Sport

Monica Niculescu se califică la Melbourne! Victorie de senzaţie la Limoges

Monica Niculescu a reuşit să câştige primul turneu de categorie 125K Series din carieră, la Limoges, în Franţa, asigurându-şi astfel calificarea pe tabloul principal la Australian Open 2018.
13.11.2017 | 21:30
Monica Niculescu se califica la Melbourne Victorie de senzatie la Limoges
ADVERTISEMENT

Finalul de sezon a adus multe incertitudini pentru Monica Niculescu, una dintre cele mai constante jucătoare din ultimii ani în întreg circuitul WTA. US Open adusese cu sine ultimul rezultat foarte bun pentru sportiva din Slatina, tranziţia spre turneele indoor făcându-se oarecum defectuos. Acest aspect a surprins deoarece Monica a obţinut de-a lungul timpului cele mai bune rezultate ale carierei la turneele de sală.

În finalul sezonului 2016, Monica Niculescu reuşise să îşi adjudece cel de-al treilea titlu WTA din carieră, după ce o umilise în finala de la Luxemburg pe cehoaica Petra Kvitova, scor 6-4, 6-0. Acest rezultat venea după finala turneului WTA de la Seul, unde Monica ceda în faţa Larei Arruabarrena. Au fost turnee ce au adus un număr important de puncte pe care Monica s-a văzut nevoită să le apere la final de 2017, când nici forma fizică şi nici cea sportivă nu erau la cote optime.  Dacă la Seul s-a văzut in imposibilitate de a evolua, turneul în care sportiva noastră şi-a pus toate speranţele a fost cel de la Luxemburg, acolo unde a cedat însă în chiar primul tur contra lui Pauline Parmentier.

ADVERTISEMENT

Monica Niculescu, renăscută la Limoges!

Astfel, ajunsă la limita primei sute mondiale, Monica Niculescu se vedea în pericol de a rata după foarte multă vreme prezenţa pe un tablou principal de concurs la un Grand Slam. Jucătoarea noastră a fost nevoită să evolueze în turnee de nivel ITF (nivelul inferior celui WTA) şi chiar şi în seria hibrid WTA 125 K International Series, mai exact turnee organizate sub egida WTA ce se joacă însă în afara calendarului, practic un mix între turneele ITF şi cele WTA. Cea mai importantă oprire pentru Monica a avut loc la Limoges, acolo unde avea nevoie de un parcurs excelent pentru a-şi asigura biletele la antipozi. 

Cotată drept cap de serie 5, Monica a deschis turneul cu două meciuri câştigate împotriva unor compatrioate, primul tur împotriva Alexandrei Cadanţu, iar cel de-al doilea contra Gabrielei Ruse. A urmat victoria la Anna Blinkova, pentru ca în semifinale să îşi ia revanşa în faţa lui Pauline Parmentier. Finala a părut o formalitate, victimă fiind Antonia Lottner, 6-4, 6-2. A fost astfel primul titlu de categorie 125 K, ce se adaugă celor 3 trofee WTA obţinute în carieră (Florianopolis 2013, Guangzhou 2014 şi Luxemburg 2016). Victoria i-a asigurat practic Monicăi calificarea pentru tabloul principal de la Melbourne, în ianuarie, punctele aducându-i un salt impresioant, de 22 de poziţii, de pe 100 până pe 78.

ADVERTISEMENT

Alături de Mihaela Buzărnescu a fost votată de către WTA drept una dintre performerele săptămânii, iar România are speranţe pentru un număr record de participanţi pe tablourile de simplu de la Australian Open 2018.

5,072,165  milioane de dolari a obţinut Monica Niculescu din premii, în carieră