Monica Anisie: 263 de școli și 100.000 de elevi încep școala în „scenariul roșu”

Alexandru Năstase   
în HotNews
13/09/2020, 18:30
Monica Anisie: 263 de școli și 100.000 de elevi încep școala în „scenariul roșu” GALERIE FOTO
Monica Anisie, ministrul Educatiei, i discută cu inspectorii școlari. Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Ministerul Educației, Monica Anisie, a anunțat, după o discuție cu inspectorii școlari județeni, că 263 de unități de învățământ din România vor începe anul școlar în ”scenariul roșu”, adică orele se vor desfășura exclusiv online. Numărul total al elevilor din aceste școli este de 100.000.

În 11 județe, nicio școală nu începe în scenariul roșu. ”Este vorba de Harghita, Caraş-Severin, Hunedoara, Ialomiţa, Bihor, Vâlcea, Tulcea, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Covasna şi Vaslui. În aceste judeţe activităţile didactice se vor desfăşura în scenariul verde sau în scenariul galben”, a spus Anisie.

În București, toate școlile vor începe pe ”scenariul galben”, cu exepția a 29 dintre ele, în care cursurile vor fi exclusiv online. Ministrul a precizat că în unele cazuri s-a recurs la această soluție pentru că nu au fost finalizate lucrările de reparații și întreținere de către primării.

UPDATE 3/ Iată principalele declarații ale Monicăi Anisie legate de începerea anului școlar:

-„La momentul acesta, în conformitate cu deciziile comitetelor județene pentru situații de urgență, avem peste 12.000 de școli în scenariul verde, 4.900 în scenariul galben și 263 în scenariul roșu.

-La momentul acesta, există 106 cadre didactice spitalizate, 293 în carantină care doresc să-și desfășoare activitatea în sistem online și 91 de cadre didactice în concediu medical. Sunt 147 de cadre didactice care au depus la inspectorate școlare dosarele de pensionare de la 1 septembrie.

-Aș vrea să punem cu toții umărul la revenirea copiilor la școală. Fac apel la toată lumea să încetăm să politizăm educația în aceste momente și să fim împreună. Așa vom reuși să avem în spațiul școlii, elevi în siguranță.

Geplaatst door Fanatik.ro op Zondag 13 september 2020

-Aș vrea să citez dintr-un mesaj al unei colege: „Când te vei întoarce la școală, eu profesorul voi fi acolo cu credința mea în tine și cu zâmbetul meu (…) Nu vă cer decât să aveți încredere în noi.”

– Licitația de tablete s-a finalizat pentru cele 3 loturi, livrarea va începe către elevi. Am început demersurile să reluăm pentru cele 6 loturi la care nu  au existat câștigători. Sunt inițiative locale multe prin care s-au făcut achiziții  și acum încercăm să vedem care este necesarul real de tablete. Operatorii de internet și-au asumat conectarea a 2.800 de clădiri ale școlilor până pe 18 septembrie.

Mâine voi lua legătura cu operatorul economic caree trebuia să livreze tabletele din 10 septembrie. Este îmbucurător să văd că sunt autorități publice locale care s-au ocupat de acest aspect și sunt localități unde toți copiii au primit echipamente din grija autorităților publice locale.

-Unele școli ar putea să iasă din scenariul roșu, totul ține de situația epidemiologică. Sunt 100.000 de elevi în scenariul roșu la acest moment.

-Sunt 96.312 profesori care s-au format pentru competențe digitale la casele corpului didactic. Am aprobat sute de programe de formare.

-În ce privește materia predată în perioada suspendării cursurilor, am postat de o săptămână repere metodologice pentru profesori pentru fiecare disciplină în parte pentru recuperarea decalajelor care ar fi putut să apară.

-Le-am transmis inspectorilor să spună părinților faptului că este absolut necesar să respecte regulile de prevenire și combatere a bolii, pe site-urile școlilor să fie postat orarul pentru fiecare clasă în parte pentru că încă sunt părinți care sună și întreabă la TelVerde care este programul. Este importantă comunicarea cu părinții.

-Facem eforturi susținute pentru a găsi soluții pentru elevii din zonele defavorizate. Acum, în aceste momente, avem o radiografie clară a sistemului de educație. Trebuie să fim realiști și să găsim soluții punctuale acolo unde trebuie să intervenim.

