News

Monica Macovei a fost citată în instanță din cauza unui accident rutier. Ce spune fostul ministru al justiției

Monica Macovei și-a încheiat cariera politică odată cu terminarea mandatului de europarlamentar, în 2019. În prezent, Macovei figurează într-un dosar al cărui obiect este “acțiune în regres”.
06.05.2022 | 12:40
Monica Macovei a fost citata in instanta din cauza unui accident rutier Ce spune fostul ministru al justitiei
Gost ministru al justiției, Monica Macovei are în prezent un proces la Judecătoria Buftea
ADVERTISEMENT

Monica Macovei a devenit ministru al justiției pe 29 decembrie 2004 și a ocupat funcția până pe 5 aprilie 2007, când a fost înlocuită de Tudor Chiuariu, în urma ieșirii de la guvernare a partidului său, PD-L, și a restructurării guvernului Tăriceanu. În prezent, Monica Macovei figurează ca intervenient într-un proces de la Judecătoria Buftea.

Monica Macovei și-a dat demisia din două partide

Macovei a avut un mandat tensionat la Justiție, apogeul fiind atins pe 13 februarie 2007, când Senatul a adoptat împotriva ei o moțiune simplă intitulată “Minciuna-adevărul justiției Macovei”. Moțiunea a fost inițiată de Partidul Conservator, condus de Dan Voiculescu, pe 30 ianuarie 2007, și a fost susținută de PSD.

ADVERTISEMENT

Moțiunea, prin care lui Macovei i s-a reproșat că nu a inițiat vreo reformă a sistemului judiciar, a fost adoptată cu 81 de voturi pentru și 46 voturi împotrivă. Monica Macovei nu a demisionat în urma moțiunii, iar prim-ministrul Tăriceanu a susținut-o în acel moment. ”Nu există o obligație ca ministrul care este sancționat cu o astfel de moțiune să demisioneze“, a declarat premierul de atunci.

Până la urmă, Macovei a fost nevoită să plece de la minister, în aprilie 2007. Ulterior, ea a devenit expert al Comisiei Europene în domeniul pregătirii personalului de specialitate din țările candidate la aderarea la Uniunea Europeană. În 2009, Macovei a candidat la alegerile europarlamentare, din partea PD-L, asigurându-și un mandat de patru ani la Strasbourg și Bruxelles.

ADVERTISEMENT

În 2013, Monica Macovei a pierdut alegerile pentru președinția PD-L, în favoarea lui Vasile Blaga, astfel că a demisionat din partid, în septembrie 2014. Ea a înființat o nouă formațiune, M10, devenită ulterior Partidul Alternativa Dreaptă, dar a demisionat și din această formațiune politică, în noiembrie 2018.

Monica Macovei figurează în proces ca intervenient

Între timp, Monica Macovei a candidat și la alegerile prezidențiale din 2014, ca independent, însă a obținut doar 4,44% din voturile exprimate în primul tur de scrutin. În schimb, Macovei a mai obținut un mandat de europarlamentar, tot în 2014, pe care și l-a încheiat în 2019. De atunci, Monica Macovei a ieșit din prim-planul vieții politice.

ADVERTISEMENT

Numele Monicăi Macovei apare, conform FANATIK, într-un dosar înregistrat pe 10 iunie 2021, la Judecătoria Buftea, al cărui obiect este “acțiune în regres”, în care apar două companii din domeniul asigurărilor. Generali figurează ca “reclamant”, Euroins ca “pârât”, iar Monica Macovei ca “intervenient”. Acțiunea în regres are loc în instanță între asigurătorii RCA, în urma un accident rutier, iar șoferul responsabil de producerea accidentului este citat ca intervenient forțat.

În acest caz, Generali a plătit reparațiile unei mașini asigurate CASCO, iar apoi a dat în judecată pe asigurătorul RCA al șoferului responsabil de producerea accidentului, pentru recuperarea banilor. “În cazul formulării unei cereri de despăgubire împotriva societății de asigurări , judecata acesteia se realizează cu citarea obligatorie a persoanei/persoanelor răspunzătoare de producerea accidentului în calitate de intervenient forțat”, se scrie pe site-ul de avocatură dinulaw.ro.

ADVERTISEMENT

Următorul termen al procesului în care e implicată Monica Macovei a fost stabilit pentru 11 mai

”Astfel, citarea obligatorie în calitatea de intervenient forțat a persoanei vinovate de producerea accidentului este expres prevăzută de lege. Judecata realizată fără un intervenient forțat impune anularea hotărârii și trimiterea spre rejudecare. Calitatea de martor și calitatea de intervenient forțat sunt incompatibile cu exigențele dispozițiilor art. 54 din Legea nr. 136/1995”, se mai notează pe site-ul de avocatură.

„Astfel, persoana responsabilă de producerea accidentului va fi citată în calitate de intervenient forțat. Persoana chemată ca intervenient forțat în procesul civil va lua la cunoștință de litigiul dintre persoana păgubită și asigurător. De asemenea, se va dezbate vinovăția acesteia, prejudiciul produs, temeiul răspunderii. Calitatea de intervenient forțat este necesară și pentru a evita o dublă plată. Spre exemplu: dacă asigurătorul plătește despăgubirea și nu există intervenient forțat, reclamantul se poate îndrepta din nou pentru aceeași daună împotriva persoanei responsabile de producerea accidentului”, se mai explică despre speță.

Până acum, conform portalului instanțelor de judecată, dosarul în care apare Monica Macovei a avut două termene amânate, pe 15 aprilie și 27 aprilie 2022, cu explicația “amână pronunţarea în cauză. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei”. Următorul termen în procesul de la Judecătoria Buftea a fost stabilit pentru 11 mai 2022. Contactată de FANATIK, Monica Macovei a declarat: ”Nu mai țin bine minte, s-a întâmplat acum 4-5 ani și a fost o înțelegere amiabilă. Se ocupă avocatul”.

ADVERTISEMENT