News

Monument pentru Roberta și Sebi, la locul accidentului de la 2 Mai. Instanța ar putea să-l oblige pe Vlad Pascu să achite lucrarea

Un monument în memoria tinerilor uciși în accidentul de la 2 Mai ar putea fi ridicat la locul tragediei. Solicitarea a fost făcută în timpul procesului lui Vlad Pascu.
07.06.2024 | 17:08
Monument pentru Roberta si Sebi la locul accidentului de la 2 Mai Instanta ar putea sal oblige pe Vlad Pascu sa achite lucrarea
Vlad Pascu a ucis doi tineri cu mașina, pe drumul dintre stațiunile Vama Veche și 2 Mai / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam / Observator / Facebook
ADVERTISEMENT

Fundația Română pentru Asistarea Victimelor Accidentelor (FRAVA) a solicitat noii judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu ca la locul în care s-a petrecut tragedia să fie amplasat un monument cu busturile celor doi tineri decedați: Roberta și Sebi.

Primăria Mangalia nu răspunde civil pentru tragedia de la 2 Mai

FRAVA a cerut părților implicate în dosar să se exprime în legătură cu solicitarea, și în funcție de răspuns, instanța să poată lua o decizie în legătură cu acest lucru. De asemenea, fundația a cerut instalarea unui sens giratoriu, care să descurajeze participanții la trafic să circule cu viteză.

ADVERTISEMENT

Cererea a fost făcută la termenul din 23 mai 2024 a Judecătoriei Mangalia. Instanța a cerut intervenientului să formuleze această cerere și în scris.

Din încheierea de ședință nu rezultă cine ar trebui să achite contravaloarea lucrărilor, în condițiile în care cererea de introducere în cauză a Primăriei Mangalia, ca parte responsabilă civilmente, a fost respinsă de instanță. Reprezentanții fundației precizaseră anterior că instituția ar trebui trasă la răspundere pentru că ”în decenii nu a făcut un trotuar sau o cale de acces pentru ca persoanele să nu mai circule pe acostament”.

ADVERTISEMENT

Firmele de asigurări ar putea să scape de plata despăgubirilor, dacă lui Vlad Pascu i se schimbă încadrarea

În acest moment, singura parte responsabilă civilmente citată în dosar este Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), în condițiile în care Vlad Pascu nu deținea o polița RCA valabilă în momentul comiterii accidentului. Aceasta ar urma să achite daunele morale și materiale ale familiilor victimelor accidentului, care până acum se ridică la 33 de milioane de euro. Ulterior, BAAR ar trebui să se îndrepte împotriva autorului accidentului, pentru a-și recupera suma pierdută. Până în acest moment, procurorii nu au solicitat instituirea unui sechestru pe numele lui Vlad Pascu.

Doar că situația s-ar putea modifica, în funcție de răspunsul instanței la cererea de schimbare a încadrării juridice. În prezent, Vlad Pascu este judecat pentru ucidere din culpă și riscă cel mult zece ani de închisoare, însă familiile victimelor au cerut ca fapta acestuia să fie încadrată la omor calificat, care ar putea să-i aducă inculpatului 20 de ani de închisoare.

ADVERTISEMENT

Dacă Vlad Pascu va fi judecat pentru omor, firmele de asigurări ar putea, însă, să scape de plata despăgubirilor, pentru că nu mai vorbim de un simplu accident de circulație, ci de o crimă. Situația a fost semnalată tot de reprezentanții FRAVA.

”(Fundația, n.r.) …mai arată că informaţia care nu se cunoaşte este aceea că atunci când este vorba de crimă, industria asigurărilor nu plăteşte nimic, dar plăteşte întotdeauna când este vorba de prejudiciul săvârşit de autovehicul ca urmare a infracţiunii de ucidere din culpă şi solicită instanţei să analizeze şi să ia o hotărâre procedurală, activă pentru interesul public”, se arată în încheierea de ședință.

ADVERTISEMENT

Familia Pascu vrea să achite toate daunele materiale înainte de finalizarea procesului. Avocat: ”CEC nu a primit banii”

Pe de altă parte, avocatul lui Vlad Pascu se opune schimbării de încadrare juridică, în condițiile în care inculpatul a optat pentru un acord de recunoaștere a vinovăției pe infracțiunea de ucidere din culpă, în schimbul reducerii cu 30% a pedepsei. ”Practica și doctrina sunt unanime, în sensul că odată ce inculpatul și-a manifestat nemijlocit intenția, voința în procedura recunoașterii vinovăției, acea manifestare de voință devine irevocabilă”, a arătat avocatul lui Pascu.

În plus, reprezentantul șoferului de la 2 Mai a precizat că familia Pascu este de acord să achite daunele materiale în conturile indicate de părțile civile. El a mai spus că ”a făcut demersuri și a achitat în integralitate cheltuielile solicitate de instituțiile medicale Spitalul Mangalia și Spitalul de Urgență, cu patru luni în urmă”. De asemenea, el a declarat că inculpatul e dispus să achite și alte despăgubiri ”dovedite cu înscrisuri”, că ”s-au făcut demersuri” dar ”CEC-ul refuză să încaseze sume cu titlu de daune materiale”.

Până în prezent, instanța nu s-a pronunțat în legătură cu cererea de schimbare a încadrării juridice, motivând că are nevoie de mai mult timp pentru a analiza dosarul.

ADVERTISEMENT
Tags:
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”