-Inspectoratele școlare vor trimite adresa Ministerului Sănătății către medicii de familie pentru adeverințele necesare familiilor care vor să-ți țină copiii acasă când în familie există o persoană supusă unui risc sau când copiii au diverse boli cronice.

La București, nu există nicio unitate de învățământ de scenariul verde, 607 sunt în scenariul galben și 29 în scenariul roșu. Unele dintre unitățile din scenariul galben, din motive de infrastructură, cu lucrări nefinalizate, au cerut trecerea în scenariul roșu. Nu pot accepta să intre în spațiul școlii muncitorii cât timp există profesori și copiii în școală. Consiliul de administrație de la școala 280, de exemplu, ceruse scenariul roșu, dar primăria a anunțat că va finaliza lucrările până mâine, ceea ce nu s-a întâmplat.

-Vă rog să transmiteți un apel la calm, la a pune umărul cu toții ca educația să continue.

UPDATE 2/ Ministrul Monica Anisie va susține declarații de presă la finele discuțiilor cu inspectorii școlari județeni începând cu ora 18.30.

UPDATE 1/ Ministerul Educaţiei a transmis către Guvern, MAI şi Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) o informare prin care cere ca patru unităţi de învâţământ să fie încadrate în scenariul roşu, deoarece nu pot „îndeplini condiţiile de desfăşurare a cursurilor potrivit scenariului 2 – galben”.

De asemenea, instituţia condusă de Monica Anisie precizează că cinci şcoli nu erau încadrate în niciun scenariu, una dintre ele dintr-o eroare tehnică şi restul de patru din cauza documentaţiei incomplete. Există şi o informare în care este solicitată suspendarea cursurilor la o grădiniţă din Bucureşti pe o perioadă de 14 zile din cauza a trei cazuri de infectări depistate în rândul angajaţilor.

ȘTIREA INIȚIALĂ / Monica Anisie a inițiat o ședință de urgență cu inspectorii școlari! A făcut lucrul acesta după ce au apărut cazuri de COVID-19 la Şcoala Centrală şi la o grădiniţă, Zâna Florilor.

Ministrul Educaţiei va avea o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali şi ulterior va susţine declaraţii de presă în care va prezenta ultimele concluzii legate de noul an școlar.

”Sunt două unităţi de învăţământ – Şcoala Centrală şi o grădiniţă – Zâna Florilor, care au solicitat prin decizia consiliului de administraţie instituirea codului roşu.

Ce a decis Monica Anisie despre noul an școlar

Ea a fost trimisă la inspectoratul şcolar azi şi aşteptăm să se întrunească Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă (CMSU) ca să dea aprobare pentru scenariul roşu.

La grădiniţă aşteptăm definitivarea anchetei DSP, pentru că s-a întâmplat aseară. Pot participa la cursuri în sistem online, aşa cum au participat când erau în izolare”, a anunţat Anisie.

Vă readucem aminte că ministrul Educaţiei a explicat că a avut deja la Inspectoratul Şcolar o întâlnire cu inspectorii din câteva şcoli şi la care a participat şi prefectul Capitalei.

Conform anunţului făcut de Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, elevii din 24 de unităţi de învăţământ din Capitală ar fi urmat să aibă doar cursuri online, iar în aproape 600 de licee, şcoli şi grădiniţe copiii vor învăţa în sistem hibrid.

Nu au întârziat să apară reacțiile. Viceprimarul Capitalei Aurelian Bădulescu a declarat, pentru News.ro, că o reuniune a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) va avea loc pentru că „mai multe şcoli care erau încadrate în scenariul roşu trebuie duse în galben”.

El a adăugat că a fost greşit interpretat ordinul ministrului Sănătăţii care stabileşte măsurile de organizare a activităţii în unităţile şi instiţiile de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Bădulescu a mai explicat că, în şedinţa anterioară a CMBSU, a fost introdus ordinul ca un criteriu de încadrare al culorii, şi nu pe criteriile epidemiologice.

FANATIK te ține la curent chiar aici cu toate declarațiile pe care le face Monica Anisie, imediat după ședința cu inspectorii școlari.

Închide ×