Prima zi de Rusalii a fost una în care mii de pelerini au ajuns la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, acolo unde este înmormântat părintele Arsenie Boca.
Duminică, circa 5.000 de oameni au venit să se închine la cel supranumit ”Sfântul Ardealului”.
Vremea bună de afară a făcut ca duminică, în prima zi de Rusalii, mii de oameni să ajungă la Mănăstirea Prislop. Coada de mașini parcate pe marginile șoselei s-a întins de la capătul satului Silvaşul de Sus, pe trei kilometri, până la porțile mănăstirii.
Potrivit Adevărul, nu doar poteca spre mormântul lui Arsenie Boca a fost aglomerată. Din dreptul cimitirului aflat pe un deal, o altă cărare era plină de pelerini. Câteva zeci de oameni îşi aşteptau rândul să ajungă la grota în care călugărul Ioan, canonizat la începutul anilor 90, a locuit în urmă cu cinci secole.
”Nu ştim povestea sfântului Ioan de la Prislop, însă am fost curioşi să vedem cum arată chilia în care a trăit. Iniţial, crezusem că aici ar fi stat părintele Arsenie Boca”, a spus un vizitator.
Credincioșii din țară au venit cu miile de Rusalii la mânăstire Prislop din Ţara Haţegului, iar unii dintre ei au lăsat în urmă mormane de bani la mormântul lui Arsenie Boca deoarece au ţinut cont de superstiţiile legate de acest lăcaş de cult.
Cutiile milei şi pomelnicele bisericii s-au umplut şi ele cu bani, duminică. ”Nu aruncaţi bani pe pârâu. Darurile se primesc la biserică” şi ”Nu puneţi monede între crăpăturile bisericii şi ale chiliei”, sunt două dintre mesajele menite să îi descurajeze pe turişti să arunce banii îl locuri nepermise, scrie sursa citată.
În aceste zile, nu doar reprezentanţii bisericii au avut de câștigat de pe urma semnificației acestei locații. Miile de pelerini au adus profituri importante și micilor afaceri din împrejurimile Prislopului.
În prima zi de Rusalii, târgul din vecinătatea mănăstirii a fost plin. Icoanele şi obiectele religioase au fost la mare căutare.
Potrivit sursei citate, câteva restaurante şi magazine s-au deschis recent în zonă. Mulţi dintre vizitatorii Mănăstirii Prislop îşi continuă apoi drumul spre alte destinaţii turistice apropiate, aglomerate şi ele de Rusalii.
A trecut aproape un deceniu de când miturile despre minunile călugărului Arsenie Boca (1910 – 1989) au început să se răspândească în România. Din acest motiv, mormântul său de la mănăstirea Prisop a fost transformat în loc de pelerinaj.