News

Monica Pop a devenit susținător al vaccinării. Octavian Jurma: „Ar trebui să aplaudăm aceste schimbări de poziție”

După ce luni întregi medicul Monica Pop și-a exprimat public rezervele față de siguranța vaccinurilor împotriva Covid, în ultimele zile a promovat vaccinarea populației.
13.10.2021 | 19:19
Monica Pop a devenit sustinator al vaccinarii Octavian Jurma Ar trebui sa aplaudam aceste schimbari de pozitie
Monica Pop și Octavian Jurma s-au înfruntat în două rânduri în emisiuni TV/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Medicul oftalmolog Monica Pop a postat în ultimele zile mai multe mesaje pe contul său de Facebook în care susține vaccinarea ca una dintre soluțiile care pot pune capăt actualului val epidemic, ceea ce reprezintă o schimbare radicală de poziție a reputatului medic.

Cercetătorul Octavian Jurma, care i-a fost adversar în mai multe emisiuni TV, susține că această schimbare ar trebui salutată putând avea efecte importante asupra unei părți a populației care este sceptică în momentul de față în ce privește vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Într-o declarație pentru FANATIK, Jurma a apreciat că actuala criză sanitară este momentul în care se va face o separație între scepticii față de vaccin care sunt totuși de bună credință și cei care vor merge până în pânzele albe cu retorica antivaccinistă.

Monica Pop promovează acum vaccinarea pe scară largă

În ultimele zile, Monica Pop a provocat o surpriză de proporții când, prin două mesaje, a îndemnat populația să se vaccineze, alături de distanțare fizică și testare pe scară largă, ca mijloc de combatere a infectării.

ADVERTISEMENT

Formula sigură = testare în masă, vaccinare, mască, distanțare izolare = număr mult mai mic de infectați”, a scris Monica Pop pe Facebook în data de 8 octombrie.

O zi mai târziu a postat un mesaj similar, propunând chiar măsuri mult mai dure decât cele în vigoare: „Având în vedere contagiozitatea mare, ar trebui  obligatoriu: testare în masă, vaccin, mască, distanțare, izolare, sfat medical! Izolare și testare pentru toți contacții unui infectat, vaccinați sau nu, cu sau fără simptome! Luați legătura cu medicul pentru a ști ce să faceți în continuare!

ADVERTISEMENT

Cercetătorul Octavian Jurma crede că rezervele pe care Pop le-a avut până acum în ce privește vaccinarea anti-Covid au fost rezultatul unei dezinformări prin intermediul unor aparente studii medicale serioase, dar care erau falsificate sau răstălmăcite, și nu al convingerilor antivacciniste ale medicului oftalmolog.

Eu am avut de două ori conflict în direct cu doamna Pop și mereu am rămas cu convingerea că ea a fost dezinformată de niște fake-uri foarte sofisticate și că nu este chiar atât de convinsă. Mă bucur că a avut loc această schimbare pentru  că este medic totuși. Ca medic nespecialist poți să treci superficial peste o literatură care pare legitimă, dar sunt fake-uri. Este extrem de greu și nu poți să stai tot timpul acolo. Ca medi,c când vezi că tot ce recomanzi tu și toată retorica împotriva vaccinării, se traduce într-o avalanșă de îmbolnăviri și decese, atunci chiar și în ultimul moment merită să te schimbi”, a declarat Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT

Jurma despre Pop: „Nu-i puțin lucru că și-a schimbat poziția”

Acesta crede că schimbările de poziție de acest tip pot avea impact considerabil asupra populației sceptice față de vaccinare și din acest motiv Monica Pop ar trebui felicitată pentru decizia pe care a luat-o.

Sunt foarte mulți  oameni care au aplaudat-o și au urmat-o. Pentru foarte mulți oameni fenomenul antivaccinist este mai degrabă religios decât rațional, atunci o schimbare la față poate convinge foarte mulți și din acest motiv trebuie să aplaudăm aceste schimbări de poziție, nu să le înfierăm. Nu-i puțin lucru că și-a schimbat poziția și ar fi bine să fie mai mulți. Cred că este momentul în care oamenii de bună credință vor lua decizia corectă în fața realității sau vor alege să meargă mai departe, dar nu vor mai putea spune că nu știu care sunt consecințele promovării acestui  tip de propagandă”, a conchis Octavian Jurma.

La începutul campaniei de vaccinare, Monica Pop a exprimat în mod repetate rezervele pe care le are față de siguranța vaccinurilor administrate populației.

Cum să știe lumea, dacă s-a spus pe toate televizoarele că e un vaccin sigur? Cuvântul acesta nici nu trebuie să există în medicină. Nu există cuvântul acesta! Trebuiau să spună de la început că sunt și efecte adverse, că unele sunt foarte severe, că sunt puține acelea severe, dar sunt”, spunea Pop la începutul lunii februarie.

Câteva zile mai târziu, afirma că o lege a vaccinării obligatorii nu ar fi decât „ o posibilitate de a subjuga populația”.

În luna septembrie, Octaavian Jurma a acuzat-o pe Monica Pop că a promovat o teză dintr-un studiu publicat în revista Lancet, studiu prezentat într-o formă falsificată astfel încât să susțină ideea că vaccinarea ar fi mai periculoasă decât infectarea. De fapt, studiul compara nivelul de infecțiozitate al primei tulpini de SARS-CoV-2 cu varianta Delta.

Sunt tot mai des expus la astfel de ştiri care extrem de simplu de înţeles dar mult mai greu de dezamorsat în timp real la televiziune când nu ai timpul necesar să faci genul asta de munca de investigaţie. În general aceste ştiri infectează uşor şi sunt dificil de dezamorsat. Sunt zeci, poate sute de astfel de ştiri care infectează în aceasta perioadă chiar minţile celor mai educaţi dintre noi”, spunea atunci Octavian Jurma.

ADVERTISEMENT