Life

Cum arată mormântul lui Geo Saizescu, la 8 ani de la moartea regizorului! ”Mai trece fiul lui pe aici, dar și el a fost uitat”

Geo Saizescu, unul dintre marii oameni ai artei românești, este înmormântat la Cimitirul Cernica, la doi pași de Stela Popescu și, la fel ca și marea actriță, pare să fi fost uitat de lume.
30.11.2021 | 17:02
Cum arata mormantul lui Geo Saizescu la 8 ani de la moartea regizorului Mai trece fiul lui pe aici dar si el a fost uitat
Mormantul lui Geo Saizescu e langa cel al Stelei Popescu si ii impartaseste soarta: a fost uitat de cei care ii aplaudau in timpul vietii Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Înmormântat departe de București, tocmai la Cernica, Geo Saizescu pare să împărtășească soarta Stelei Popescu. Pentru că, nefiind depuși ”central”, la Cimitirul Bellu, în zona vizitată de turiști, cei doi mari artiști ai filmografiei românești nu au parte de prea mulți oameni care să le vegheze mormintele.

Mormântul lui Geo Saizescu, ”uitat” de oameni

Geo Saizescu, genialul regizor al seriei Păcală, actor în nenumărate filme și scenarist de excepție, pare să fi fost uitat de sutele de oameni care, în timpul vieții, îi pomeneau numele și îl alăturau cuvintelor precum ”strălucitor”, ”genial” sau ”fantastic”.

ADVERTISEMENT

La mormântul lui, unul care nu pare să amintească cât de mare a fost ca artist, mai trece, din când în când, doar fiul său, Cătălin, cel care îi duce munca mai departe din postura de regizor, actor și producător de film.

”Mai trece fiul lui pe aici, dar și el a fost uitat. El se îngrijește de flori când vine, în rest, ca la Stela, mă ocup eu. Nu am cum să îl uit a fost uriaș. Păcală era filmul favorit al copilului”, ne-a spus un bătrân care, regulat, merge la cimitirul Cernica și se îngrijește de mormântul soției. Și, când nu e obosit, mai dă o mătură și pe la mormintele unor celebrități precum Stela Popescu sau Geo Saizescu.

ADVERTISEMENT

Monumentul funerar al lui Geo Saizescu este, la opt ani de la momentul în care artistul s-a stins din viață, ciobit, cu o cruce înnegrită de ploaie, vânt și soare, fără lespede, dar are, totuși, tot timpul, flori.

”Le-a plantat fiul lui, sunt din cele care țin tot anul, din primăvară devreme până-n iarnă. Nu știu cum a ieșit însă tufa aia de măceșe, sau coarne, sau ce or fi ele”, ne-a mai spus bătrânelul care se odihnea între două mături date la mormântul soției, aflat și el la doi pași de cele ale artiștilor.

ADVERTISEMENT

Înmormântarea lui Geo Saizescu, prilej de scandal uriaș în lumea artiștilor

Geo Saizescu a murit acum opt ani și, la înmormântarea lui, a fost un scandal uriaș. Sebastian Papaiani, actorul care timp de cinci decenii i-a fost prieten, a declanșat o adevărată dispută în lumea artistică.

La acea vreme, interpretul rolului principal din Păcală, filmul făcut de Geo Saizescu și care l-a transformat pe acesta din urmă într-unul dintre cei mai de succes regizori din România, acuza UNITER, instituție condusă la acea vreme de Ion Caramitru, că nu și-ar fi dat acordul ca artistul să fie înmormântat la Bellu.

ADVERTISEMENT

„Nu a vrut Caramitru, domnule! Caramitru a zis că Geo Saizescu nu a fost actor. Oricum, să mă ierte Guvernul şi SRI-ul şi toată lumea, dar aleea aia a actorilor a ajuns o groapă comună a actorilor. Acolo calcă oamenii pe morminte, nu mai e niciun respect”, a spus la acea vreme actorul Sebastian Papaiani, citat de Libertatea.

Cine a fost Geo Saizescu?

Geo Saizescu este considerat unul dintre cei mai mari regizori români. Celebritatea i-a fost adusă de filmul Păcală, producția care a câștigat un loc doi în ceea ce privește numărul de telespectatori plătitori, ajungând să fie vizionat, în cinematografe, de 15 milioane de români. Iar asta în vremea comunismului!

În afară de Păcală, Geo Saizescu a regizat mai multe lungmetraje considerate antologice pentru istoria filmului de comedie românesc, printre care Asta seară dansăm în familie, Eu, tu, și… Ovidiu, Secretul lui Nemesis sau “Secretul lui Bachus”.

La unele dintre filmele sale, Geo Saizescu a fost și scenarist, și actor, iar de-a lungul carierei sale a colaborat cu unii dintre cei mai populari actori români, printre care Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Ștefan Mihăilescu-Brăila, Jean Constantin, Sebastian Papaiani, Stela Popescu sau Horațiu Mălaele.

ADVERTISEMENT