News

Morminte însemnate cu vopsea portocalie în cimitirul din Alba Iulia. Atenționare pentru rău platnici

Mai multe morminte din cimitirul municipal Alba Iulia au fost însemnate cu vopsea portocalie de către administratori, ca o atenționare pentru cei care nu și-au plătit taxele.
06.11.2022 | 16:23
Morminte insemnate cu vopsea portocalie in cimitirul din Alba Iulia Atentionare pentru rau platnici
Morminte însemnate cu vopsea portocalie în cimitirul din Alba Iulia. Sursa foto: alba24.ro
ADVERTISEMENT

Eveniment bizar petrecut în cimitirul municipal din Alba Iulia. Mai multe cruci au fost marcate cu vopsea portocalie.

Mai multe morminte au fost însemnate cu vopsea portocalie în cimitirul din Alba Iulia

Incidentul s-a petrecut în preajma zilei de 1 noiembrie, de Ziua Morților. În spatele acțiunii se află reprezentanții societății care administrează cimitirul.

ADVERTISEMENT

Aceștia din urmă au vrut, prin acest gest, să atragă atenția concesionarilor că nu sunt la zi cu taxele pentru locurile de veci.

Bogdan Ion, administratorul firmei care gestionează cimitirul a spus că potrivit legilor în vigoare și regulamentului primăriei, neplata timp de doi ani a taxelor pe mormânt poate duce la pierderea acestuia.

ADVERTISEMENT

”Din cele aproximativ 6.000 de morminte, vreo 50 sunt cu taxele neplătite de mai bine de 10 ani sau nu au plătit niciodată, iar multe au dreptul de folosință expirat. Aceste locuri trebuie redate în circuit” a spus Bogdan Ion, conform Alba24.

Administratorul spune că, într-o primă fază, pe mormintele aflate în această situație au fost așezate niște plăcuțe informative.

ADVERTISEMENT

Marcarea lor cu vopsea portocalie a venit ulterior, și este o măsură mai vizibilă, luată înainte de Ziua Morților, când lumea merge la cimitir.

Poliția, sesizare din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de profanare de morminte

IPJ Alba informează că încă de joi, 3 noiembrie, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia s-au sesizat, din oficiu, cu privire la săvârșirea infracțiunii de profanare de cadavre sau morminte.

ADVERTISEMENT

”Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat că reprezentății societății care administrează cimitirul ar fi aplicat vopsea de culoare portocalie pe mai multe morminte din incinta cimitirului.

Acțiunea acestora a avut loc ca urmare a neplății de către concesionarii locurilor de veci a obligațiilor legale.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte, faptă prevăzută de art. 383 alin. 2 din Codul penal”, conform IPJ.

Primarul Gabriel Pleşa: ”Gest lipsit de umanitate”

Măsura luată de administratorul cimitirului a fost criticată, duminică, de primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleşa.

Edilul consideră ”lipsită de umanitate” acțiunea. Pleșa a mai spus că instituția pe care o conduce nu a fost informată despre inițierea acestei acțiuni și se delimitează total de acest demers.

”Reprezentanții Societății Private care administrează, încă din anul 2005, Cimitirul Municipal Aba Iulia, printr-un gest lipsit de umanitate au marcat, cu vopsea portocalie, monumentele funerare ale mormintelor pentru care se înregistrează restanțe la plată!

Primăria nu a fost informată, în prealabil, despre inițierea acestei acțiuni, așadar și eu, în calitate de primar, dar și instituția pe care o conduc, ne delimităm total de acest demers al reprezentanților societății, care vor răspunde în fața legii, în cauză fiind deschis deja deschis un dosar penal.

Somarea la plată a proprietarilor acestor locuri de veci trebuie făcută într-un mod decent, civilizat, și care să nu încalce nici legea, nici demnitatea!”, a scris Pleșa, pe Facebook.

ADVERTISEMENT