News
notix pixel id

Foto. Aşa arată acum mormântul de la Boteni – Argeş al marelui român Petre Ţuţea! Abandonat, batjocorit şi lăsat în paragină de autorităţi

Cum arată mormântul de la Boteni al marelui român Petre Țuțea! Imagini exclusive realizate de FANATIK. Locul unde își doarme somnul de veci filosoful a fost abandonat, batjocorit și lăsat în paragină de autorități
16.11.2021 | 17:19
Foto. Aşa arată acum mormântul de la Boteni - Argeş al marelui român Petre Ţuţea! Abandonat, batjocorit şi lăsat în paragină de autorităţi
Cum arată mormântul de la Boteni al filosofului Petre Țuțea. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

119 ani s-au împlinit de curând de la nașterea lui Petre Țuțea. Pe 6 octombrie, în Boteni, județul Muscel așa cum i se spunea pe atunci, rebotezat Argeș, vedea lumina zilei primul copil zămislit dintr-o dragoste interzisă. Tatăl, Petre Bădescu, preot în sat, rămas văduv după moartea soției Paraschiva se îndrăgostește în ciuda opreliștilor de fiica lui Simion Oprea Țuțea.

Opt copii au cei doi, primul dintre ei fiind Petre. Tânăra mamă, îndemnată de rude și părinți, cere garantarea zilei de mâine astfel. Așa s-a ajuns ca părintele să treacă în cele din urmă întreaga avere pe numele ei.

Cum arată mormântul de la Boteni al lui Petre Țuțea!

Pe 3 decembrie 1991, Petre Țuțea se stinge din viață într-o rezervă a spitalului “Cristiana” din București. Alături de el erau mai mulți reporteri care îi luau un interviu. Avea 89 de ani și ultimele sale cuvinte au fost: “Doamne Iisuse Hristoase, ai milă de mine!”.

ADVERTISEMENT

Trupul neînsuflețit a fost dus de la București în Boteniul natal cu o mașină care transporta morcovi. Culmea, până și  înmormântarea lui a avut o poveste aparte. Astfel, drumul spre locul de veci a fost făcut într-un car tras de boi. Doar că, cei prezenți au susținut că în realitate animalele erau, de fapt, vaci.

Slujba de înmormântare a fost făcută după rit ortodox, Petre Țuțea fiind îngropat în cimitirul ortodox al comunei Boteni. Interesant este că într-un interviu, publicat postum, în “România Liberă”, Petre Țuțea afirma că: „Am lăsat o cerere la Uniunea Scriitorilor să fiu înmormântat la Blaj, în Mica Romă a lui Eminescu. Am plătit slujba, clopotele, locul. Acu – sigur că la Blaj pot să fiu înmormântat și lângă gard, că-i pământ sacru acolo… Eu sunt legat de Blaj prin concepția mea panlatină a culturii române”

ADVERTISEMENT

N-a mai ajuns niciodată la Blaj și își doarme somnul de veci în satul copilăriei. Doar că, la Boteni, autoritățile locale, dar și cele de la București par că au uitat definitiv de el. Mormântul său a fost abandonat, batjocorit și lăsat în paragină.

Care este starea mormântului lui Petre Țuțea

„Ne naştem, trăim, ne îmbolnăvim, îmbătrânim şi murim. Şi întreg peisajul speciei om culminează în cimitir. Destinul uman nu este o invitaţie la fericirea de-a trăi. Singurul mod de-a evita neliniştea metafizică a cimitirelor este religia. Cu religia intri în cimitir în plimbare. Cu filozofia intri în cimitir – cum a intrat prietenul meu Cioran – prin disperare”, spunea Petre Țuțea despre condiția umană.

ADVERTISEMENT

Și cât adevăr se regăseau în vorbele sale. La Boteni, cerul senin este singurul care păstrează ceva din rostul oamenilor de altădată. Cimitirul își așteaptă în continuare plânșii, pe cei care au plecat în neîntoarcere și își ascunde tragediile și nefericirile în fața lacrimilor celor rămași.

Nu puțini sunt cei care își varsă dorul în fața mormintelor. Se aprind lumânări, se sting întrebări, se povestesc nepovestite. Dar nu peste tot. Sunt și locuri uitate, locuri părăsite. Printre ele și mormântul lui Petre Țuțea.

ADVERTISEMENT

Așezat undeva în spatele cimitirului în trepte, locul unde își doarme somnul de veci filosoful nu este greu de găsit. Și nici imposibil de întreținut dacă ne-am raporta la celelalte morminte.

Mormântul lui Petre Țuțea, imagine dezolantă

Tricolorul de pe crucea lui Petre Țuțea este rupt, boțit și îngălbenit de timpuri și praf. Pare că pe nimeni nu a mai interesat de soarta lui. Lângă crucea pe care stă scris: „Profesor Petre Ţuţea; Născut 06.10.1902 – Decedat 03.12.1991; Cred, Doamne! Ajută necredinţei mele!”, se află acum câteva cărămizi uitate de toată lumea.

ADVERTISEMENT
Imagini surprinse de echipa FANATIK la mormântul lui Petre Țuțea. Sursa foto – Fanatik

Posibil că au adăpostit niscaiva lumânări, ceva aduceri aminte, prea puține, mult prea puține. O crizantemă e și ea la baza crucii. Uscată, fără viață, apusă, uitată.

Câteva plăci de beton și o cruce căzută pe pământ stau și ele mărturie imaginii dezolante. O imagine care descrie perfect statul român, un stat care pare că și-a uitat definitiv rădăcinile și începuturile. Şi care refuză cu încăpățânare să aibă grijă de cei care l-au iubit, l-au lăudat și nu l-au trădat niciodată.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri