Life

Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină

Vestigiul uriaș de pe traseul care duce la Marea Neagră. Se observă de pe Autostrada Soarelui, dar nu mai este îngrijit de mult.
25.05.2024 | 07:02
Monumentul imens de pe drumul catre mare Se vede de pe Autostrada Soarelui e unul dintre cele mai mari din Romania dar a ajuns in paragina
Vestigiul uriaș de pe traseul care duce la Marea Neagră. Se observă de pe Autostrada Soarelui, dar nu mai este îngrijit de mult. Sursa foto: profit.ro
ADVERTISEMENT

Monumentul imens de pe drumul către mare. Se vede de pe Autostrada Soarelui, e unul dintre cele mai mari din România, dar a ajuns în paragină. A fost inaugurat în primăvara anului 1988 și are o înălțime de 50 metri.

Vestigiul uriaș de pe traseul care duce la Marea Neagră. Se observă de pe Autostrada Soarelui, dar nu mai este îngrijit de mult

Vestigiul uriaș de pe traseul care duce la Marea Neagră. Se observă de pe Autostrada Soarelui, dar nu mai este îngrijit de foarte multă vreme cu toate că are o importanță deosebită pentru istoria țării noastre.

ADVERTISEMENT

Monumentul Tineretului din satul Straja, comuna Cumpăna, județul Constanța, a primit de-a lungul timpului numeroase denumiri. Oamenii l-au numit Statuia Libertății, Îngerul Căzut sau Fălcia Tineretului.

Este lucrat aproape în întregime din oțel inoxidabil și are o înălțime de 50 de metri. A fost sculptat de artistul Pavel Bucur și a fost inaugurat în perioada lui Nicolae Ceaușeascu, în primăvara anului 1988, cu câteva luni mai târziu decât se stabilise inițial.

ADVERTISEMENT

Acest lucru s-a întâmplat pentru că mama Elenei Ceușescu murise. Monumentul Tineretului stă pe un soclu din beton de aproape 10 metri, statuia având în sine 38 de metri. Este construit din 12 coloane de 20 de metri, având în totalitate 50 de metri înălțime.

E „un înger alb, un înger al libertăţii […] omul, când îl vede, să se simtă şi el legat de natură, de cer, să simtă că zboară […]”, a declarat la un moment dat regretatul artist plastic, Pavel Bucur, notează Adevărul.

ADVERTISEMENT
Monumentul Tineretului de la Straja
Monumentul Tineretului de la Straja. Sursa foto: drumliber.ro. Colaj: Fanatik

Monumentul Tineretului, un simbol pentru România

Monumentul istoric a fost creat la comanda Uniunii Tineretului Comunist (UTC). Se spune că UTC-ul a sponsorizat 10 kilometri de canal. Politicienii au vrut să lase generațiilor viitoare, în satul Straja, un simbol al întregului Canal.

Se găsește pe malul Canalului Dunăre – Marea Neagră, la borna cu numărul 16. Îngerul Căzut reprezintă un simbol al celor care au trudit și au murit la construcția Canalului, însă a ajuns în paragină de ceva vreme.

ADVERTISEMENT

La baza sa erau în urmă cu ani buni basoreliefuri din bronz cu tovarășii conducători, Nicolae și Elena Ceaușescu. De asemenea, se mai găseau scene muncitorești de la construcția Canalului, care au fost furate de hoții de materiale. Ele aveau o greutate cuprinsă între 5 și 18 tone.

Cum se poate ajunge la Monumentul Tineretului

Monumentul Tineretului se poate observa de pe Autostrada Soarelui, însă cei care vor să îl vadă în realitate trebuie să meargă prin satul Bărăganu. Începând de aici drumul nu mai este asfaltat, fiind unul de țară. Drumeția se face pe jos dacă este vremea urâtă.

În cazul unui viscol mare drumul se blochează și nu se mai poate înainta cu mașina. Dacă este vreme bună atunci se poate ajunge extrem de ușor dinspre localitatea Murfatlar. Straja, satul care odinioară era în calea mărețului canal, a ajuns la rândul său o ruină.

În prezent, locul mai are o fermă și câteva anexe, pe lângă Îngerul Căzut, care este inspirat din arta greacă. Arată precum un simbol al victoriei, al zborului, deși nu mai are aripi. Macheta îl prezintă cu aripi, care au fost înlăturate de constructori pentru că nu ar fi rezistat structura de rezistență.

ADVERTISEMENT
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost...
Iubita lui Cristiano Ronaldo a întors toate capetele la Dortmund! Cum a fost surprinsă în tribune la Turcia - Portugalia
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur...
Cât a ajuns să-i coste pe români o masă bună în Grecia. „Sigur că e mai ieftin decât pe litoralul nostru”
Tremură Dan Șucu din cauza turcilor, care i-ar putea băga afacerile în faliment! Imperiul patronul Rapidului se clatină!
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de...
Jumătate de țară intră de la ora 14.00 sub avertizare cod galben de ploi torențiale şi vijelii. În București și alte zone urmează două zile caniculare
Drama neştiută a lui Florin Niţă! Povestea din spatele eroului naţionalei: Plâng, dacă...
Drama neştiută a lui Florin Niţă! Povestea din spatele eroului naţionalei: Plâng, dacă încep să povestesc!
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată...
Wow, ce soție sexy are Edi Iordănescu! Arabella a fost fotomodel și arată impecabil după 3 nașteri! FOTO
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
IMPORTANT pentru pensionari. Sfaturi pentru seniori privind banii de pensie
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului...
Ce e declarat Edi Iordănescu după înfrângerea României cu Belgia :„E momentul adevărului pentru toată lumea…”
Lovitură de situație greu de imaginat. Ce au decis Alina Sorescu și Alexandru...
Lovitură de situație greu de imaginat. Ce au decis Alina Sorescu și Alexandru Ciucu
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care...
UPS! Cu ce milionar celebru l-a înlocuit BABS pe Dorian Popa., Imaginile care spun totul
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază...
O comună din România e pe cale să devină cea mai mare bază aeriană a NATO din Europa. Reportaj BBC la Mihail Kogălniceanu
Primul domnitor român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării. Deși a luptat...
Primul domnitor român care şi-a dat viaţa pentru apărarea țării. Deși a luptat până la moarte împotriva ungurilor, este un personaj uitat de mulți