News

Monica Iacob Ridzi l-a acuzat pe un bărbat de hărțuire. Ce se întâmplă la procesul deschis de fostul ministru

Monica Iacob Ridzi a fost eliberată condiționat în noiembrie 2017, după condamnarea primită în dosarul ”2 Mai”. În prezent, Ridzi se judecă cu un bărbat din Petroșani pe care îl acuză de hărțuire.
03.05.2022 | 12:33
Monica Iacob Ridzi la acuzat pe un barbat de hartuire Ce se intampla la procesul deschis de fostul ministru
Căsătorită cu primarul din Petroșani, Monica Ridzi l-a dat în judecată pe fostul lider sindical Adrian Jurcă, pe care îl acuză de hărțuire
ADVERTISEMENT

Monica Iacob Ridzi a fost europarlamentar din partea PDL între noiembrie 2007 și decembrie 2008, apoi a renunțat la mandat pentru a fi numită în funcția de ministru al tineretului și sportului, pe care a ocupat-o în perioada 22 decembrie 2008-14 iulie 2009. Ridzi a demisionat în urma izbucnirii scandalului ”2 Mai”, apoi a  fost condamnată la închisoare cu executare. În prezent, Ridzi l-a dat în judecată pe Adrian Jurcă, pe care l-a acuzat de hărțuire.

Monica Iacob Ridzi a stat 2 ani și 8 luni la închisoare

În vara lui 2009, o anchetă demarată de jurnaliștii de la Gazeta sporturilor  a dezvăluit că Ridzi, în calitate de minsitru al tineretului și sportului, a acordat 630.000 de euro fără licitație unor firme de apartament pentru organizarea unor spectacole dedicate Zilei Tineretului, la București și Costinești. Suma era uriașă, mai ales că urma să fie folosită doar pentru plata artiștilor ce urmau să participe la concerte și pentru ridicarea unei scene la Costinești.

ADVERTISEMENT

Camera Deputaților a decis înființarea unei comisii de anchetă care să investigheze cazul și care să decidă dacă se va trece la urmărirea penală. Așa s-a și întâmplat, DNA a preluat dosarul, iar ancheta s-a încheiat în primăvara lui 2011, cu trimiterea în judecată a Monicăi Iacob Ridzi. Până la verdictul final au trecut aproape patru ani.

Pe 16 februarie 2015, Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe Ridzi la 5 ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu. A fost un dosar complex, în care au fost condamnați 12 inculpați. Ridzi a fost acuzată că a dispus plata a peste 2,7 milioane de lei din bugetul ministerului pe care îl conducea pentru prestații neefectuate sau supraevaluate.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Ridzi a fost acuzată că a intervenit, după declanșarea anchetei, să fie șterse din calculatoarele MTS date și fișiere relevante legate de organizarea Zilei Tineretului. Magistrații au pus sechestru pe bunurile aflate pe numele lui Ridzi, pentru recuperarea prejudiciului. Ridzi a fost eliberată condiționat pe 22 noiembrie 2017, după ce efectuase 2 ani și 8 luni din pedeapsă.

Monica Iacob Ridzi spune că a fost atacată și jignită timp de 7 luni

De atunci, Ridzi a dus o viață retrasă la Petroșani, unde se ocupă de un magazin alimentar, după cum FANATIK a relatat în exclusivitate. În schimb, soțul ei, Tiberiu Iacob Ridzi este în prim-planul vieții social-politice din Petroșani, pentru că este primarul  localității din 2007. În 2020 au fost din nou alegeri locale, iar soțul Monicăi Iacob Ridzi, de la PNL, l-a avut ca adversar pe Costel Avram, candidatul PSD. La scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, Tiberiu Iacob Ridzi a obținut cel de-al cincilea mandat de primar la Petroșani, cu 42,52% din voturi, în timp ce Costel Avram a obținut 29,24% din sufragii.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru și-a susținut soțul în campania electorală, în timp ce Avram l-a avut ca aliat pe Adrian Jurcă, fost lider al sindicatului minerilor din Lupeni. Monica Iacob Ridzi a intrat în vizorul lui Jurcă, care a amintit în campania electorală despre condamnarea ei pentru a lovi  în imaginea soțului acesteia. Pe 14 septembrie 2020, Monica Iacob Ridzi a depus, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroșani, o plângere penală împotriva lui Adrian Jurcă, acuzându-l pe acesta de hărțuire.

”De aproximativ 7 luni și, aproape zilnic în ultimele două luni, Jurca Ștefan Adrian lansează prin intermediul contului său personal de Facebook atacuri la adresa mea și a familiei mele, mă hărțuiește în mod constant. După ce candidatul PSD la funcția de primar al Petroșaniului, Costel Avram, m-a atacat și m-a jignit direct, atât pe mine, cât și pe mama mea și alți membri ai familiei mele sau apropiați și susținători ai soțului meu, acum acesta își pune apropiații să mă hărțuiască în spațiul public, în mediul online, deși eu nu candidez. Înțeleg că este deranjant că îmi susțin soțul în această campanie electorală, pe primarul Tiberiu Iacob – Ridzi, însă eu consider că este un lucru absolut normal, firesc să fii susținut în primul rând de familie”, a scris fostul ministru pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Monica Ridzi a fost nemulțumită de durata procesului

”Legătura dintre numitul Ștefan Adrian Jurca și candidatul PSD Costel Avram nu mai trebuie dovedită, este deja de notorietate, iar fotografia care a circulat în spațiul public, cu cei doi la masă, împreună cu un alt candidat ”independent”, unde – așa cum singuri au declarat – făceau schimb de documente despre DOSARUL MEU (un document public!) este deja de notorietate. Consider însă că s-a ajuns mult prea departe în această campanie, cu derapaje extrem de grave, fiind hărțuită în mod sistematic. I-am solicitat numitului Jurcă Ștefan Adrian să înceteze referirile la adresa mea, pentru că eu nu candidez la nicio funcție, sperând să pot dezamorsa această situație pe cale amiabilă, însă efectul a fost contrar, iar atacurile s-au îndesit”, a mai mărturisit Monica Iacob Ridzi.

Conform FANATIK, Ridzi nu a fost mulțumită de cum merge dosarul în justiție, astfel că – pe 3 noiembrie 2021 – ea a formulat o contestație care a vizat durata procesului. Pe 17 noiembrie 2021, Judecătoria Petroșani i-a admis contestația și a stabilit drept termen al finalizării urmăririi penale data de 31 decembrie 2021. În schimb, judecătorii au respins cererea lui Ridzi ca Jurcă să fie obligat să-i achite cheltuielile judiciare.

Pe 8 martie 2022, potrivit FANATIK, Monica Iacob Ridzi a figurat ca petent, adică reclamant, într-un nou dosar la Judecătoria Petroșani, făcând o plângere împotriva soluțiilor de neurmărire penală sau netrimitere în judecată. Asta înseamnă că Judecătoria Petroșani a luat această hotărâre în ceea ce îl privește pe Adrian Jurcă în procesul în care Ridzi îl acuză de hărțuire. Plângerea formulată de Ridzi se face, conform legii, în termen de 20 de zile de la comunicare. De atunci, instanța a amânat de trei ori pronunțarea hotărârii, ultima dată pe 19 aprilie.

ADVERTISEMENT