiile aferente fiecărui tip de certificare a competenţelor”, a completat ministrul Educației.

De asemenea, Monica Anisie a lămurit lucrurile și în privința motivului pentru care Evaluarea și Bacalaureatul nu se anulează, la fel ca-n alte țări din Europa afectate de pandemia de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Politicianul susține că există părinți care nu vor renunțarea la aceste examene, primind la sediul ministerului numeroase petiții. Vă reamintim că-n alte țări afectate de virus admiterea la liceu sau la facultate se face în funcţie de media ciclului şcolar absolvit.

„Sunt voci care susţin acest lucru (n.r. renunţarea la examenele de Capacitate şi Bacalaureat) şi sunt voci ale părinţilor şi elevilor care susţin că nu trebuie să renunţăm la aceste examene naţionale, mai ales la Evaluarea naţională.

ADVERTISEMENT

Am primit, la minister, numeroase petiţii în sensul acesta. Ştiţi foarte bine că admiterea la liceu se realizează tocmai pe baza mediei de la evaluarea naţională şi 20% contează şi mediile din gimnaziu.

Dacă facem o ierarhie în sensul acesta, vom vedea că acei copii care vor susţine evaluarea naţională sunt avantajaţi, nu pe baza mediilor din 5-8, dar ca să răspundem categoric trebuie să ascultăm toate vocile şi să luăm decizia care este cea mai bună şi în favoarea elevilor”, a răspuns ministrul Educației, Monica Anisie.

 

 

ADVERTISEMENT