News

Monument pentru Artistu, Balauru sau Glonț. Ce semnificație au inscripțiile de pe o statuie din Caracal

Cartierul Bold din Caracal are un nou loc de joacă și un monument inedit.
03.07.2021 | 09:39
Monument pentru Artistu Balauru sau Glont Ce semnificatie au inscriptiile de pe o statuie din Caracal
ADVERTISEMENT

Parcul de joacă a fost construit din donații pe un teren viran pe care, în trecut, localnicii se adunau la horă.

Monument pentru Artistu, Balauru sau Glonț. Ce semnificație au inscripțiile de pe o statuie din Caracal

De miercuri, cartierul Bold din Caracal are, pentru prima dată, un loc de joacă şi un monument din bronz pe soclul căruia sunt menţionate zeci de porecle ale locuitorilor de aici.

ADVERTISEMENT

Monumentul, în formă de bold (ac cu gămălie) se află într-un cartier de case, care a scăpat programului comunist de demolare şi înlocuire a acestora cu blocuri.

Locul ales pentru construirea parcului pentru copii este unul special. Până în urmă cu o lună a fost un teren viran unde părinţii, dar mai ales bunicii şi străbunicii copiilor de astăzi se întâlneau la horă

ADVERTISEMENT

Secretarul primăriei oraşului, Viorel Rădescu, a fost cel care a avut ideea monumentului în formă de ac cu gămălie, dar şi pe aceea de a menţiona pe soclu poreclele familiilor din cartier.

„Am încercat să fac o similitudine, mi-a venit ideea când eram la o discuţie cu domnul primar care a dorit şi doreşte să revigoreze astfel de zone, şi fiind acolo, în Bold, la respectivul loc de joacă, am făcut o paralelă cu acel cui de la Sighetul Marmaţiei, locul ‘unde se atârnă harta-n cui’.

ADVERTISEMENT

La Sighetul Marmaţiei există un cui în piaţa centrală şi mi-am spus – dar de ce n-am face şi noi un bold în cartierul Bold, care este un cartier destul de mare şi recunoscut?“, a explicat secretarul primăriei, pentru Adevărul.

Nu este cunoscută originea numelui cartierului. „De când mă ştiu îl ştiu cu acest nume, Bold, erau pe vremuri două cartiere mari şi tari, Boldul şi Protoseniul, dar de unde vine numele nu ştiu exact“,  a recunoscut Rădescu.

ADVERTISEMENT

Porecle precum Glonț, Căcărează sau Curvaru

Pe soclul monumentului se regăsesc zeci de porecle, precum Artistul, Balauru, Arac, Glont, Căcărează, Chistaimoc, Broscoiu, Butoi, Basanete, Curvaru, Litra, Pipotă, Doi Lei sau Malagambu, după care oamenii din cartierul Bold se recunosc.

Pentru cei mai mulţi a fost o surpriză, plăcută, a apreciat Rădescu, să-şi caute porecla printre cele gravate pe monument.

„Mai lipsesc câteva, nu sunt chiar toate, sunt în jur de vreo 40-50 scrise. Eu ştiu că nu am regăsit anumite porecle acolo. Reacţia boldenilor a fost chiar bună, ideea a fost chiar bine apreciată, însă unele sunt mai… Fiecare dintre porecle are câte un mic istoric.

V-o dau pe-a mea, de exemplu. Bunicii mei erau porecliţi ‘ai lu’ Glonţ’. De unde? Pentru că străbunicul a fost în Primul Război Mondial, a fost împuşcat în umăr şi nu au reuşit să-i scoată acea schijă“, a mai spus Rădescu.

Ion Doldurea,primarul municipiului Caracal, le-a explicat cetăţenilor care au participat la deschiderea locului de joacă şi la dezvelirea monumentului ce anume i-a făcut pe edili să ia o astfel de iniţiativă.

„De acum încolo va deveni simbolul nostru. (…) Pe socul acestui bold am pus toate poreclele pe care le-am ştiut noi din cartierul nostru.

De ce? Pentru că vrem identitate, vrem ca oamenii şi copiii noştri să ştie că aparţin acestui loc.

Şi dacă vor pleca în străinătate, şi dacă vor pleca în Bucureşti sau în alte părţi, să ştie că ei sunt boldeni, că de aici li se trage seva. Că aici au crescut şi s-au bucurat de copilărie“, le-a spus edilul.

Locul de joacă din cartierul Bold a fost realizat cu bani din sponsorizări. Este un loc unde se poate juca şi tenis cu piciorul, şi baschet, şi tenis de masă.

Terenul are şi nocturnă, iar joi, 1 iulie, au fost montate şi camere video pentru ca tot ce se întâmplă acolo să fie supravegheat.

ADVERTISEMENT