Life

Monumentul din București pe care l-au văzut sute de mii de oameni fără să-i știe semnificația. I se spune Vioara Spartă și cântărește 7 tone

Deși a fost văzut de sute de mii de oameni, monumentul din București numit „Vioara Spartă” rămâne un mister pentru mulți.
23.08.2024 | 12:35
Monumentul din Bucuresti pe care lau vazut sute de mii de oameni fara sai stie semnificatia I se spune Vioara Sparta si cantareste 7 tone
Monumentul din București văzut de sute de mii de oameni fără să-i știe semnificația. Foto: wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Unele dintre cele mai interesante atracții ale capitalei sunt trecute cu vederea zilnic de mii de oameni grăbiți. Vioara Spartă este monumentul din București care a devenit un punct de reper în oraș, deși puțini îi cunosc mesajul.

Monumentul din București pe care l-au văzut sute de mii de oameni fără să-i știe semnificația. I se spune Vioara Spartă și cântărește 7 tone

În București se află un monument impresionant care, deși admirat de sute de mii de trecători, își păstrează în mare parte misterul. Cunoscut sub numele de “Vioara Spartă”, această structură masivă de 7 tone ascunde o poveste fascinantă pe care puțini o cunosc.

ADVERTISEMENT

Fântâna Vioara Spartă, căci despre ea vorbim, este amplasată în parcul Colțea, între Palatul Ministerului Agriculturii și Spitalul Colțea, potrivit wikipedia.org. Sculptura uriașă de 7 tone și 5 metri înălțime este o operă de artă cu un mesaj puternic.

Vioara spartă din mijlocul fântânii simbolizează puterea muzicii de a depăși limitele materiale. E ca și cum sunetul ar fi atât de puternic, încât sparge instrumentul din care iese. Pe soclu apare inscripția “VIOLINO SPACCATO”, care înseamă “Vioara Spartă” în italienește.

ADVERTISEMENT

Totul a pornit de la o schiță mică de 20 de centimetri, creată de artista italiană Domenica Regazzoni. De acolo, sculptorul român Ioan Bolborea a preluat ideea și a transformat-o în monumentul impresionant de bronz pe care îl vezi azi.

Interesant e că acest loc a avut mai multe planuri de-a lungul timpului. Inițial, trebuia să găzduiască “Căruța cu paiațe”, care acum e în fața Teatrului Național.

ADVERTISEMENT

Apoi, s-a vorbit de o fântână elvețiană numită “Lira Esedra”. Ba chiar a existat ideea de a readuce aici statuia lui Ion C. Brătianu.

Fântâna a trecut prin mai multe schimbări. La început, avea perdele de apă menite să răcorească aerul. Mai târziu, bazinul a fost transformat într-o scenă pentru spectacole în aer liber.

ADVERTISEMENT

Domenica Regazzoni, artista care a creat schița originală, e fiica unui lutier din Cortenovo, Italia, și folosește des tema muzicii în arta ei. Are mai multe sculpturi de viori, inclusiv două numite “Vioară descompusă” și ”Schiță de vioară”.

ADVERTISEMENT