News

Monica Anisie cere schimbări la declarația pe proprie răspundere: Părintele nu trebuie certat, dacă nu a cunoscut simptomele

21.08.2020 | 10:19
Monica Anisie cere schimbari la declaratia pe proprie raspundere Parintele nu trebuie certat daca nu a cunoscut simptomele
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a facut noi precizări despre declarația pe proprie răspundere pe care părinții vor fi nevoiți să o semneze din toamnă înainte să-și trimită copiii la școală.

Aceasta este directiva dată de Ministerul Sănătății. Legea a creat multă ambiguitate și nervozitate în rândul părinților. Ministrul Monica Anisie recunoaște că multă lume a fost îngrijorată de această declarație. Ea crede ca declarația pe proprie răspundere pentru elevi trebuie să sufere anumite modificări.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educației crede că nu poate fi blamat părintele în situțiile în care acesta nu are cum să-și dea seama dacă este bolnav copilul. Ar trebui introdusă o sintagmă de genul ”după cum cunosc”, crede Monica Anisie.

Monica Anisie: declarația pe proprie răspundere trebuie să sufere modificări

Ministrul Educației a încercat să liniștească părinții îngrijorați de complicațiile pe care le poate aduce această declarație pe proprie răspunde.

ADVERTISEMENT

„Știu despre această îngrijorare a părinților, am primit și noi la Ministerul Educației numeroase semnale în acest sens. Au sunat părinții la minister și au întrebat despre această declarație pe care trebuie să o completeze în momentul în care revin în spațiul școlii elevii. (…) De fapt, acea declarație conține niște informații care sunt generale, deci nu trebuie să fie tras la răspundere părintele în vreun fel, dacă nu a cunoscut simptomele (…), dar acolo, în paranteză, Ministerul Sănătății a trecut câteva dintre aspectele pe care trebuie să le identifice părintele la copil în cazul în care simte că nu este tocmai bine copilul”, a explicat Monica Anisie la TVR

O modificare în declarație ar putea schimba percepția, este opinia ministrului.

„Având în vedere că va fi supus părintele la o declarație pe propria răspundere și acolo sunt menționate și articole din Codul penal, cred că ar trebui adăugată o sintagmă ‘după cum cunosc’ sau ceva care să asigure și părintele că există posibilitatea să greșească. Nu putem să spunem că din start este părintele de rea-credință și aduce copilul bolnav la școală”, a spus ministrul.  „Cred cu tărie că este momentul să ne asumăm responsabilitatea cu toții. Revenim în spațiul școlii, dar și eu, ca părinte, trebuie să fiu responsabil și să nu îmi aduc copilul la școală dacă văd că îi este rău, pentru că îi protejez și pe ceilalți copii, dar îmi protejez și propria familie și propriul copil”, a adăugat Anisie.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Ministrul Educației, a afirmat că elevul are posibilitatea să învețe online, dacă școala reprezintă un risc pentru el sau pentru familia sa. Decizia e luată în acest caz de părinte, alături de medicul de familie.

„Acum, părintele la fel trebuie să facă – să evalueze starea de sănătate din familie și dacă există vreun risc, și dacă medicul de familie consideră că nu trebuie copilul să fie supus riscului sau familia, atunci putem apela și la situația în care să învețe copilul online”, a mai precizat Monica Anisie.

ADVERTISEMENT