La marginea unui drum național important se află un monument din România dedicat strămoșilor noștri daci. Ce poveste ascunde?
La intrarea în Orăștie se află monumentul din România cunoscut drept “Semn Dacic” sau “Sabia Dacică – Falx Dacica”. Acesta este amplasat pe partea dreaptă a drumului național DN7, fiind vizibil pentru toți călătorii. Cu toate acestea, mulți dintre cei care trec zilnic pe lângă el nu-i cunosc povestea fascinantă.
Monumentul simbolizează poarta de acces către inima civilizației dacice din Munții Orăștiei și a fost inaugurat în vara anului 2007.
Evenimentul a fost special organizat pentru a comemora 1900 de ani de la trecerea in nefiinta a regelui dac, Decebal.
Lucrarea este o creație a talentatului sculptor Nicolae Adam și reprezintă una dintre cele mai temute arme de lupta utilizate de strămoșii noștri daci, scrie mariussescu.ro.
Falx-ul, arma reprezentată de monument, era răspândită în toate ținuturile locuite de geto-daci. A fost atât de apreciată încât a fost exportată și în lumea celto-germană și sarmatică. Are o lamă lungă și îngustă, cu o parte concavă foarte ascuțită, atașată la un mâner confecționat din lemn sau os, conform sursei menționate.
Această armă era concepută în special pentru tăiere și spintecăre. Forma sa unică, asemănătoare unui cosor curbat, o transforma într-o unealtă de luptă extrem de periculoasă atunci când era mânuită de un războinic priceput.
Toate populațiile învecinate cu teritoriile dacilor au învățat să se teamă de această armă grea. Falx-ul necesita utilizarea ambelor brațe pentru a fi mânuită eficient în luptă.
Falx-ul dacic era atât de periculos încât a forțat romanii să-și modifice echipamentul. Armurierii imperiali au adăugat două benzi transversale de metal pe coifurile soldaților pentru a face față loviturilor date de daci.