Sport

Monopol în Liga Campionilor: Spania și Anglia domină din nou Bătrânul Continent, la al 62-lea an de rivalitate

Echipele din Spania şi din Anglia au pus monopol pe Liga Campionilor. Domină din nou cea mai importantă competiţie de pe „Bătrânul Continent”, iar rivalitatea are deja o istorie de 62 de ani
05.04.2022 | 14:28
Monopol in Liga Campionilor Spania si Anglia domina din nou Batranul Continent la al 62lea an de rivalitate
Chelsea - Real Madrid, un nou episod al rivalității spaniolo-englezești din Liga Campionilor. foto: EPA-EFE/Neil Hall
ADVERTISEMENT

Început cu un Athletic Bilbao – Manchester United în al doilea an de existență al Cupei Campionilor Europeni (1956/1957), duelul de la distanță dintre Anglia și Spania pentru supremația în fotbalul european continuă, peste 62 de ani, în sferturile ediției 2021/2022 a Ligii Campionilor. Ambele țări au câte trei reprezentante printre ultimele opt și dau o nouă bătălie pentru titlul de campioană a „Bătrânului Continent”.

Anglia, marele rival al Spaniei în lupta pentru supremația europeană

Dacă primii ani ai celei mai importante competiții intercluburi din lume au stat sub semnul dominării marii echipe a lui Real Madrid, Anglia a început să recupereze terenul în deceniile următoare, a punctat la capitolul statistică și, în epoca modernă, s-a transformat în marele rival al Spaniei pentru titlul de țară care oferă cel mai bun fotbal din Europa.

ADVERTISEMENT

Așa au stat lucrurile în ultimii ani, așa vor sta și în actuala ediție, în care Chelsea – Real și Atletico – Manchester City se joacă în sferturi, iar Liverpool și Villarreal sunt și ele prezente în sprintul spre trofeu. Unul care include o ofertă all inclusive pe Superbet: SuperCote pentru fiecare meci, Cote Speciale, SuperAvantaj, Pariuri Antepost și multe alte surprize!

Spania sau Anglia vor trimite din nou o echipă în finală

La Liga și Premier League au fost primele campionate care au trimis cel puțin patru echipe în faza sferturilor de finală ale unei ediții din Liga Campionilor, iar englezii puteau egala SuperPerformanța și în 2021/2022, dacă Manchester United reușea să treacă de Atletico și să facă pasul spre sferturile de finală.

ADVERTISEMENT

Cum Simeone a dărâmat visul european al lui Ronaldo, Spania și Anglia pleacă de pe picior de egalitate între ultimele opt: ambele au câte trei echipe, două în dueluri directe și unele în duble cu Bayern (Villarreal), respectiv Benfica (Liverpool).

Conform tragerii la sorți de dinaintea sferturilor de finală, un lucru e cât se poate de sigur, acela că o formație din Spania sau una din Anglia se va lupta din nou pentru „Cupa cu Urechi”. Asta pentru că jumătatea superioară de tablou va trimite în ultimul act învingătoarea din primul sfert, Chelsea vs. Real, sau pe cea din al doilea, Manchester City vs. Atletico. Mai mult, dacă Villarreal sau Liverpool îmbracă haina de câștigătoare a jumătății inferioare, putem ajunge fie în situația unei finale 100% spaniole, fie a uneia 100% engleze, fie a unui ultim act în care spaniolii și englezii vor scoate „cuțitele” pe masă.

ADVERTISEMENT

341 de meciuri în Europa și steagul ținut sus de Liverpool

După Athletic Bilbao – Manchester United 5-3 și 0-3 în sferturile de finală ale ediției 1956/1957, Realul a eliminat trupa din Manchester (3-1 și 2-2) în semifinalele aceleiași ediții, apoi a făcut pasul spre trofeu. Cele două duble manșe au reprezentat însă și startul unei rivalități despre care se vorbește peste ani și ani și la care au contribuit unii dintre cei mai mari jucători pe care i-a dat sportul rege. Istoria ne spune că Spania vs. Anglia s-a jucat de 341 de ori în ultimii 62 de ani: 133 de victorii ale spaniolilor, 112 ale englezilor și 96 de meciuri terminate la egalitate. Și fix 900 de goluri marcate, 467 în dreptul ibericilor și 434 în cel al trupelor din Albion.

În timp ce Spania a adunat 18 titluri și 11 finale pierdute în cea mai importantă competiție europeană, Anglia a strâns 14 trofee și zece finale pierdute. Reprezentantele celor două țări s-au luptat pentru marele titlu de cinci ori, iar Liverpool e singura formație engleză care a depășit un rival spaniol într-o partidă cu trofeul pe masă, 1-0 cu Real Madrid în ediția 1980/1981. În rest, trei victorii ale Barcelonei au venit în fața lui Arsenal (2-1 în stagiunea 2005/2006) și Manchester United (2-0 în 2008/2009 și 3-1 în 2010/2011), iar Realul și-a luat revanșa în fața „cormoranilor” în 2018, scor 3-1.

ADVERTISEMENT

Barcelona și West Ham speră la Europa League!

Precedentele momente în care echipe din aceeași țară și-au disputat ultimul act al Ligii au adus tot steagul Angliei sau al Spaniei pe tabela de marcaj: Manchester United – Chelsea 1-1 (6-5 după penalty-uri) în 2007/2008, Liverpool – Tottenham 2-0 în sezonul 2018/2019, Chelsea – Manchester City 1-0 de anul trecut și „dubla” Real – Atletico 4-1 (după preungiri) în 2013/2014 și 1-1 (5-3 după penalty-uri) în 2015/2016. Pe lângă Liga Campionilor, războiul fotbalistic spaniol-englez se dă și în Europa League, unde Barcelona, favorita Cotelor Superbet la câștigarea competiției (cotă 2,65), și West Ham sunt văzute cu șanse importante la un triumf european.

Repusă pe picioare de Xavi, Aubameyang și Ferran Torres, Barcelona are în spate succesul istoric din El Clasico, 4-0, victorie care trebuie să funcționeze ca un boost de moral pentru dubla manșă cu nemții de la Eintracht Frankfurt, adversarul din faza sferturilor de finală. În paralel, West Ham o va înfrunta pe Lyon, iar în cazul în care ambele își vor câștiga duelurile vom asista la un alt moment în care jocul combinativ al spaniolilor i se va opune celui direct, pe poartă, al englezilor.

  • 18 trofee de Liga Campionilor (Cupa Campionilor Europeni) au împreună echipele din Spania, în timp ce rivalele din Anglia se laudă cu doar 14 trofee
ADVERTISEMENT