News

Monica Anisie promite 30 de milioane de euro pentru „laptopuri, tablete și internet pe 2 ani” pentru 250.000 de copii defavorizați

07.05.2020 | 21:31
Monica Anisie promite 30 de milioane de euro pentru laptopuri tablete si internet pe 2 ani pentru 250000 de copii defavorizati
Elevii vor primi tablete și laptopuri din partea guvernului. Foto: 1-12-COPIL-TABLETA-1024x768
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Monica Anisie, a dezvăluit că peste 250.000 de copii din România vor primi tablete, laptopuri și internet gratuit din partea Guvernului Orban.

Monica Anisie promite 150 de milioane de lei pentru laptopuri

Pentru acest demers, politicienii au pregătit 150 de milioane de lei, aproximativ 30 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Ne-am adaptat din mers, toate cadrele didactice s-au mobilizat în acest sens. E dificil, trebuie să ne adaptăm. 250.000 de copii nu au avut acces la tehnologie.

E o situație dificilă, nu ne-am mai confruntat cu așa ceva. Se vor aloca bani de la fondul statului pentru achiziționarea de echipamente.

ADVERTISEMENT

150 de milioane de lei pentru acești copii, din mediile dezavantajate, care n-au acces la tehnologie. Vor avea internet timp de doi ani, achiziția va fi centralizată la nivel guvernamental. Vor avea și internet și laptop sau tabletă. Îi asigur că situația școlară se va încheia”, a explicat Anisie la Realitatea PLUS.

Măsura a fost gândită în contextul pandemiei de coronavirus. Anisie a dezvăluit că sistemul educațional din România trebuie să fie pregătit de un al doilea val de Covid-19 în toamnă, inclusiv de scenariul în care școala nu va fi reluată în septembrie.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, învățământul se va muta on-line, unde profesorii vor trebui să învețe să predea, să-și asculte și să-și noteze elevii. Problematic va fi și modul în care se va face prezența, însă specialiștii din educație încearcă să găsească variante care să-i ajute pe profesori.

Cine va suporta costurile pentru internet la țară?

La un calcul simplu, dacă 250.000 de copii vor primi tablete, laptopuri sau internet pe doi ani, cum a declarat ministrul Anisie, la 150 de milioane de lei ar rezulta aproximativ 600 de lei pe cap de elev.

ADVERTISEMENT

Greu de crezut că în acest „buget” s-ar putea achiziționa o tabletă performantă sau un laptop, însă Guvernun Orban ar putea încerca să cumpere en-gros la un preț mai bun aceste produse.

Cât despre internet, rămâne de văzut cum vor reuși să ofere tinerilor din mediul rural acest serviciu, în condițiile în care nu există rețele sau semnal la telefon în multe dintre cătunele României.

ADVERTISEMENT
Tags: