News

Ce avere are Monica Anisie, cel mai contestat ministru din cabinetul Orban! “Pecsiglas”, gafa mandatului

22.10.2020 | 12:42
Monica Anisie, ministrul Educatiei este contestată puternic de opoziție. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Monica Anisie este de departe cel mai contestat ministru din cabinetul Ludovic Orban! Responsabila portofoliului de la Educație a fost pusă la zid de nenumărate ori și pare că a „moștenit” din gafele pe care le-a făcut predecesoarea sa, Ecaterina Andronescu, om venit însă din fieful social democrației.

Liberalii nu au ezitat o clipă și i-au oferit un minister dificil lui Anisie, în ciuda criticilor venite încă de la început din partea opoziției. Decizia PNL a fost contestată puternic și, la un moment dat, PSD și Pro România au depus chiar o moțiune de cenzură împotriva ministrului Educației.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, Monica Anisie a avut parte de un mandat greu, un mandat care traversează cea mai dificilă perioadă. Cu toate acestea, stângăciile făcute de omul liberalilor n-au fost trecute cu vederea de adversari. Mai ales că, nu o dată, Anisie s-a încurcat în propriile declarații.

Monica Anisie, ministrul cel mai contestat din cabinetul Orban!

Au fost, de altfel, mai multe contre pe care aceasta le-a avut în ultima perioadă. Parlamentarii social democrați au taxat-o aproape la fiecare apariție publică, deși de multe ori s-a dovedit că a fost mai degrabă vorba despre un fake news care a circulat în jurul evenimentului.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

De la celebrul „pecsiglas”, termen care a trimis-o pe Anisie direct în folclorul urban, până la recenta declarație care s-a dovedit a fi falsă, cu lecții la televizor pentru copiii care nu au curent, ministrul Educației a fost o țintă preferată a opoziției.

Profesoară de limba română la Liceul ”Tudor Vianu” din București, fostă consilieră a lui Traian Băsescu și secretar de stat în guvernul Cioloș, Monica Anisie și-a preluat mandatul după instalarea lui Ludovic Orban la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Cine este Monica Anisie, ministrul Educației

De altfel, Monica Anisie a fost propunerea principală pentru Ministerul Educației pe care au avut-o liberalii. Venită chiar din rândul profesorilor, Anisie a ocupat mai multe funcții în această instituție de-a lungul timpului. Are 47 de ani și a intrat în minister în perioada 2011-2012, când a fost secretar general adjunct.

Un an mai târziu, Anisie a ajuns consilier pe educație la Administrația Prezidențială. Se întâmpla pe vremea în care la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. La finalul mandatului acestuia, Anisie a revenit la minister, dar pe o altă funcție.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Aceasta a trecut director al Direcției de Inspecție Școlară, în perioada februarie 2014-ianuarie 2016. A urmat o nouă experiență, de data aceasta în guvernul tehnocrat. Anisie a devenit secretar de stat pentru preuniversitar sub miniștrii Adrian Curaj și Mircea Dumitru.

În prezent, Anisie este președintele PNL Sector 2 și coordonatorul comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL.

Ce studii are Monica Anisie, ministrul Educației contestat de opoziție

Spre deosebire de cei care au ocupat funcția de-a lungul timpului, „cv-ul” Monicăi Anisie este unul impresionant. Astfel, omul liberalilor și-a luat diploma de Licență la Universitatea București, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. A urmat masterul în Management educațional, Școala Națională de Studii Politice și Administrative.

Monica Anisie nu s-a oprit aici și în perioada 2007 – 2009 a bifat o nouă diplomă de Master, Integrare Europeana si problematica sociala, Facultatea de Științe politice, Sociologie și Relații Internaționale. De asemenea, ministrul Educației este certificat în practica studiilor de impact privind politicile publice în domeniul educației, Secretariatul General al Guvernului.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Are dovada cursului de manager de proiect de la Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, dar și de mentor. În 2011, Monica Anisie și-a luat atestatul în Educație pentru Uniunea Europeană. În același an a obținut și atestatul OSCINT pentru Management educațional preuniversitar, Academia Națională de Informații

În 2012 s-a certificat în control intern/managerial, strategie și aplicare, Ministerul Finanțelor Publice și a terminat și Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, Autoritatea Națională a Funcționarilor Publici.

Ce avere are Monica Anisie

De remarcat că la capitolul avere, Monica Anisie nu stă rău deloc. Aceasta deţine un apartament, dar și o casă de vacanţă. De asemenea, ministrul Educației are trei autoturisme, o Hyundai Elantra, an de fabricație 2015, un KIA Sportage din 2017 și un Ford Ecosport din 2018.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Potrivit declaraţiei de avere publicate pe site-ul Guvernului, Monica Anisie are și două terenuri, unul intravilan, donație, de 1.035 de metri pătraţi în Ilfov-Vidra și un teren agricol moștenit de 10.000 de metri pătraţi. Monica Anisie are carduri de credit la Banca Transilvania, unul de 20.000 de lei, iar altul de 5.800 de lei. Datoriile la aceeaşi bancă ajung la 190.000 de lei.

Dacă ne raportăm la sume încasate, Monica Anisie a luat anul trecut ca profesor la Liceul Tudor Vianu 55.816 lei și 24.944 de la Ministerul Educației. Alți 34.277 de lei au venit pentru că a predat la Școala Fridolin și 6781 de lei pentru funcția de consilier parlamentar.

