Bilanţul unei zile TRAGIC de călduroasă! Doi oameni AU MURIT, 23 au leşinat din cauza caniculei

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea vasluiană Sauca, a murit din cauza caniculei în urma unei hipertermii, medicii găsindu-l cu o temperatură a corpului de 42,5 grade Celsius, anunţă...
06.08.2017 | 16:10
Bilantul unei zile TRAGIC de calduroasa Doi oameni AU MURIT 23 au lesinat din cauza caniculei

Un bărbat de 48 de ani, din localitatea vasluiană Sauca, a murit din cauza caniculei în urma unei hipertermii, medicii găsindu-l cu o temperatură a corpului de 42,5 grade Celsius, anunţă news.ro. Vasluianul a căzut inconştient din picioare în timp ce construia gardul unui vecin fără să-şi ia măsurile necesare pentru a se proteja de soare şi de temperaturile extreme.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Vaslui, bărbatul ar fi început să aibă halucinaţii în timp ce lucra, în condiţii caniculare, la construirea gardului unui vecin din Sauca, iar apoi s-a prăbuşit la pământ. Rudele vasluianului de 48 de ani au sunat la numărul de urgenţă 112, după care l-au urcat pe bărbat într-o maşină şi au pornit spre spitalul din Vaslui. După câţiva kilometri parcurşi, s-au intersectat cu ambulanţa solicitată, moment în care bărbatul a intrat în stop cardio-respirator.

Morti canicula. Tragedie şi în Galaţi

Un bărbat de 50 de ani a fost găsit mort pe un câmp din apropierea localităţii gălăţene Cavadineşti, fără urme de violenţă, astfel că medicii presupun că, cel mai probabil, decesul acestuia a fost cauzat de căldura excesivă, însă conform procedurilor Poliţia a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Acesta este al doilea caz de deces provocat de caniculă în judeţul Galaţi.

Şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, a declarat duminică pentru News.ro că un echipaj al Ambulanţei a fost solicitat să intervină, sâmbătă seară, în zona comunei Cavadineşti, unde a fost găsit un bărbat decedat.

23 de persoane au leşinat din cauza căldurii

Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a înregistrat, în primele şase ore ale zilei de duminică, 228 de urgenţe, dintre care 45 în locuri publice, 23 din acestea fiind leşinuri, a declarat pentru News.ro managerul SABIF, dr Alis Grasu. Potrivit medicului, numărul solicitărilor depăşeşte cu mult media celorlalte zile, când de regulă în 24 de ore sunt în jur de 55 de astfel de cazuri, anunta news.ro. Astfel, în primele şase ore ale zilei de duminică, în intervalul orar 8.00 -14.00, au fost înregistrate la SABIF 429 de solicitări, din care 228 de urgenţe, a explicat managerul SABIF, dr Alis Grasu.

Potrivit sursei citate, din totalul urgenţelor, 45 au fost în locuri publice, iar 23 dintre acestea au fost cazuri de leşin – 13 lipotimii şi 10 sincope. Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov face un nou apel către vârstnici să nu iasă din casă la orele amiezii şi, totodată, către părinţii cu copii mici să nu îi scoată pe aceştia din locuinţe în aceeaşi perioadă.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei ca în zilele caniculare să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00-18.00, să consume lichide la fiecare 15-20 de minute, să facă duşuri călduţe de câteva ori pe zi, iar aerul condiţionat să fie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât cea ambientală. În plus, medicii recomandă consumul zilnic a cât mai multor fructe şi legume proaspete  – pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii -, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Ei precizează că un iaurt produce aceeaşi hidratare ca un pahar cu apă.

Potrivit medicilor, în perioadele caniculare nu trebuie consumat alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, şi nici băuturi cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Medicii mai recomandă persoanelor cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente.

Bucureşti este de trei zile sub cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade. Valul de căldură va persista şi luni, însă potrivit meteorologilor, de duminică seară până marţi dimineaţă în mai multe zone din ţară vor fi vijelii, ploi torenţiale şi grindină.