News

Monumentele istorice ale Bucureștiului sunt sufocate de graffiti. Câte milioane de euro costă îndepărtarea desenelor

Eliminarea graffiti-urilor de pe clădirile și monumentele istorice din București se face prin alocarea unor sume consistente.
03.04.2023 | 12:16
Monumentele istorice ale Bucurestiului sunt sufocate de graffiti Cate milioane de euro costa indepartarea desenelor
Statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității va fi întreținută și conservată, la fel ca alte monumente și clădiri pictate cu graffiti Colaj: FANATIK, Sursa foto: conexiuniurbane.ro
ADVERTISEMENT

Sute de clădiri și monumente istorice din București sunt afectate de graffiti, desenele murale în culori puternice care au apărut în ultimii ani. Direcția generală de arhitectură peisagistică și monumente de for public și Administrația monumentelor și patrimoniului turistic sunt două din instituțiile printre ale căror atribuții se numără întreținere și conservarea acestora.

Îndepărtarea graffiti de pe monumente costă 2,5 milioane euro

Pe 22 februarie 2023, prima instituție a postat un anunț de participare la o licitație pentru atribuirea contractului „Intervenții de urgență pe monumente de for public și a spațiilor din zona adiacentă acestora”, încadrat la servicii de îndepărtare graffiti, conform informațiilor de pe platforma achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultate de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Valoarea totală a contractului este de 1.957.565 lei (aproximativ 400.000 de euro), iar achiziția este împărțită în două loturi, 178 de monumente neclasate și 86 monumente de for public clasate monumente istorice. Din al doilea lot fac parte, printre altele, statuile din bronz ale lui Mihai Eminescu, George Enescu, Monumentul Aviatorilor, busturile de marmură ale lui IL Caragiale, Nicolae Bălcescu, George Coșbuc sau Vasile Alecsandri, dar și Arcul de Triumf.

„Dezvoltarea societății a adus cu sine mari aglomerări urbane și mari mutații arhitecturale, monumentele făcând și ele parte din acest amalgam al consumerismului. Vicisitudinile  care afectează monumentele sunt atât de natură fizico-chimică, cât și mecanică, iar amprenta care este lăsată asupra lor are dezastruosul inconvenient de a le pune în pericol existența fizică și, implicit, perenitatea în timp”, se menționează în caietul de sarcini.

ADVERTISEMENT

Cealaltă instituție, Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic, a parafat pe 7 septembrie 2020 un acord cadru de “Servicii privind intervențiile de urgență pe monumentele de for public clasate ca monumente istorice și a spațiilor din zona adiacentă acestora”, valoarea acestuia fiind de 10.250.000 lei (aproximativ 2,1 milioane euro). Astfel, valoarea totală a celor două contracte este de aproximativ 2,5 milioane euro.

Pe lista monumentelor afectate se află și statuia lui Mihai Viteazul

Pe listă se află 81 de monumente istorice, aproape toate aflându-se și pe lista din 2023, ceea ce arată că, după ce au fost curățate, monumentele au fost din nou acoperite cu graffiti. Erau menționate, printre altele, statuia de bronz “Lupoaica Romei”, obeliscul de piatră “Ultimul străjer al Capitalei”, statuia de marmură “Hercule doborând Centaurul” sau statuia de bronz a lui Mihai Viteazul din Piața Universității.

ADVERTISEMENT

În caietul de sarcini se menționează că, în timpul inventarierii lucrărilor de artă plastică monumentală de for public aflate în administrare, urmare a monitorizărilor cu caracter permanent, au fost identificate o serie de lucrări de artă asupra cărora se impun intervenții de urgență și/sau de restaurare/conservare în scopul punerii lor în valoare, conform dispozițiilor Legii monumentelor de for public nr. 120/2006, cu modificările ulterioare și Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.

Au fost identificate operațiunile ce vor fi executate pe monumentele de for public din administrare:  îndepărtarea graffiti de pe piatră și bronz; desprăfuirea suprafețelor – operațiune necesară pentru îndepărtarea depunerilor de praf și a depunerilor cu slabă aderență; preconsolidarea suprafețelor friabile și pulverulente – operațiune obligatorie înaintea curățării chimico-mecanice necesară pentru prevenirea distrugerii detaliilor friabile sau pulverulente, îndepărtarea și stabilizarea sărurilor – îndepărtare oxizi de pe piatră/îndepărtare oxizi de pe bronz.

ADVERTISEMENT

Primăria Sector 3 va cheltui 200.000 euro pentru servicii de îndepărtare graffiti

De asemenea, s-au mai executat curățarea chimico-mecanică; chituirea respectiv repararea crăpăturilor și refacerea elementelor deteriorate ale soclurilor și statuilor cu materiale similare celor originale; efectuarea de completări volumetrice; extragerea, remontarea de plăci, placarea și/sau înlocuirea unor plăci la soclu și zona adiacentă monumentului de for public, hidroizolarea; integrarea cromatică; îndepărtarea depunerilor de mușchi, alge, licheni, macrovegetație, depozite de murdărie, gudroane; efectuarea de tratamente de conservare protectivă (impermeabilizare și tratamente curative); alte lucrări (vopsire, tencuire).

Pe 28 martie 2023, Primăria Sector 3 a postat un anunț de participare pentru “Servicii de îndepărtare graffiti”, conform datelor consultate de FANATIK, valoarea contractului fiind de 980.000 lei (aproximativ 200.000 euro).  „Prin serviciile de specialitate desfășurate de D.A.D.P. Sector 3, activitățile de îndepărtare a graffiti-ului se vor aplica la echipamentele și suprafețele din spațiile de joacă, pe o suprafață de 24.500 metri pătrați”, se arată în descrierea achiziţiei.

Și Administrația Domeniului Public Sector 1 a avut în plan, în 2019, atribuirea unui contract de „Servicii de îndepărtare graffiti și de curățare, igienizare și dezinfecție locuri de joacă suprafețe de tartan și alte tipuri de suprafețe la obiective de pe raza administrației domeniului public sector 1”. Valoarea contractului cu o durată de 4 ani era de 35.688.000 lei, dar licitația a fost anulată.

ADVERTISEMENT