Asociațiile de elevi, prima alianță împotriva Ministrului Educației

După mai multe bâlbe în debutul pandemiei de coronavirus, ministrul Educației și-a pus în cap toate asociațiile de elevi. Cele mai importante, Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din București și Ilfov, Asociația Elevilor din Maramureș și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) au solicitat demiterea Monicăi Anisie, pentru modul în care a gestionat criza cauzată de pandemia de COVID-19.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

„Menționăm că, prin inactivitatea Ministerului Educației și Cercetării, aproximativ 900.000 de elevi au fost privați de dreptul la educație, deoarece autoritățile nu și-au respectat datoria de a asigura dispozitive conectate la internet elevilor din mediile defavorizate.

Mai mult de atât, au existat solicitări din partea organizațiilor cu activitate în sfera educațională, încă de la începutul perioadei de suspendare a cursurilor, pe care Monica Anisie le-a ignorat, blocând accesul la educație”, au spus elevii într-un comunicat de presă.

Ministerul Educației, fără cifre oficiale despre elevii cu nevoi

Poate cel mai important reproș care i s-a adus Monicăi Anisie a fost acela că instituția pe care o conduce nu are nicio cifră oficială despre situația reală a elevilor din țară și mai ales despre nevoile acestora.

Ministerul Educației și Guvernul s-au lăudat pe întreaga durată a verii că asigură tablete, laptopuri sau telefoane elevilor care nu dispun de un asemenea dispozitiv, dar livratul în toamnă s-a făcut destul de greoi, în condițiile în care toată lumea se aștepta la un scenariu roșu generalizat.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Mai mult de atât, în ciuda promisiunilor, a milioanelor de euro investite în echipamente, pentru unii români, toate acestea sunt egale cu zero. Pentru că, în România anului 2020, există câteva mii de copii înscriși în învățământul preuniversitar care nu au conexiune de internet suficient de puternică pentru a putea suporta derularea cursurilor online, dar și 52.000 de gospodării care nu dispun de energie electrică. Pentru toate aceste categorii de oameni, Ministerul nu a oferit, deocamdată, un răspuns ferm.

Monica Anisie, abonată la gafe

Au fost mai multe momente în care Monica Anisie s-a aflat pe prima pagină a ziarelor. De altfel, la puțin timp după ce și-a preluat mandatul, aceasta a oferit o declarație care a stârnit rumoare. ”Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evaluare internaţională.

Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, spunea Anisie despre rezultatul testelor. Culmea, la doar câteva ore, președintele Klaus Iohannis a ieșit public și a contrazis-o.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

A urmat o ordonanță de urgență care a contrariat opinia publică. Ministerul Educației a modificat Legea educației naționale și studenții Academiei de Informații a SRI treceau la secret. Concret, aceștia nu mai erau obligați să se înregistreze în Registrul Matricol Unic al Universităților din România. De remarcat că totul s-a întâmplat în plin scandal de plagiat la Academia ”Mihai Viteazul”.

A urmat pandemia de coronavirus și pe 11 martie s-a luat decizia ca toate școlile și grădinițele să fie închise. Culmea, cu doar câteva zile în urmă, mai exact pe 8 martie, ministrul Monica Anisie îndemna elevii să meargă la școală. Mai mult de atât, aceasta trasmitea că nu e cazul să se intre în panică pentru că nu exista nici un caz în rândul elevilor. Cifrele oficiale aveau să o contrazică.

Ce decizie a luat Monica Anisie pentru anul școlar 2019-2020

În plin scandal cu profesorii care nu știau dacă să pună note, absențe și cum vor încheia mediile și anul școlar, Monica Anisie a venit cu un alt răspuns contestat.

Aceasta i-a asigurat “pe copii că trebuie să fie liniștiți” și a explicat că “dacă există și posibilitatea ca pe primul semestru copilul să aibă o medie sub 5 – în această situație nu supunem copilul unui risc.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ci, din contră, venim în sprijinul lui. Și atunci îi dăm posibilitatea să dea o lucrare, să facă un proiect, să fie apreciat pentru activitatea online”.

Concret, fără copii care să rămână corigenți. Evaluarea Națională, Bacalaureatul și examenele pentru facultate au venit și ele cu multe semne de întrebare.

A fost sau nu „Pecsiglas”

Dilema mandatului rămâne probabil termenul „Pecsiglas”. Monica Anisie a întâmpinat dificultăţi serioase atunci când a vorbit despre panourile din plexiglas ce ar urma să fie montate în clase. Mai exact, într-o intervenție la o televiziune, ministrul Educaţiei ar fi spus că băncile elevilor trebuie dotate cu “pecsiglas” ca măsură de protecţie.

“Aşa cum spuneaţi şi dumnevoastră, să poarte măşti, să aibă viziere sau fie băncuţa dotată cu PECSIGLAS, că de fapt despre asta vorba”, a declarat Monica Anisie. Presa a prezentat pe larg subiectul, opoziția a luat foc, în timp ce ministrul Educației a rămas singur împotriva tuturor.

Monica Anisie a încercat din răsputeri să transmită că s-a înțeleg greșit, însă nu toată lumea a crezut-o. Mai mult de atât, oameni grei din politica românească i-au cerut imediat demisia. Printre ei, Victor Ponta, liderul Pro România și chiar Dacian Cioloș, cel pe care l-a avut șef pe vremea tehnocraților.

 

 

 

ADVERTISEMENT